Dodaj do ulubionych

Posiew - pilne

25.09.08, 18:17
Proszę o interpretację wyniku posiewu. Wynik dodatni, wyhodowane
drobnoustroje: Serratia sp. (10.000/ml); Enterococcus sp. (< 1.000/ml)
Antybiotyk: 1(mic)
Cefuroksym sodowy W
Sulfamethoxazole W
Nitrofurantoina
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Posiew - pilne 25.09.08, 19:28
      Pewnie do woreczka pobierany mocz (bo to mocz prawda? - bo nie napisalas...)

Jesli nie do woreczka to nastepnym razem dobrze przygotuj dziecko, bo te
      bakterie wygladaja na zanieczyszczenie
      • justyna-t Re: Posiew - pilne 25.09.08, 21:33
        tak, mocz do woreczka. Czy to ma jakieś znaczenie? Bo starałam się dokładnie
        umyć. Lekarka nawet kazała rywanolem, żeby dobrze zdezynfekować.
        • madziulec Re: Posiew - pilne 25.09.08, 22:36
          Woreczek nei jest miarodajny przy posiewie.
          Tu masz linki dlaczego
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=71795880&wv.x=2&a=71795880 (za
          duzo by kopiowac i pisac jeszcze raz).

Woreczek mozesz zastosowac jesli chcesz pobrac mocz na badanie ogolne.

A tak wlasnie.. Masz wynik badania ogolnego? I dlaczego robilas posiew?
          • justyna-t Re: Posiew - pilne 26.09.08, 17:31
            W badaniu ogólnym było wszystko ok. Tylko ten posiew robię już 3 raz i zawsze
            jest dodatni. Musiałam zrobić posiew, bo mój synek miał problemy z brzuszkiem:
            wzdęcia, nie mógł kupki zrobić, no i musieliśmy zrobić USG brzuszka. W opisie
            radiolog napisał, że widzi jakieś echo w okolicy nerek. I na wszelki wypadek ten
            posiew. Powtórne USG nic nie wykazało, ale że w pierwszym badaniu wyszły mi
            bakterie, drugie w ogóle nie wyszło musiałam zrobić jeszcze trzeci raz. I znowu
            coś nie tak. To jak inaczej mogę pobrać mocz trzy miesięcznemu chłopcu??
            • madziulec Re: Posiew - pilne 26.09.08, 17:33
              Do kubeczka.
              W ogole chlopcu jest bardzo prosto (tak. i mowie to z wlasnego doswiadczenia).

Myjesz, pamietajac o odciagnieciu delikatnym napletka, bo pod napletkiem tez sa
              bakterie (mastka!!). I po prostu podstawiasz kubeczek. Z reguly najlepiej pobrac
              po karmieniu albo prawie zaraz po obudzeniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka