mkrzatala Stoi za wczesnie? 28.10.03, 18:50 Moja coreczka od kiedy skonczyla 6 miesiecy staje na nozki. Teraz ma juz prawie 7 i nie da sie Jej powstrzymac (wstaje przy wszystkim co odstaje od ziemi), pediatra mowi, ze to bardzo zle. Uslyszalam dwie teorie, jedna mowi, ze powinnam kupic Malej buty, aby nie nadciagala sciegien (maja stabilizowac kostke), a druga, ze zadnych butow. Czy ktoras z Was miala taki problem, co Wam mowili lekarze, co zrobilyscie. Bede wdzieczna za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
nolles Re: Stoi za wczesnie? 28.10.03, 20:10 Moj synek w dniu w ktorym skonczyl 6 miesiecy zaczal raczkowac, dzien pozniej stawac. Teraz ma skonczone 7 i sam chodzi przy meblach. Jeden pediatra powiedzial ze to zle i zeby powstrzymywac (haha, ciekawe jak?), drugi ze jak sam probuje to OK, ale zeby nie pomagac. Tak wiec ja chodze za mlodym non-stop zeby lapac go jak sie wywraca, bo ostatnio odkryl ze stojac wcale nie trzeba sie niczego trzymac i jest fajnie ) A butow nie kupujemy, bo ja uwazam ze dla stopy lepiej jak ma swobode ruchu. Mysle ze butki sprawimy dopiero jak bedzie chodzil na tyle pewnie ze zaczne go puszczac na dworzu, po domu raczej na bosaka (tzn. na razie w skarpetach antyposlizgowych zeby nie bylo zimno . Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
dosiamamafilipa Re: Stoi za wczesnie? 28.10.03, 20:13 no coz przecierz jej nie przywiazesz zeby nie wstawala jak sie sama rwie to ok i do tego jesli nie jest grubiutka to bedzie szybciutko chodzic. co do butow to jestm za najlepiej sandalki wysoko zapinane ze sztywna zapietka takie trzymajace kostki. U takiego malenstwa torebka stawowa jest jeszcze witka i nie trzyma kostki wiezadla i miesnie tez jeszce nie stabilizuja wiec kosteczka moze wyginac sie na boki co moze dawac urazy st skokoweo a przecierz ci nie powieze ja kostki bola a u bobasa opuchlizny nie zauwazysz. Te wiezadla i miesnie jeszcze beda mialy czas sie wzmocnic a teraz zima to tylko pzeziebisz dziecko jak bedzie biegac w skarpetach po terakocie, a bedzie za toba lazic wszedzie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolak1 Re: Stoi za wczesnie? 28.10.03, 20:14 cześć moja mała ma obecnie 5,5 m-ca i gdy ją się weźmie na kolana to odrazu wstaje i podtrzymywana za paszki skacze, a zabawy ma przy tym co nie miara. Jak jej podaję palce do siedzenia to oczywiście się podnosi i zaraz hyc na nóżki, o siedzeniu nie ma mowy. A powiedz mi dlaczego to jest takie niedobre że dziecko wstaje na nóżki. Ja myślę że dziecko najlepiej wie co możei co jest dla niego dobre. Powiem szczerze że lekarza w tej kwesti się nie radziłam. Pozdrawiam Wiola Odpowiedz Link Zgłoś
sugar_mama_danielcia Re: Stoi za wczesnie? 28.10.03, 22:27 Heja, Jak dziecko samo wstaje to znaczy, ze jest na to gotowe. Ha - co wiecej - sproboj sie przeciwstawic woli niemowlaka!!! Moj maly tez wstawal wczesnie, teraz mlody na 9 miesiecy i dzis po raz pierwszy stana bez trzymanki. Pozdrawiam Sugar Odpowiedz Link Zgłoś
mkrzatala Re: Stoi za wczesnie? 29.10.03, 17:40 Dziekuje Wam bardzo za opinie. Bylam u (zgodnie z pieczatka) naurolog specjalista balneoklimatologii i madycyny fizykalnej - skierowal mnie ortopeda z moim kregoslupem. Przy okazji zapytalam o to wstawanie i buty. No wiec odpowiedz brzmiala: nie pozwalac, gdy wstaje to klasc, kupic buciki, aby nie nadciagala wiezadel - buty pwyzej kostki, wiazane z usztywniana pietka. Ta lekarka napewno ma o tym wieksze pojecie niz pediatra. Pozdrawiam, Monika z Agatka Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: Stoi za wczesnie? 29.10.03, 12:38 To, ze twoje dziecko samo wstaje, swiadczy o tym, ze jest do tego gotowe. Jest tylko jedno ale. Nie nalezy jej do niczego zmuszac. Nie prowadzac nasile itp. I jeszcze jedno. To ze wczesnie wstaje wcale nie oznacza, ze zaraz zacznie chodzic, nawet gdy jest szczuple. Moja Zozo Stanela na nozki w wieku 7 miesiecy. Tydzien pozniej chodzila juz przy meblach. I calkiem niezle jej to szlo. Natomiast do samodzielnego chodzenia zbierala sie 5 miesiecy... Podsumowujac. Jak chce stawac, to niech stoi. Bucikow jej nie zakladaj, chyba ze jakies antyposlizgowe, gdy juz bedzie uprawiac te ekwilibrystyke na podlodze. Twoje dziecko jeszcze nieraz cie zaskoczy swoimi umiejetnosciami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: Stoi za wczesnie? 30.10.03, 14:13 Zawsze mnie szokują rady lekarz typu "nie pozwalać na wczesne wstawanie czy siadanie" - jasne najlepiej dziecko przywiązywać i potem jeszcze ogłupiać, żeby nie wyskoczyło z ich sztywnych tabelek rozwojowych do przodu. Jestem przeciwna przyspieszaczom typu chodziki jak i sztucznym ograniczeniom. Moja córka wstawała przy szczebelkach jak miała pół roku, wkrótce też raczkowała, w wieku 10 miesięcy chodziła zupełnie samodzielnie - po domu w skarpetkach antypoślizgowych. Teraz ma już prawie 4 lata więc mogę powoli oceniać skutki tych strasznych czynów. Ma zgrabne szczupłe proste i silne nóżki, prosty kręgosłup i stópki wysklepione proporcjonalnie do wieku. Jest drobna, sprawna i kształtna i jakoś nie widzę żadnych szkód i spustoszeń. Odpowiedz Link Zgłoś