Dodaj do ulubionych

diagnoza okulisty - konsultować u innego jeszcze??

30.10.08, 13:36
Dzisiaj mój 3-letni syn miał badanie oczek po atropinie.
Na zwykłym badaniu stwierdzono zeza - jedno oczko ucieka na zewnątrz.
Tereaz wiemy ze jest to prawe oczko, wada jest na - .
Wyznaczoną mamy wizytę na 2 grudnia (mają być oczka już normalne),
okulistka chce zbadac jeszcze kąt oka i wystawi receptę na okularki.
Jest to salon optyczny, w którym przyjmuje okulista na kasę chorych
i prywatnie, my chodzimy na kasę chorych.

Nurtuje mnie czy nie skonsultować tej diagnozy u innego prywatnego
lekarza, póki żrenice są rozszeżone. Czy ma to sens?? Czy badanie na
sprzęcie wyjdzie wszędzie jednakowo?
Obserwuj wątek
    • gos345 Re: diagnoza okulisty - konsultować u innego jesz 30.10.08, 22:15
      Mo syn tez miał niedawno atropinę i lekarka badała go nie tylko "na sprzęcie",
      ale też oceniała sama. Może warto się skonsultować? Okulary to ważna rzecz,
      istotne żeby były naprawdę potrzebne. Musicie sie chyba pospieszyć, rozszerzone
      źrenice utrzymują się nawet dwa tyg, ale lekarz bada dokładnie piątego (bodajże)
      dnia podawania, może potem to juz nie to samo? Pozdrawiam
      • olkaaaa Re: diagnoza okulisty - konsultować u innego jesz 30.10.08, 23:07
        jeżeli jest zez to bardzo możliwe ,zę wada wzroku jest nie napisałaś jaka to wada co utrudnia określenie nawet ,myślę ,zemogą byc minimalne różnice jeśli chodzi o sprzet mój syn byłbadany 3 razy i były minimalne różnice
    • aniask_mama Re: diagnoza okulisty - konsultować u innego jesz 31.10.08, 13:06
      Jeśli i Ty sama widzisz tego zeza to nie ma na co czekać, tylko
      leczyć, mojemu synowi uciekało oczko, gdy miał 12m-cy, okulistka
      widziała tego zeza rozbieżnego, zaklejaliśmy oczko przez prawie rok,
      potem ćwiczenia ortoptyczne i jest ok, zez rozbieżny się powiększa,
      więc trzeba go leczyć najszybciej jak się da...
      • bunia.bu Re: diagnoza okulisty - konsultować u innego jesz 31.10.08, 21:38
        skonsultuj to nigdy nie zaszkodzi tym bardziej że lekarzy jakich mamy każdy wie.
        u mojej córki doktor stwierdziła uciekające oko lewe gdy dziecko miało jakieś 8
        mies.oczywiście dziecko za nic na świecie nie dało sobie nałożyć okularów i może
        dobrze bo na kontroli po roku w tej samej poradni druga pani doktor dopatrzyła
        się uciekającego oka -o dziwo prawego ale po badaniu kąta oka u specjalisty
        okazało się że dziecko nie ma żadnego zeza czy uciekającego oka.czasami ręce
        opadają....
    • e_r_i_n Re: diagnoza okulisty - konsultować u innego jesz 31.10.08, 22:28
      Konsultuj.
      Ja już miałam w łapie receptę na okulary, ale dla pewności poszłam
      do innego lekarza i okazało się, że zeza nie ma (pani zrobiła
      podstawowe badanie przy diagnozie zeza). Poza tym dowiedzialam sie,
      ze atropinowe badanie juz odchodzi do historii. No i jeszcze - u
      dzieci czesto 'widac' zeza, ktorego nie, poniewaz proporcje oczy-nos
      sa zachwiane.
      • yoka1 do e_r_i_n 02.11.08, 19:29
        atropinowe odchodzi w zapomnienie? A jakie teraz mają krople lub sposoby aby zbadać oczka u dziecka? Jest to dla mnie ważne, bo moje dziecko nie może mieć podanej atropiny i właściwie wisimy w próżni, jak dokładnie zbadać mu wzrok.
        • e_r_i_n Re: do e_r_i_n 02.11.08, 20:12
          Okulistka, u której byłam, powiedziała, że nie ma w ogóle potrzeby
          niczego zakraplać. Dziecko bada się bez przygotowania jakiegokolwiek.
          • iwon311 Re: do e_r_i_n 03.11.08, 20:09
            My tez badaliśmy córce oczy u dwóch lekarzy,bo jednemu nie ufam.No i słusznie
            zrobiłam,jednak powiem ze za pierwszym razem w przychodni dostaliśmy atropirynę
            (sorry jak napisałam z błędem)do zakrapiania przez tydzień następnie
            badanie,diagnoza krótka bez wyjaśnień .Miałam nadzieję że lekarka się myli i
            udałam się do jednego z najlepszych okulistów w mieście badanie zrobił w jeden
            dzień,ale zakrapiał oczy w odstępach10 minut 3 razy,z tym że dwa razy zakropił 2
            rodzajami kropel.Wyszłam z gabinetu doinformowana na temat naszej wady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka