Dodaj do ulubionych

Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jest

09.05.08, 17:00
Moj 15to miesieczny synek od srody goraczkuje i nie wiem co mu jest.
Bylismy u lekarza, obadal go i osluchal ale nic powaznego nie
stwierdzil oprocz lekkiego zaczerwienienia gardla. Nie wiem czy to
zabki, bo jak do tej pory to zabki wychodzily mu bezbolesnie.
Lekarka zlecila badania, ale wyniki mamy dopiero w poniedzialek.
Kurcze martwie sie... Co to moze byc? Czy jakas infekcja, czy
poczatek jakiegos przeziebienia...?
Obserwuj wątek
    • ula-lo Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 09.05.08, 18:11
      Może to trzydniówka? Zbijaj gorączkę i spróbuj się nie denerwować jeszcze 1-2
      dni - a nuż pokaże się wysypka. I po kłopocie.
      Pozdrawiam!

zobacz: www.babyboom.pl/rodzina/zdrowie/trzydniowka.html
      • mama_frania Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 09.05.08, 18:55
        Zbadaj mocz (ogolne plus posiew)- ja zawsze tak robie w takiej sytuacji.
        Możliwe, że już to zrobilaś, ale na Twoim miejscu nie czekalabym do poniedziałku
        tylko powtórzyła badanie w jakimś prywatnym labie (o ile masz taką możliwość
        oczywiście)- wyniki ogólnego są tego samego dnia.
    • o-plumka Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 09.05.08, 20:31
      Witaj Kaisa. Mój synek ma pawie 14 miesięcy. Od 2 dni wysoko gorączkuje i łapie
      się za uszka. Wygląda na cierpiącego. Laryngolog nic nie stwierdzil.Dziś
      pediatra też nic nie widzi. Jedynie lekko zaczerwienione gardło. Dostał
      antybiotyk i eurespal. Mam nadzieję, że to zadziała.
      Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka dla synka
      • ula-lo Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 10.05.08, 08:32
        Nie dawaj antybiotyku, skoro nie ma nic poza zaczerwienionym gardłem!
        A jeśli już zaczęłaś antybiotyk, to podawaj też Lacidofil albo jaką inną florę
        bakteryjną.
        *Nie jestem lekarzem(!), ale antybiotyk na gorączkę i zaczerwienione gardło to
        na pewno przegięcie...
        • o-plumka Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 10.05.08, 13:19
          Antybiotyk podałam mu od razu, bo mam nadzieję, że on jednak pomoże. Podaję mu
          oczywiście też Lacido baby. I noc była dużo lepsza. Miał gorączkę, nie wiem ile
          bo mu nie mierzyłam ale z pewnością była dużo niższa. I rano jest lepiej.
          Jeszcze popłakuje ale nie omija już szerokim łukiem zabawek i ma raptem 37,3.
          Zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam
    • o-plumka Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 09.05.08, 20:33
      A teraz przeczytałam artykuł z linku, który wkleiła ula-lo i myślę, że to może
      jednak trzydniówka? wszystko się zgadza.
      • ammazuko Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 09.05.08, 21:40
        też myślę, że to typowe objawy trzydniówki, pamiętaj, że przez 8 tygodni po
        trzydniówce nie wolno szczepić dziecka.
    • mamamamba Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 10.05.08, 11:14
      3 dniowka?
      nie czyt wczesniejszych wypowiedzi
      • kaisa25 Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 10.05.08, 13:54
        Dzieki za odpowiedzi, nastepnego dnia zadzwonilam do lekarki i
        stwierdzila, ze to moze byc trzdniowka. Temp mial od srody i dzisiaj
        jakby lepiej, tzn mial rano 37,3 ale to juz nie bylo 37,8. Mam
        nadzieje, ze to jednak to. Lekarka sama kazala zronbic badanie moczu
        i krwi, jednak i tak musze poczekac na wyniki do poniedzialku, wtedy
        pojde do lekarza i zobaczymy. A po co badanie moczu? Czy to moze
        chodzi o podejrzenie, ze cos z nerkami?
        • mama_frania Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 10.05.08, 19:38
          temperatura bez innych objawów może sugerować infekcję układu moczowego- w
          naszym przypadku właśnie tak było.
    • bj32 Re: Temperatura trzeci dzien i nie wiadomo co jes 10.05.08, 14:51
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=577
      • kaisa25 Do mama frania... 11.05.08, 07:44
        czy mozesz cos wiecej napisac o zapaleniu ukladu moczowego? pewnie
        lekarka to tez podejrzewa bo kazala zrobic badanie moczu...
        • mama_frania Re: Do mama frania... 11.05.08, 14:49
          U nas zapalenie było chyba trzy czy cztery razy (pierwsze jak synek mial 4
          miesiące- objawiło się nagłym brakiem apetytu i niespokojnością dziecka). Jedno
          było z goraczką- własnie bez innych objawow, a pozostałe wykryte przypadkiem
          (robie co miesiąc badanie ogólne z posiewem, bo synek ma wykryty jednostronny
          refluks moczowy II stopnia, więc musimy pilnowac by nie było zakażeń).
          Przy cięższych zakażeniach- leczy się zwykle antybiotykiem (nawet niestety
          szpitalnie- my akurat tego uniknęliśmy), przy lżejszych wystarczy furagin lub
          coś podobnego. Wszystko zależy jaka bakteria wywołała zakażenie i na co jest
          wrażliwa- taką wiedzę daje zwykle posiew.
          Jeśli zakażenia się powtarzają trzeba przeprowadzić diagnostykę w kierunku wad
          ukladu moczowego- my dostaliśmy skierowanie na badania po drugim zapaleniu.
        • ammazuko Re: Do mama frania... 11.05.08, 21:57
          często przy wysokiej gorączce lekarze zalecają badanie moczu, nie zamartwiaj się
          na zapassmile
          • sowa-1 Re: Do mama frania... 11.05.08, 22:25
            Taka gorączka to może też być ząbkowanie, bo nie jest wysoka. Moja miała
            zapalenie ukł. mocz., ale miała przez trzy dni 39,2-39,7
            • madziulec Re: Do mama frania... 11.05.08, 22:32
              Zakazenie ukladu moczowego moze sie wiazac w ogole z niepodwyzszona temperatura
              (moje dziecko przy infekcji, gdzie trafilo do szpitala mialo 37,9 przez
              dokaldnie 2 godziny, potem temperatura byla przez caly czas trwania infekcji
              normalna; drugi przypadek: ciezka infekcja, siusianie krwia - rowniez brak goraczki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka