Dodaj do ulubionych

ból brzucha bez biegunki i wymiotów

20.10.07, 11:49
Mój 5-letni syn od przedwczoraj cierpi z powodu bólu brzucha. Byłam z nim u 2
pediatrów - przedwczoraj i wczoraj, żadna z nich w badaniu fizykalnym niczego
nie stwierdziła. Obie zdiagnozowały infekcją wirusową i zapisały leczenie
objawowe. A objawy wcale nie ustępują. Brzuch cały czas boli, nie ma innych
objawów (biegunka, nudności), żadne leki nie działają - ani no-spa ani zioła
na żołądek ani espumisan. Najgorzej jest w nocy -praktycznie nie śpimy,
masowanie brzuszka też nie pomaga.
Czy lekarz mogła przegapić zapalenie wyrostka? Mamy na wszelki wypadek
skierowanie do szpitala, zastanawiam sie czy nie pojechać.
Czy może być tak że jest infekcja wirem pokarmowym z takimi objawami - tzn bez
biegunki i wymiotów?
Obserwuj wątek
    • anettaa1 Re: ból brzucha bez biegunki i wymiotów 21.10.07, 00:14
      jesli nie pojechałas do szpitala to proponuje zrobić morfologie to wykarze czy
      to wyrostek czy nie,ja bym tez zrobiła usg brzucha.Ja jestem złodzi u nas mozna
      zrobic morfologie zawsze prywatnie,w nocy i w dzień, w jednym szpitalu,gorzej z
      usg bo to pewnie trzeba by było poczekać do poniedziałku,ale jak mały tak
      cierpi,nie jest lepiej to może lepiej do szpitala,bo jeszce cos przegapisz.
    • anettaa1 Re: ból brzucha bez biegunki i wymiotów 21.10.07, 00:32
      a swoja droga to pediatra powinien was skierowac na te badania,nie najlepiej
      swiadzczy o nim ze nie skierował,w sumie nie obraź sie ale Ci sie troche dziwie
      ze czekasz trzeci dzien,ja bym odrazu zrobiła te badania,no ale w sumie to wina
      lekarzy ze cie nie pokierowali.Daj znac co z małym.
      • beta32 Re: ból brzucha bez biegunki i wymiotów 21.10.07, 17:36
        Z małym jest lepiej, chociaż nie do końca. Wczoraj po południu czuł się już
        dobrze, zaczął więcej jeść. Ale w nocy znowu była "jazda" sad. A dziś od rana
        brzuch nie bolał. Tzn zabolał na chwilę gdy usłyszał że jedziemy do kościoła big_grin
        ale gdy powiedzieliśmy ze po mszy jedziemy do lekarza to za chwilę "przestał".
        Z obawą oczekuję kolejnej nocy. Jeśli objawy nawrócą - to ja bym typowała
        pasożyty - one przeważnie uaktywniają się wieczorami.
        Czy przy zapaleniu wyrostka może być tak że objawy się pojawiają i znikają?
        • anettaa1 Re: ból brzucha bez biegunki i wymiotów 22.10.07, 01:04
          moga przy wyrostku pojawiac sie i wracać,nie zawsze wyrostek ma postac ostra,ale
          lekarz podczas badania powinien sie zorientowac czy to wyrostek.Zrób mu
          morfologie bedziesz miala jasnosc czy w organiźmie jest stan zapalny,jak to
          wyrostek to bedzie dużo białych krwinek.Wiesz nie wydaje mi sie zeby przy
          pasozytach brzuch nie dał spac w nocy.Z brzuchem nie ma zartów,nie czekaj dłuzej
          tylko szukaj przyczyny.
          • beta32 Re: ból brzucha bez biegunki i wymiotów 22.10.07, 16:19
            Wczoraj cały dzień było dobrze - ale w nocy - tak jak się niestety obawiałam sad
            - do swojego łóżka trafiłam po 5-tej nad ranem. Dziś rano była wizyta u kolejnej
            pediatry - pani pomacała brzuch, powiedziała że to na pewno nie wyrostek, ale
            zleciła morfologię, badanie moczu i USG. Wyniki morfologii będą dziś wieczorem.
            Co do pasożytów to 8 lat temu z córką mieliśmy podobną akcję - w dzień było
            dobrze a późnym wieczorem bóle brzuszka. Jak obejrzałam jej kupę - nie miałam
            wątpliwości - to były owsiki. Ale jej objawy były zdecydowanie łagodniejsze.
            Mimo tego rozważam profilaktyczne odrobaczenie całej rodziny.
            • beta32 Wyniki morfologii 23.10.07, 11:14
              WBC: 8,52 - norma: 5-14,5
              Wygląda na to ze leukocyty są w normie ale są trochę wyższe w porównaniu z
              sierpniem, wtedy było 6,57

PLT: 460 - norma: 140-440 - w sierpniu: 396
              Rozmaz Monocyty%: 10 - norma: 1-6, wartości bezwzględne w normie
              Kreatynina: 0,5 norma: 0,7-1,3

Pozostałe parametry w normie, niektóre nawet poprawiły sie w porównaniu z sierpniem

Mąż poszedł wczoraj wieczorem z tymi wynikami do lekarza, pani dr powiedziała że
              wyniki są ok i odmówiła jakiejkolwiek współpracy, mimo że miała w systemie całą
              historię poprzednich wizyt sad. Żenada!!

Dziś w nocy było trochę jęków, ale mniej niż poprzednio. A wczoraj wieczorem
              Młody zrobił w końcu po 3 dniach kupę. Rozgrzebałam ją trochę i owsików nie
              znalazłam, ale za to była pokryta śluzem i były ze 2 niewielkie ślady krwi. Może
              powinniśmy zrobić posiew?
              • rborek Re: Wyniki morfologii 19.11.16, 15:58
                Mój syn ma dokładnie te same objawy od paru dni: ostry ból brzucha, zaparcie (nie wypróżnia się od paru dni), nie ma biegunki ani wymiotów. Wszystkie wyniki badań ok: morfologia, mocz, USG.

Wiem że to było dawno, ale pamiętasz może jak u Ciebie się to skończyło? Udało się to jakoś zdiagnozować, czy po prostu samo przeszło po kilku dniach?
                • lidek0 Re: Wyniki morfologii 20.11.16, 15:02
                  I po 9 latach piszesz kiedy beta32 od 3 lat się nie pokazuje na forum?
                • 0779monika Re: Wyniki morfologii 02.02.17, 21:14
                  My mamy podobne objawy jak zakończyła się Wasza historia? Czy to wyrostek czy wirus?
                  • lidek0 Re: Wyniki morfologii 03.02.17, 07:09
                    A co powiedział Ci lekarz?
                    • 0779monika Re: Wyniki morfologii 03.02.17, 09:35
                      Trzech pediatrow ja oglądało i jeden chirurg 😊 twierdzą że to wirus. Nietypowy ale wirus. Jeżeli objawy się zaostrzą to mam jechać na SOR. Na szczęście jest lepiej. ...
                      • lidek0 Re: Wyniki morfologii 03.02.17, 21:53
                        Można jeszcze pokusić się o usg brzucha.
                        • 0779monika Re: Wyniki morfologii 07.02.17, 06:32
                          Usg zrobione 2 razy i wszystko ok. Podejrzewam pasożyty, lambie. Pojawiła się wysypka szorstka na ciele. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka