justynakw4 13.03.08, 22:11 Czy bactim można podawać np miesiąc po otwarciu. Mojej znajmej córcia często się przeziębia i ostatnio mni epytała właśnie o to. Czy ktoś to miał.Będę wdzięczna za rady i jutro od razu przekaże. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margol9 Re: lek Bactrim 13.03.08, 22:17 Bactrim po otwarciu należy przechowywać w lodówce max pół roku-to są informacje od kilku pediatrów,ja się stosuję.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justynakw4 Re: lek Bactrim 13.03.08, 22:22 Dzięki za odpowiedź, ale mam eszcze małe pytanko. Czy wtedy podawać dziecku zimne bo z tego co sie orientuje to nie daja córci nic zimnego do picia Odpowiedz Link Zgłoś
margol9 Re: lek Bactrim 13.03.08, 22:27 przechowywać w lodówce tylko jeśli jest dłuższa przerwa w stosowaniu leku.Ja np.podawałam Bactrim jakoś w listopadzie,po zakończonym leczeniu do lodówki,a teraz po kilku miesiącach wyjęłam i podawałam małej,ale podczas leczenia trzymałam już w temperaturze pokojowej.Chodzi gł.o to,żeby lek nie był długo przechowywany tak jak inne syropy np.w szafce. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawenta Re: lek Bactrim 15.03.08, 10:38 ja podawałam bactrim po trzech msc od otwarcia, bo mała znów zachorowała ale nie trzymałam go w lodówce, lekarz nie kazał, poprostu spytała sie mnie czy jeszcze mam, bo jak mam to nie trzeba kupowac a ja powiedzialam ze mam w szafce i powiedziala ze podawac normalnie o lodówce nic nie mówiła. Odpowiedz Link Zgłoś
olima17 Re: lek Bactrim 15.03.08, 11:42 Powiem szczerze że jestm zdziwiona, bo dosłowanie tydzień temu pytałam w aptece czy mogę podać Bactrim trzymany od około 3 m-cy w lodówce. Pani farmaceutka spytała czy zawiesina czy tabletki- oczywiście zawiesina, odpowiedziała że absolutnie nie, trzeba wykupić nowy lek i jeśli go do końca nie zużyje to wyrzucić. Nie pytałam juz lekarza bo w sumie opinia farmaceuty na temat przechowywania leków powinna być wiążąca. Tak na marginesie to mam nadzieję że Twoja znajoma nie daje dziecku "na własną rękę" Bactrimu- to przecież nie jest syropek z witaminką tylko silny lek, więc lepiej nie ryzykowac i nie podawać dziecku samowolnie zwłaszcza jeśli butelka jest od dłuższego czasu otwarta. Odpowiedz Link Zgłoś
endzi11 Re: lek Bactrim 15.03.08, 14:01 Mi też nieraz lekarka sie pyta czy mam w domu jakiś lek,np eurespal czy bactrim i jak jest to moge go podawac,nie słyszałam zeby trzymac w lodówce.A tak wogóle to z bactrimem trzeba uważac bo moze uczulac i to nie za pierwszym podaniem,syn mojej koleżanki,brał chyba już przy trzeciej chorobie i dopiero za trzecim razem go uczulił,bardzo spuchły mu nóżki i miał wysypke.Więc na własną rękę lepiej niech nie podaje. ♥AMELIA♥ Dzieci z lipca i okolic 2005r Zajrzyj proszę Odpowiedz Link Zgłoś
kala5 Re: lek Bactrim 15.03.08, 16:03 podpisuję się pod tym co napisała olima mi też w aptece powiedziano że muszę wykupić nowy. a lekarka dodała że po otwarciu mogę trzymać w lodówce najwyżej 2 tygodnie, później lek się już nie nadaje. zastanawiam się tylko dlaczego nie ma nic na ten temat na ulotce informacyjnej leku. Odpowiedz Link Zgłoś
ancich Re: lek Bactrim 15.03.08, 22:51 Absolutnie NIE!!! kazdy antybiotyk (więc i bactrim) w zawiesinie jest przewidziany tylko na jedną kurację. Nie stosuje sie ich po dłuższym czasie od przygotowania lub otwarcia. Jestem farmaceutką, więc wiem co mówię Odpowiedz Link Zgłoś
blanka.g1 NIE!!! co wy tu wypisujecie ???? 15.03.08, 23:09 Zawiesina wazna 10 dni i tylko jesen głos rozsądku ???? Chryste Panie naprawde podajecie dziecku antybiotyk z przed pół roku ???? Odpowiedz Link Zgłoś
k.solska Re: NIE!!! co wy tu wypisujecie ???? 16.03.08, 14:42 Bactrim to nie antybiotyk i żadnej zawiesiny się nie robi tylko kupuje gotowy syrop. Producent nic nie napisał na temat okresu przechowywania od momentu otworzenia butelki, więc albo należy zwrócić się do producenta o szczegółowe informacje, albo zaufać lekarzowi/farmaceucie. Na pewno nie ma żadnych wskazań do trzymania w lodówce a tym bardziej informacji, że to przedłuża jego trwałość. Jedno jest pewne dawanie bactrimu na własną rękę bez zalecenia lekarza jest co najmniej nierozsądne i niebezpieczne! Odpowiedz Link Zgłoś
blanka.g1 trzy postaci leku...k.solska 16.03.08, 23:27 Nazwa handlowa leku: Bactrim® Nazwa międzynarodowa: CO-TRIMOXAZOLUM (SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM) Postacie występowania leku: roztwór, syrop, tabletki źródło:www.leki.med.pl/lek.phtml?id=42&idnlek=105&menu=4 Odpowiedz Link Zgłoś
k.solska Re: do blanka.g1 17.03.08, 23:39 Dzięki za info. Wiedziałam, że są tabletki, ale o zawiesinie nie, zawsze dostawałam gotowy syrop Odpowiedz Link Zgłoś
justynakw4 Re: lek Bactrim 16.03.08, 15:08 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi-przekazałam. Wcześniej już znajoma podawała córki bactrim i nie miała zadnych objawów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: lek Bactrim 16.03.08, 16:43 BActrim/Biseptol to nie antybiotyk!To lek z grupy sulfonamidów.Jak każdą zawiesinę przechowuje się w lodówce i wyrzuca po skończonej kuracji. BTW jestem zszokowana ile lekarzy przepisuje bactrim tak bez większych wątpliwości.Jest to bardzo szkodliwy lek szczególnie dla dzieci.Mnóstwo dzieci ma po nim wysypki,mdłości,zdarzają się ciężkie uszkodzenia nerek.Mamy całe pokolenie dorosłych ludzi leczonych biseptolem z wrzodami żołądka i uszkodzeniami wątroby.W kilku krajach Europy zachodniej jest wycofany albo podawany tylko w warunkach szpitalnych.To jest lek, którego nie podaje się na własną rękę ani też na infekcje wirusowe.Działa na konkretny typ bakterii! Odpowiedz Link Zgłoś
damap Re: lek Bactrim 17.03.08, 08:45 Nikki trochę mnie podłamałaś tym opisem leku. Moja lekarka ostatnio przepisała mojemu synkowi bactrim właśnie na infekcję gardła. Stwierdziła, że nie ma sensu pdoawać antybiotyku tylko zastosuje coś delikatnego a skutecznego, czyli bactrim. A czy skuteczny? Nie wiem... po 3 dniach od odstawienia mały znowu złapał katar. Odpowiedz Link Zgłoś