Dodaj do ulubionych

Ukruszony ząbek!!!

03.10.03, 22:58
Zulunia wczoraj przewróciła się w łóżeczku i ukruszyła sobie ząbek!Niby dużo się nie ukruszył
ale widać różnicę.Ukruszył się wewnętrzny rożek jedynki górnej.Rybka na początku płakała
strasznie ale teraz już zachowuje się tak jakby nic się nie stało,więc chyba jej nie boli.Ale ja się
zastanawiam czy w takim przypadku powinnam iść z nią do dentysty?Czy zostawić tak jak
jest?Martwię się,że może jej się zacząć ten ząbek psuć.
Nie wiem,poradźcie co zrobić,może miałyśćie taki przypadek?

kasia
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Ukruszony ząbek!!! 03.10.03, 23:36
      Hej,

Mój synek ukruszył sobie ząbek (też górna jedynka) dobre 2,5 roku temu. Trochę
      płakał, ale ja chyba to bardziej przeżyłam niż on. Rozmawiałam z pediatrą, bo
      też bałam się, że ząbek może zacząć się psuć, ale powiedziała, że nic się nie
      powinno dziać. I tak jest rzeczywiście, Jeremi ma mocne zdrowe zęby, ani śladu
      próchnicy.
      Pozdrawiam
      Donata
    • basiaurban Re: Ukruszony ząbek!!! 04.10.03, 08:54
      mama-rybki napisała:

> Zulunia wczoraj przewróciła się w łóżeczku i ukruszyła sobie ząbek!Niby dużo
      si
      > ę nie ukruszył
      > ale widać różnicę.Ukruszył się wewnętrzny rożek jedynki górnej.Rybka na
      początk
      > u płakała
      > strasznie ale teraz już zachowuje się tak jakby nic się nie stało,więc chyba
      je
      > j nie boli.Ale ja się
      > zastanawiam czy w takim przypadku powinnam iść z nią do dentysty?Czy zostawić
      t
      > ak jak
      > jest?Martwię się,że może jej się zacząć ten ząbek psuć.
      > Nie wiem,poradźcie co zrobić,może miałyśćie taki przypadek?
      >
      > kasia

Moja córka także miała podobny wypadek, jak miała 1.5 roku spadła z drabinki i
      ukruszyła sobie górną jedynkę. Poszłam z nią do dentysty, żeby to jakoś
      zabezpieczyć, myślałam też że może jakaś plomba, ale dentystka powiedziała, że
      plomba raczej nie zda egzaminu i tylko posmarowała jej ząbek czymś tam - mówiła
      że to właśnie po to, żeby próchnica się nie wdała. Od tego nieszczęsnego
      wydarzenia minęło 2.5 roku, ostatnio byłyśmy na kontoli u dentysty i jest
      wszystko ok, zero próchnicy w tym ukruszonym ząbku, trafiły się tylko dwie
      maleńkie dziurki w 5-tkach.
      Także jeśli możesz, warto wybrać się do dentysty.

Pozdrawiam
      Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka