blanka112 16.01.08, 10:12 Powiedzcie mi w jakiej sytuacji odrasta 3 migdał. Czy jak jest podciety anie wycięty? Co wam mówia lekarze? Proszę o odpowiedż Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: odrastanie 3 migdała? 16.01.08, 10:34 z tego, co wiem, to i wycięte migdałki odrastają. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.mikolaja Re: odrastanie 3 migdała? 16.01.08, 16:33 u dzieci młodszych tak może sie zdarzyc mój synek ma 5 lat i lekarka powiedziała że u niego jest to własciwie niemożliwe chyba tylko do 6 lat problemem sa migdały potem one się obkurczaja, tak wiem od laryngolog. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
olima17 Re: odrastanie 3 migdała? 16.01.08, 18:53 mój synek (4,5) miał usuwany migdał rok temu-poprawa znaczna,ustały zapalenia uszu, łagodniej przechodzi przeziebienia-z tego co mi powiedziano to trzeci migdał sie wycina,a podniebienne "przystrzyga". Pewnie że może odrastać i ponoć jest to niezależne od wieku dziecka, okoliczności usunięcia( w sensie kto wycinał- profesor czy stażysta ale jeśli się wahasz to Ci powiem - wycinaj bo to nic strasznego a z pewnością ulży dziecku-pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoli7 Re: odrastanie 3 migdała? 18.01.08, 19:49 Cytuję: Czy możliwe jest, by raz wycięty migdałek odrósł? Zabieg adenotomii w swoim założeniu ma na celu usunięcie przeszkadzającego nadmiaru tkanki adenoidalnej, ale nie jest doszczętnym, to jest 100%, wycięciem wszystkich komórek migdałka tak, jak się to dzieje np. w operacjach onkologicznych. W rzadkich przypadkach pozostała, niewielka ilość tkanki limfatycznej na skutek silnej stymulacji w wyniku infekcji górnych dróg oddechowych może przerosnąć i wymagać powtórnego usunięcia (readenotomii Odpowiedz Link Zgłoś