agamonia 14.02.08, 15:49 poradzcie jak sobie poradzic - kompletna blokada, nic nie leci - ale jak uda sie "z głebin" wyrzucić - to ohydab ropa jak to swiństow rozpuscic, boje sie o kaszel i potem oskrzela! pisz na mokasaw@wp.pl GG 2690128 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja4021 Re: KOSZMarny ropny katar u 5latka - co robić?? p 14.02.08, 16:38 Troszke za duza na katarek ,choc musze przyzanc ze ja mojemu siedmiolatkowi go stosuje przy takim ropnym.10 minut wczesniej aplikuje sól morską a potem do dzieła.Jezeli nie masz takiego sprzetu to inchalacja z rumianku(pomaga).Zaczyna sciekac jak troche posiedzi nad naczynkiem,no i natrzyj jakąś maścią rozgrzewjącą. Odpowiedz Link Zgłoś
2006.mea1 Re: KOSZMarny ropny katar u 5latka - co robić?? p 14.02.08, 17:11 Bardzo polecam sinupret w tabletkach swietnie odblokowywuje gęsty katar i mucofluid ale ten jest na receptę i dużo psikac sól morską do nosa Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_gk Re: KOSZMarny ropny katar u 5latka - co robić?? p 15.02.08, 10:15 Najlepiej, żeby zobaczył to laryngolog. Przedłużajacy sie ropny katar (3-4 tygodnie) może przerodzić się w zapalenie ucha itp. Moja córka często miewa takie katary i leczyliśmy je przeróźnie, czasem musiał to być nawet antybiotyk. Teraz mamy już wypracowany z naszym laryngologiem zestaw leków, który najczęściej pomaga i gdy taki katar się pojawia, to własnie te leki podaje - jeśli nie ma poprawy, to idę na konsultację. Ale do takiego leczenia doszliśmy po rocznej opiece i konsultacjach u laryngologa, który już zna nasze dziecko i jego katary. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: KOSZMarny ropny katar u 5latka - co robić?? p 15.02.08, 10:54 do tego, co napisała Agnieszka dodam tyle - u nas te bakteryjne katary zawsze powodowały zapalenie uszu / wysiękowe zresztą, przebiegające bezobjawowo - mógł je zobaczyc tylko laryngolog przy badaniu otoskopowym/. skończyło się usunięciem migdała nr 3, ścieciem bocznych i drenażem uszu. nie lekceważ takiego kataru bakteryjnego. zrób wymaz z nosa, często pediatrzy bagatelizują wymaz i jego wyniki, ale to jest jedyna mozliwośc sprawdzenia, jaka bakteria zaatakowała nos. u nas była to moraxella , przelczylismy antybiotykiem i jest spokój. na razie... Odpowiedz Link Zgłoś