Gość: xyz IP: 80.51.240.* 23.10.03, 20:50 Słyszałem,a właściwie czytełem, że potrójna szczepionka może spowodować autyzm poszczepienny,dlatego moje dziecko zaszczepię oddzielnie na różyczkę, odrę i świnkę.Wolę "chuchać na zimne". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama Re: MMR II IP: *.vwes.pl / *.vwes.pl 15.01.04, 11:43 Ja tez o tym czytalam w Polityce. Czy to jednak chopdzi o to, by nie szczepic 3- skladnikowa szczepionka, czy tez ta konkretna MMR II ? Bo sa szczepionki o innwj nazwie, tez 3-skladnikowe(nie opisane jednak w artykule. Czy one sa bezpieczniejsze ? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: MMR II 15.01.04, 18:11 Nie panikujcie. Kiedy pierwsze podejrzenia na ten temat wyszly na jaw kilka lat temu, Dania postanowila przebadac wszystkie swoje dzieci, czy istnieje korelacja pomiedzy pojawieniem sie autyzmu i MMR. Otoz procentowa ilosc przypadkow autyzmu wsrod dzieci szczepionych i nie szczepionych MMR jest TAKA SAMA. Bylo drugie podejrzenie - srodki konserwujace uzywane do tych szczepionek - byly one oparte na bazie metali ciezkich, ktore wplywaja negatywnie na rozwoj ukladu nerwowego (Dania tych konserwantow nigdy nie uzywala, USA przestaly je uzywac w 1997 roku). Znow nie bylo korelacji. Najnowsza teoria (artykul ukazal sie kilka tygodni temu w periodyku medycznym w USA) to gwaltowny rozwoj glowy w pierwszym roky zycia. Przebadano kilkaset autystycznych dzieci i stwierdzono, ze urodzily sie one z glowami mniejszymi niz srednia, a po roku obwod ich glow byl powyzej 100 centyla. Istnieje podejrzenie, ze gwaltowny wzrost czaszki moze byc polaczony z gwaltownym przyrostem neuronow i w zwiazku z tym, ich nieprawidlowym uporzadkowaniem. P.S. Najprawdopodobniej podejrzenia powiazania autyzmu z MMR pojawilo sie, gdyz dzieci powinny byc szczepione na MMR w okolicach 1 roku zycia, kiedy to mozna zaobserwowac pierwsze objawy autyzmu, choc nie diagnozuje sie go przed drugim rokiem zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: MMR II IP: *.dsl.pipex.com 26.01.04, 11:47 szkoda ze w polsce p tym nie slychac ze angielski rzad probuje zablokowac wszystkie badania kliniczne sprawdzajace szczepionke mmr i autyzm. Ciekawe dlaczego?-skoro ta szcepionka jest taka bezpieczna nie powinnni sie niczego obawiac. nie zapomnijmy ze jeszcze 50 lat temu lekarze mowili ze palenie nie jest szkodliwe i nie ma dokodu na to ze wplywa na stan naszych pluc. Z mmr ,nie dowodu ze szkodzi ale tez nie mozna powiedziec ze nie szkodzi-ja swojemu dziecku nie dam mmr-bo za pare lat moze sie okazac ta sama historia co z paleniem papierosow w wymiku lepszej diagnostyki klinicznej. Nie zapomnijmy ze lekarze tez pracuja dla firm farmaceutycznych-a to sa wielkie pieniadze jezeli chodzi o obowiazkowe szczepenia Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: MMR II 26.01.04, 18:09 Witam!!! Mnie rowniez przekonuje kilka rzezcy przeciw MMR. Sama planuje podac dziecku pojedyncze szczepionki na swoj koszt. Ryzyko powiklan roznego rodzaju jest na tyle duze ze nie mam zamiaru sprawdzac na swoim dziecku czy sie uda ich uniknac. Poza tym kwestia finansow tez jest znaczaca. MMR kosztuje tyle co jedna szczepionka na jedna z chorob ( czyli pojedyncze kosztuja 3xdrozej) , co wychodzi niekozystne dla rzadow. Poza tym to nagle zabranie funduszy na dalsze badania zwiazku MMR i autyzmu , kiedy to zaczelo sie o tym mowic tez jest znaczace ( przynajmniej dla mnie). Niestety nikt nie patrzy na dobro dzieci a na budzet i niestety taka postawa sie poglebia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
boroweczka1 Re: MMR II 27.01.04, 12:37 Witam Wszystkich! Dla ciekawosci chcialabym dodac, ze jakis rok temu w Austrii ogladalam program telewizyjny traktujacy o zawiazku szczepienia dzieci przeciwko kleszczom i wystepowania autyzmu (jako jedngo z powiklan). Tymczasem tutaj czytam o mmr. Ciekawe! Po tymze programie zaczelam troche czytac o szczepionkach w szerokim znaczeniu i wlosy mi sie na glowie zjezyly. Sama jestem mama i moje dziecko mialo "problemy" zdrowotne, do ktorych podejscie i ktorych wyjasnienie przez tutejszych lekarzy bylo "srednie", a ja obawialam sie "efektow" tutejszych szczepien preparatami zawierajacymi 5 - 7 szczepionek!!! (ale to juz inna historia). Szczepienie przeciwko MMR znioslo moje dziecko dosc dobrze (w porownaniu z innymi szczepionkami). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś