Dodaj do ulubionych

niska waga

29.08.03, 20:06
Moja córeczka ma prawie 5 m-cy i waży 5500 (waga urodzeniowa 3160). Jest
bardzo chudziutka i jakoś tak biednie wygląda. Je rzeczywiście mało: 400 -
600 ml dziennie. Nie wiem jak ją nakłonić do zjedzenia większej ilości.
Pediatra twierdzi, że waga jest faktycznie za niska, ale nie ma powodów do
niepokoju. Obawiam się jednak, że nie wszystko jest ok. Posiew kału i
morfologia w normie.
Jak myślicie, czy powinnam coś z tym robić? Jeżeli tak, to co?

Obserwuj wątek
    • umargos Re: niska waga 29.08.03, 22:15
      Hmm...a ile przybiera na miesiąc??
      W związku z tym, ze moje dziecko tez było chudziutkie i dość mizerne (choć
      zdrowe) zaczęłam ją dokarmiać. Nadal jest szczupła, ale już nie wygląda na
      zabiedzoną.
      Ale ad rem. Zainteresowałam się wtedy "normami" wagowymi. I znalazłam, że
      dziecko ma najpóźniej do 6 miesiąca (chyba do końca 6 miesiąca) podwoić wagę
      urodzeniową, ale nie powinna być ta waga niższa niż 5900 (moge nawet znależć
      źródło/a). Inna sprawa, że mnóstwo dzieci podwaja swoją wagę już 3-5 miesiącu.
      Jeżeli jednak jest zdrowa i harmonijnie przybiera na wadze (nawet w dolnych
      granicach normy, ale w normie) to może jest wszystko w porządku. Moje dziecko
      też jadało małe porcje (chętnie i z apetytem, ale mało na raz i w sumie podobną
      ilość na dobę jak Twoje) i początkowo zwiększona została dawka kalorii.
      Wprowadzone sztuczne mleko było na moim pokarmie (krótko, bo nie mogłam się
      dogadać z laktatorem), a obecnie obie porcje sztucznego mleka które dostaje
      dziennie są zagęszczone kaszką. Mała ma 6 miesięcy i tydzień i waży ok 6800.
      Kiedy miała 4,5 miesiąca ważyła ok 5700 (ale była od prawie 1,5 miesięca
      dokarmiana) i pani doktor stwierdziła, że jest ok. Aha sztucznego mleka (z
      kaszką) zjada ok. 350-400 ml dziennie, początkowo (jeszcze samej mieszanki)
      zjadała 90, potem, 150, w piątym miesiącu ok. 300, teraz od kilku dni więce -
      350-400 (z piersi wypija nie wiem ile; moim zdaniem, obecnie nie za dużo, ale
      nie wiem) i dodatkowo je zupki. 0,5-0,75 słoiczka Bobovity + 0,5 słoiczka
      deserku + 0,5 butelki soczku. Ilościowo/objętościowo nadal nie wychodzi dużo,
      ale wszystko zazwyczaj jest ok - nie zostawia resztek i nie jest głodna.
      Może porozmawiaj z lekarzem jak zwiększyć kalorycznośc posiłków - oczywiście
      odpada jeżeli jest karmiona naturalnie, ale jeżeli nie to można bez zwiększania
      objętości nieco jedzonko "wzmocnić". Kiedy skończy 5 miesięcy - można
      wprowadzić właśnie kaszki i kleiki oraz zupki.
      Pozdrawiam
      Ula
      • renatao1 Re: niska waga 29.08.03, 22:30
        Dzięki za informacje. Ona od około miesiąca je Nutramigen (który jej nawet
        smakuje). Miała alergię albo problemy z trawieniem mojego pokarmu (mimo diety
        eliminacyjnej). Będąc na karmieniu naturalnym przestała absolutnie przybierać
        na wadze. Teraz w ciągu trzech tygodni przybyło jej 300. Boję się wprowadzać
        coś nowego do diety, żeby nie było znowu problemów z brzuszkiem. A z drugiej
        strony ten Nutramigen to chyba trochę mało.
        • umargos Re: niska waga 29.08.03, 23:16
          No, ja nie czekałam aż dziecko całkiem przestanie przybierac na wadze (a raczej
          pani doktor juz pod koniec 2 miesiąca stwierdziła gwałtowny spadek dynamiki
          wzrostu, potem było już tylko gorzej i kiedy sie zrobiło bardzo źle,
          postraszyła szpitalem i kazała dokarmiać, wtedy ważyła 4750). Pomimo alergii w
          sumie niewiele ryzykujesz próbując wprowadzać inne pokarmy (oczywiście niech
          lekarz się wypowie) zwłaszcza te jednosładnikowe, bo jest szansa poobserwować
          jak dziecko je toleruje. Weronika od razu dostała zupki z mięsem (a miała 3,5
          miesiaca), bo morfologię miała kiepska a po Hemoferze nie chciała jeść. I bez
          sztucznych preparatów w tej chwili ma morfologię już w normie. Zupki i owoce
          bardzo lubi, kaszkę również - i wiem ze nie jest głodna. A jest (i była)
          strasznie ruchliwa i wiem, że przynajmniej teraz ma co spalać. Porozmawiaj z
          lekarzem o diecie dziecka - ryzyko w sumie niewielkie, bo w razie kłopotów
          można nowości natychmiast odstawić.
          Pozdrawiam
          Ula
        • koko78 Re: niska waga 31.08.03, 15:25
          Mój syn też bardzo słabo przybiera na wadze ok.400 na miesiąc. Z jedzeniem jest
          tez nienajlepiej- wypija 150 ml mleka na dobe i zjada dwie zupki +
          deserek.Czasami ma dni że zjada 1,5 słoiczka zupki i tylko 60 ml mleka na dobę!
          Cóż lekarze twierdza że taka jest jego uroda po "mamusi". Jednak po wyproszonej
          morfologii wyszła anemia i zaburzona równowaga pierwiastków w organizmie.
          Jestem w trakcie badan w CZD ale apetyt sie nie poprawia. MOże twoja córeczka
          też ma za dużo fosforu we krwi a moze poprostu taka jej uroda.Jak znajdziesz
          sposob na poprawe apeteyettui to daj znac bo my juz ledwo zyjemy ...
    • rossen Re: niska waga 31.08.03, 20:46
      Witam

Tez mialam ten problem. Moja corcia nie chciala jesc no i oczywiscie nie
      przybierala na wadze. Po licznych badaniach, ktore nic na szczescie nie
      wykazaly, przestalismy sie tak bardzo martwic i postanowilismy poczekac i
      zobaczyc co to bedzie.
      Bogusia w wieku 8 miesiecy wazyla 5300 gr a teraz ma juz 14 miesiecy i wazy
      7200 gr. Wiec ostatnio rosnie lepiej. Najwazniejsza, rzecz od tygodnia je z
      nami do tej pory to nic tylko wyplowala itp. A teraz sama chce jesc!!!
      Tak wiec jesli badania nic zlego nie wykaza to bym sie tak bardzo nie
      martwila. To samo przyjdze. Ha teraz latwo mi to mowic. Bo juz swoje mam za
      soba. Tak wiec rozumie was dobrze i zycze wytrwalosci.
      Pozdrowienia Magda
    • wstreciuchaa Re: niska waga 01.09.03, 08:56
      Witam!

Miałam dokładnie ten sam problem ze starszą córeczką, a teraz z 3-miesięcznym
      synkiem. Mogę tylko powiedzieć, że jeżeli wszystkie wyniki są w normie, to
      spokojnie!!! Ważne jest tylko, żeby dzidziuś przyjmował odpowiednią ilość płynu
      na dobę (ok 100 ml. na kg. wagi ciała).
      Aha, córcia też była na Nutramigenie, i te dzieci, tym bardziej, że obciążone
      alergią, przybierają trochę wolniej. Na pocieszenie mogę dodać, że córeczka ma
      teraz 3 latka, jest cudnym zdrowym dzieckiem i ma całkiem dobry apetyt.
      Szczupła jest nadal, ale przynajmniej wyrośnie na zgrabną dziewczynę.
      Pozdrawiam
      Dorka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka