godetta 05.01.08, 13:42 czy możliwe jest aby wysypka przy zdiagnozowanej szkarlatynie pojawiła się późno - dopiero 8 dnia od brania antybiotyku, Wszędzie czytam że do 24 godzin po gorączce, czyli na samym początku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katklos Re: szkarlatyna, wysypka 06.01.08, 10:43 U nas tak było. Syn dostał wysokiej gorączki, lekarz stwierdził anginę i zapisał antybiotyk. Po dwóch dniach doszła dziwna drobna wysypka, ale tylko na placach rąk, głownie na tych, ktore czesto bierze do buzi, wiec skłanialiśmy sie ku jakiemuś podrażnieniu od antybiotyku. Po 7 dniach brania antybiotyku obsypało synka bardziej całościowo brzuch, plecy, pachwiny, pod pachami...a wkrótce potem z tych paluszków, ktore obsypane były jako pierwsze, zeszła skóra. Potem złuszczyła sie tez z palców nóg. Oczywiście tą wysypkę obejrzał lekarz, ktory stwierdził szkarlatynę. Odpowiedz Link Zgłoś
fiska1 Re: szkarlatyna, wysypka 06.01.08, 18:50 A czy możliwa jest szkarlatyna bez gorączki tylko z wysypką na rękach i twarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
lhotse71 Re: szkarlatyna, wysypka 06.01.08, 21:40 U nas też wysypka pojawiła się późno. Tylko na dłoniach na samym początku, w następnych dniach przybywało jej, ale moja córka nie była wysypana cała ... Słynny trójkąt na twarzy (takie miejsce od noska do brody zupełnie nie zaatakowane przez wysypkę) pojawił się tylko na dosłownie kilka godzin Lekarz przypisał nam Ospen, ale szkarlatynę potwierdził na 20% dopiero w momencie, kiedy córeczce zaczęła zchodzić skóra z rąk (a to było już pod sam koniec kuracji antybiotykowej) pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
lhotse71 Re: szkarlatyna, wysypka 06.01.08, 21:42 o rety miało być "200%" - zjadłam jedno zero Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: szkarlatyna, wysypka 07.01.08, 08:50 Skoro o nietypowych szkarlatynach mowa...to powiedzcie mi jeszcze jedno Moj syn najwięcej wysypki miał na palcach dłoni, skóra zlazła mu caluteńka i wkrótce potem zauważyliśmy zmiany na płytce paznokciowej - paznokcie wyglądały jakby bardzo 'zakwitły', pod kolejnych 2-3 dniach zauważyliśmy ze płytka paznokciowa zaczyna mu sie po prostu rozwarstwiać i schodzic! Pod spodem wydać było nowy zdrowy paznokieć, a warstwa wierzchnia odeszła mu jak u jakiegoś liniejącego gada Uznaliśmy, ze to konsekwencja szkarlatyny, a tymczasem lekarka powiedziała, ze gdyby to było po szkarlatynie, to to samo stałoby się z paznokciami u nóg (a nie stało sie, ani sie nie zanosi). W ogole była dosyć zdziwiona tym zejściem płytek paznokciowych... Zachodzimy wiec w głowę co to mogło być (choc nadal skłaniamy sie ku naszej wersji, ze to jednak po szkarlatynie Spotkaliście sie z czymś takim?? Odpowiedz Link Zgłoś
lhotse71 Re: szkarlatyna, wysypka 07.01.08, 16:46 no, ale skóra nie schodziła synowi też ze stóp, prawdą? U nas zeszła córce tylko z dłoni. Nie wiem więc, na jakiej podstawie lekarz twierdzi, że jeśli na dłoniach zeszły paznokcie, to i konsekwentnie powinny u stóp? No bo w takim razie i skóra też by tak złaziła z rąk i ze stóp, nie? Odpowiedz Link Zgłoś