joanna9992 25.09.07, 16:51 od jakiego wieku można podawać dziecku miód (mam gryczany)? i czy nie traci swoich właściwości rozpuszczony w ciepłej wodzie? moja córcia jest lekko przeziębiona i w tym widzę ratunek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erka235 Re: miód 25.09.07, 17:15 Mój mały jada miód od roku a ma dwa latka. Powiem Ci szczerze ze nie spotkałam się z miodem gryczanym.A miód rozpuszcza się w letniej wodzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: miód 25.09.07, 17:18 w ciepłej wodzie(nie gorącej) ja lubię miesznkę(woda+cytryna+ miód), dla dorosłych zamiast wody piwko +imbir gryczany lubię, jest ciemnobrązowy i ma charakterystyczny intensywny smak( w przeciwieństwie np. do kwiatowego), chyba jest dobry na serce, tak kojarzę. Dziecku ja akurat nie podaję bo nie lubi pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
anka-2607 Re: miód 26.09.07, 09:22 Nie wiem dokładnie od kiedy można podać dziecku miód, ja zaczęłam jak moje miało dwa lata ale ja mam alergika. Rozpuszczam go w letniej wodzie i rano podaję do picia. Próbowałam podać kiedyś gryczany ale był zbyt intensywny w smaku i moje dziecko woli lipowy. Lipowy chyba jest najbardziej wskazany przy przeziębieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
neomia Re: miód 01.10.07, 12:22 Przy przeziębienu zalecany jest miód lipowy. W szklance ciepłej wody rozpuścić łyżkę miodu lipowego. Odstawić przynamniej na pół godziny, a jeszcze lepiej na całą noc. Wtedy wzrasta jego antybiotyczność. W celu wzmocnienia efektu leczniczego powinno się go przyjmować po rozpuszczeniu w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny oraz w połączeniu z sokiem z cytryny lub mlekiem. Przy kaszlu natomiast korzystne jest przyjmowanie naparu z kwiatu malwy, zawierającego w 1 szklance napoju 2 łyżki stołowe (około 50 g) miodu lipowego. Miód można podawać dziecku, jesli nie jest uczulone na produkty pszczele i pyłki traw czy kwiatów. Patrz na kraj pochodzenia miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
n_i_n_k_a Re: miód 03.10.07, 18:21 www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=262&Itemid=78 neomia słusznie poleca lipowy. jest swietny na przeziębienia. może byc też malinowy, ale ciężko dostać. Odpowiedz Link Zgłoś