wiolkum 17.02.08, 15:15 Do kiedy podaje się dziecku wit D3? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3xmama Re: do kiedy wit D3 17.02.08, 15:53 Zapytaj pediatrę, jednym dzieciom zaleca się dłużej a innym krócej. Ja podawałam do ok. roczku. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1606 Re: do kiedy wit D3 17.02.08, 15:58 Moj synek nadal dostaje 1 krople ze wzgledu na zime ma 1.5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do kiedy wit D3 17.02.08, 20:19 Zależy jak dziecko jest karmione i czy dostaje jakieś zestawy witamin. W Polsce dzieci szkolne i nastolatki mają ogromne niedobory tej witaminy, niemowlaki i maluchy rzadziej bo mleko i serki tpu Danonki są nią wzbogacane. Moja córka dostawała witD razem z zestawem witamin do półtora roku ze względu na duże ciemię. Teraz (2 latka) ponieważ dostaje mleko modyfikowane i zestaw witamin nie dostaje wit d wogóle, wiosną i latem też dostawać nie będzie, ale jesienią i zimą jeżeli przejdziemy na mleko krowie będzie dostawać kropelkę, nie wiem jeszce czy codziennie czy co dwa dni, jeżeli zostaniemy przy modyfokowanym nie będzie dostawać. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: do kiedy wit D3 17.02.08, 20:26 O tym powinien zadecydowac pediatra. Z kazdym dzieckiem może być inaczej. Mi jeden lekarz powiedział, ze przynajmniej do 2 lat podawac a drugi, ze nawet do 3 sie zaleca. Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: do kiedy wit D3 17.02.08, 20:47 ba! mnie ostatnio poinformowano, że w okresie zimowym to nawet do 6 r.ż. Dawałam tylko przez pierwszą zimę życia druga, i obecnie, trzecia upływa pod znakiem tranu, który wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: do kiedy wit D3 18.02.08, 12:57 W tranie jest wit d3, dlatego podajac tran trzeba ustalić dawke wit d3 z pediatrą. Bywa, ze wtedy trzeba zmniejszyć albo juz wcale nie podawac, bo ilośc z tranu wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: do kiedy wit D3 17.02.08, 22:18 ddo ok 18-20 ROKU ZYCIA! czyli do zakonczenia procesu kostnienia. polskie dzieci mlodziez i dorosli maja ogromne braki wit d3. ja po prostu podaje dzieciom tran Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: do kiedy wit D3 18.02.08, 13:38 zalezy od tego, jakie mleko dziecko pije i ile go pije; moim skonczylam podawc chyba jak mialy 10M- pija mleko modyfikowane- tyle ile potrzebado tego jedza serki, jogurty + inne jedzonko bogate w wapn; ale to musi ustalic lekarz; a tak w ogole, to grozniejsze jest przedawkowanie witaminy; Odpowiedz Link Zgłoś