adusia74 21.11.07, 13:55 Witam, od dzisiaj ropieją oczy mojego synka (1,7). Co to może być? jakieś zapalenie? czym to leczyć? czy muszę iść z synkiem do lekarza, czy wystarczy kupić coś w aptece? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miacasa Re: Ropiejące oczy 21.11.07, 14:17 przyczyn może być wiele, musisz iść z synkiem do lekarza, prawdopodobnie przepisze maluchowi krople do oczu z antybiotykiem i po 5 dniach nie będzie śladu po infekcji (maluchy potrafią zawlec do oczu bakterie z wydzieliną z nosa, ze śliną) Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: Ropiejące oczy 21.11.07, 15:37 A w miedzyczasie przemywaj mu oczy platkiem/sciereczka/gazikiem namoczonym w przegotowanej wodzie lub soli fizjologicznej. W tej ropie siedza bakterie, wiec jesli tego nie przemywasz, to wlasnie to pogarsza jeszcze sprawe. U nas tak bylo od urodzenia, niedrozny kanalik lzowy, i przy kazdym przeziebieniu jej wychodzila/wychodzi taka zoltawa ropa. Wiec moze u Ciebie to tez tylko z przeziebienia? Odpowiedz Link Zgłoś
malakunia75 Re: Ropiejące oczy 21.11.07, 20:11 Witam, proponuje przemywac naparem ze swietlika lekarskiego. Mojej córce pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: Ropiejące oczy 21.11.07, 21:12 Bardzo ważna uwaga:przemywaj oczka jednym ruchem od zewnętrznego kącika oka do noska i zmień gazik na czysty jeżeli chcesz powtórzyć czynność. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Ropiejące oczy 21.11.07, 22:16 Do lekarza - k_o_n_i_e_c_z_n_i_e! świetlikiem, rumiankiem nie przemywamy bo niektórych uczula i efekt może być opłakany. Tylko sól fizjologiczna, ew. przegotowana woda. Odpowiedz Link Zgłoś
ibera Re: Ropiejące oczy 22.11.07, 08:46 uważam że koniecznie do okulisty, a rumiankiem bym nie przemywała, chyba że pewna jesteś że nie uczula (lepiej woda przegot.,sól fizjol- i gaziki oczywiście jałowe) Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Ropiejące oczy 22.11.07, 11:04 musisz pójśc do lekarza (moim zdaniem pediatra na prawdę wystarczy) bo krople z antybiotykiem są na receptę. Przemywaj sola fizjologiczna lub zwykłą wodą. Mój 4-latek też od wczoraj ma takie ropne zapalenie spojówek, dostał biodacyne w kroplach do oczu. Odpowiedz Link Zgłoś