s.ivona 05.12.07, 10:24 Piszecie że dipherganu nie podaje sie na kaszel..to na co? Moja corka miala zapalenie oskrzeli, kaszlala mocno i wilgotno i dostala diphergan! nic juz nie rozumiem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edycia_s Re: Diphergan nie na kaszel? 05.12.07, 10:43 Jak to nie na kaszel?? My dostawaliśmy właśnie na kaszel ,ale suchy! To jest syrop uspakajający, stosowany też przeciwko chorobie lokomocyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Diphergan nie na kaszel? 05.12.07, 10:54 Takie sa zarejestrowane wskazania dla dipherganu: Leczenie ostrych odczynów alergicznych ze świądem (alergicznego nieżytu nosa, zapalenia spojówek, zmian skórnych o słabym nasileniu, dermografizmu), reakcji anafilaktycznej, odczynów poprzetoczeniowych. Zapobieganie chorobie lokomocyjnej i jej leczenie. W premedykacji przed zabiegami inwazyjnymi oraz w okresie pooperacyjnym (lek uspokajający, przeciwwymiotny, przeciwkaszlowy). Lek stosowany również w łagodzeniu objawów choroby hemolitycznej noworodków, a krótkotrwale także w łagodzeniu objawów związanych z nieżytem błony śluzowej nosa (wskazania niezarejestrowane w Polsce). Ale wszedzie się trąbi o naduzywaniu tego leku jako leku przeciwkaszlowego (powyzej mowa wyłacznie o okresie pooperacyjnym!) I jeszcze cytat dotyczący przeciwskazań: ... Niektóre badania łączą stosowanie prometazyny z zespołem nagłej śmierci niemowląt i z częstszym występowaniem bezdechu śródsennego u niemowląt. Nie stosować u dzieci do 2. rż. U dzieci oraz u osób w podeszłym wieku przyjmujących leki przeciwhistaminowe może wystąpić paradoksalna reakcja charakteryzująca się nadmiernym pobudzeniem. Stosowanie pochodnych fenotiazyny może zwiększać skłonność do występowania dystonii u noworodków lub wcześniaków, u dzieci odwodnionych lub w fazie ostrej choroby. ... To stary lek, z wieloma dziłaniami nieporzadanymi, który w pierwszym rzucie moze być zastąpiony lepszymi lekami A hamowanie mokrego kaszlu to wogóle nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kattip Re: Diphergan nie na kaszel? 05.12.07, 10:57 To że to lek nie na kaszel wiadomo już od dawna...mimo tego polscy pediatrzy nadal go przepisują. Ja mojej córce tego leku nie daję i dawać nie będę. Tu na temat Dipherganu: www.gcppl.org.pl/ma_struktura/docs/safety_14a_problemy_monit_j w.pdf str. 9-12 www.su.krakow.pl/htm/gazetka/14/5.htm Pozdrawiam i życze wszystkim jak najmniej kaszlu. Odpowiedz Link Zgłoś
kattip Re: Diphergan nie na kaszel? 05.12.07, 11:01 www.gcppl.org.pl/ma_struktura/docs/safety_14a_problemy_monit_jw.pdf o dipherganie od str 9-12 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Diphergan nie na kaszel? 05.12.07, 12:30 To chyba jakies wszechstronne ustrojstwo, jak byłam w ciąży to w szpitalu przy krwawieniu mi to podawali, potem przy przedwczesnych skurczach, córka dostała przy kaszlu kończącym się wymiotami na noc, znajoma ma na alergię... Odpowiedz Link Zgłoś