Dodaj do ulubionych

Stoi za wczesnie?

28.10.03, 18:44
Obserwuj wątek
    • mkrzatala Stoi za wczesnie? 28.10.03, 18:50
      Moja coreczka od kiedy skonczyla 6 miesiecy staje na nozki. Teraz ma juz prawie
      7 i nie da sie Jej powstrzymac (wstaje przy wszystkim co odstaje od ziemi),
      pediatra mowi, ze to bardzo zle. Uslyszalam dwie teorie, jedna mowi, ze
      powinnam kupic Malej buty, aby nie nadciagala sciegien (maja stabilizowac
      kostke), a druga, ze zadnych butow.
      Czy ktoras z Was miala taki problem, co Wam mowili lekarze, co zrobilyscie.
      Bede wdzieczna za szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
      Monika
      • nolles Re: Stoi za wczesnie? 28.10.03, 20:10
        Moj synek w dniu w ktorym skonczyl 6 miesiecy zaczal raczkowac, dzien pozniej
        stawac. Teraz ma skonczone 7 i sam chodzi przy meblach. Jeden pediatra
        powiedzial ze to zle i zeby powstrzymywac (haha, ciekawe jak?), drugi ze jak
        sam probuje to OK, ale zeby nie pomagac. Tak wiec ja chodze za mlodym non-stop
        zeby lapac go jak sie wywraca, bo ostatnio odkryl ze stojac wcale nie trzeba
        sie niczego trzymac i jest fajnie smile) A butow nie kupujemy, bo ja uwazam ze
        dla stopy lepiej jak ma swobode ruchu. Mysle ze butki sprawimy dopiero jak
        bedzie chodzil na tyle pewnie ze zaczne go puszczac na dworzu, po domu raczej
        na bosaka (tzn. na razie w skarpetach antyposlizgowych zeby nie bylo zimno smile.

Pozdrawiam,
      • dosiamamafilipa Re: Stoi za wczesnie? 28.10.03, 20:13
        no coz przecierz jej nie przywiazesz zeby nie wstawala jak sie sama rwie to ok
        i do tego jesli nie jest grubiutka to bedzie szybciutko chodzic.
        co do butow to jestm za najlepiej sandalki wysoko zapinane ze sztywna zapietka
        takie trzymajace kostki. U takiego malenstwa torebka stawowa jest jeszcze
        witka i nie trzyma kostki wiezadla i miesnie tez jeszce nie stabilizuja wiec
        kosteczka moze wyginac sie na boki co moze dawac urazy st skokoweo a przecierz
        ci nie powieze ja kostki bola a u bobasa opuchlizny nie zauwazysz. Te wiezadla
        i miesnie jeszcze beda mialy czas sie wzmocnic a teraz zima to tylko
        pzeziebisz dziecko jak bedzie biegac w skarpetach po terakocie, a bedzie za
        toba lazic wszedzie.
        pzdr.
      • wiolak1 Re: Stoi za wczesnie? 28.10.03, 20:14
        cześć
        moja mała ma obecnie 5,5 m-ca i gdy ją się weźmie na kolana to odrazu wstaje i
        podtrzymywana za paszki skacze, a zabawy ma przy tym co nie miara. Jak jej
        podaję palce do siedzenia to oczywiście się podnosi i zaraz hyc na nóżki, o
        siedzeniu nie ma mowy. A powiedz mi dlaczego to jest takie niedobre że dziecko
        wstaje na nóżki. Ja myślę że dziecko najlepiej wie co możei co jest dla niego
        dobre. Powiem szczerze że lekarza w tej kwesti się nie radziłam.
        Pozdrawiam Wiola
        • sugar_mama_danielcia Re: Stoi za wczesnie? 28.10.03, 22:27
          Heja, Jak dziecko samo wstaje to znaczy, ze jest na to gotowe. Ha - co wiecej -
          sproboj sie przeciwstawic woli niemowlaka!!!
          Moj maly tez wstawal wczesnie, teraz mlody na 9 miesiecy i dzis po raz
          pierwszy stana bez trzymanki.

Pozdrawiam
          Sugar
      • mkrzatala Re: Stoi za wczesnie? 29.10.03, 17:40
        Dziekuje Wam bardzo za opinie. Bylam u (zgodnie z pieczatka) naurolog
        specjalista balneoklimatologii i madycyny fizykalnej - skierowal mnie ortopeda
        z moim kregoslupem. Przy okazji zapytalam o to wstawanie i buty. No wiec
        odpowiedz brzmiala: nie pozwalac, gdy wstaje to klasc, kupic buciki, aby nie
        nadciagala wiezadel - buty pwyzej kostki, wiazane z usztywniana pietka.
        Ta lekarka napewno ma o tym wieksze pojecie niz pediatra.

Pozdrawiam,
        Monika z Agatka
    • agao_z Re: Stoi za wczesnie? 29.10.03, 12:38
      To, ze twoje dziecko samo wstaje, swiadczy o tym, ze jest do tego gotowe. Jest
      tylko jedno ale. Nie nalezy jej do niczego zmuszac. Nie prowadzac nasile itp.
      I jeszcze jedno. To ze wczesnie wstaje wcale nie oznacza, ze zaraz zacznie
      chodzic, nawet gdy jest szczuple. Moja Zozo Stanela na nozki w wieku 7
      miesiecy. Tydzien pozniej chodzila juz przy meblach. I calkiem niezle jej to
      szlo. Natomiast do samodzielnego chodzenia zbierala sie 5 miesiecy...
      Podsumowujac. Jak chce stawac, to niech stoi. Bucikow jej nie zakladaj, chyba
      ze jakies antyposlizgowe, gdy juz bedzie uprawiac te ekwilibrystyke na podlodze.
      Twoje dziecko jeszcze nieraz cie zaskoczy swoimi umiejetnosciami.
      Pozdrawiam.
      • silije.amj Re: Stoi za wczesnie? 30.10.03, 14:13
        Zawsze mnie szokują rady lekarz typu "nie pozwalać na wczesne wstawanie czy
        siadanie" - jasne najlepiej dziecko przywiązywać i potem jeszcze ogłupiać,
        żeby nie wyskoczyło z ich sztywnych tabelek rozwojowych do przodu. Jestem
        przeciwna przyspieszaczom typu chodziki jak i sztucznym ograniczeniom. Moja
        córka wstawała przy szczebelkach jak miała pół roku, wkrótce też raczkowała, w
        wieku 10 miesięcy chodziła zupełnie samodzielnie - po domu w skarpetkach
        antypoślizgowych. Teraz ma już prawie 4 lata więc mogę powoli oceniać skutki
        tych strasznych czynów. Ma zgrabne szczupłe proste i silne nóżki, prosty
        kręgosłup i stópki wysklepione proporcjonalnie do wieku. Jest drobna, sprawna
        i kształtna i jakoś nie widzę żadnych szkód i spustoszeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka