Dodaj do ulubionych

zapalenie zatok a antybiotyk

19.12.08, 20:53
Młody od 2 tygodni ma katar (rano zielonkawy, w dzień przezroczysty), do tego wczoraj dostal gorączki. Tydzien temu laryngolog stwierdzil,że trzeci migdal jest powiększony i tyle. Kazal robić inhalacje z mucosolvanu. Dzis moje dziecko obejrzala pediatra i okazalo sie, ze dziecko osłuchowo czyste, gardlo ladne. Katar jednak jest, nos zapchany, dziecko narzeka czasem na bol glowy (3 latek). Pediatra diagnozuje zapalenie zatok, daje mucosolvan syrop i do inhalacji, acitrin (nie wiem, czy dobrze napisalam) a z antybiotykiem kaze wstrzymac się do niedzieli i jak nadal dziecko bedzie gorączkować, to podac antybiotyk. Czy udalo Wam sie wyleczyć zapalenie zatok bez antybiotyku? Gorączka waha się między 38-39, po panadolu obniza się.
Obserwuj wątek
    • bomba001 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 19.12.08, 22:13
      tak, da sie. a w ogole to moze nie byc zapalenie zatok- po prostu przeziebienie
      z zapchanym nosem- katar tak wyglada (to, ze rano inny, to nie szkodzi), a
      glowa boli.
      ja bym przey katarze jednak nie podawala antybiotyku...
      poczekajsmile
      • dorek3 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 19.12.08, 22:48
        też tak myślę. Zapalenie zatok i bakteryjny katar to olbrzymie pokłady zielonego gluta (sorry....) przez caly dzień.
        Po nocy każda wydzielna będzie miała zmieniony kolor.
        Niech dziecko powalczy
        • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 20.12.08, 06:37
          Dziś już widzę, że gorączka nie ustępuje, może jest mniejsza (nie mierzylam, bo mlody spi, ale jest koło 38). Podam mucosolvan i ten acitrin i poczekam do jutra. Co jeszcze mogę zrobić? Zastanawiam sie tylko, czy nie lepsze byly by inhalacje z mucosolvanu robione 2 razy dziennie (mamy robić raz z 2 ml leku).
          • lillylive Re: zapalenie zatok a antybiotyk 20.12.08, 08:45
            No ja tez tak zwlekałam z podaniem antybiotyku córce (objawy podobne jak u
            autorki postu)potem przez 10dni antybiotyk agumentin a po antybiotyku i tak
            jeszcze 2tyg mówiła córka przez nos(ropne zapalenie zatok miała)
            • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk- do lillylive 20.12.08, 09:54
              jaki katar miala Twoje corka? Teraz moj synek ma 37,8, katar przezroczysty, ladnie schodzi po lekach, kaszel zdecydowanie mokry. Też mamy zapisany augmentin, w razie czego od jutra. A nos moje dziecko ma zapchany od 2 tygodni, laryngolog każe wycinać 3 migdał. Wygląda na to, jakby stan dziecka się pogorszył odkąd poszedł do przedszkola. Owszem mlody miewal katary, glownie jesienią (podejrzenie alergii), ale nigdy tak dlugo.
              • dorek3 Re: zapalenie zatok a antybiotyk- do lillylive 20.12.08, 11:56
                to stan pdogorączkowy a nie gorączka. Katar przeźroczysty a więc na pewno niebakteryjny. Ja bym się dalej wstrzymywała z antybiotykiem
                • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 20.12.08, 13:55
                  Też mam nadzieję, że nie będę musiala podać antybiotyku. Młody spi, ale temperatura w okolicach 37. No i bardzo sie poci. Czy to może od baniek, ktore wczoraj na polecenie lekarki stawialismy?
                  • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 21.12.08, 08:46
                    Po poludniu wczoraj temp. 37,4. W nocy mega katar (czyżby po lekach) i mokry kaszel. Teraz nie mierzyłam, ale bedzie też kolo 37,5, no i jednak większy katar (czasem z lekkim zielonkawym zabarwieniem, ale raczej przezroczysty). Młody męczył się w nocy zpowodu tego kataru i kaszlu. Wołał mleka, zasze wola w nocy jak cos mu jest...
                    • lillylive Re: zapalenie zatok a antybiotyk 21.12.08, 09:20
                      Córka miała rano po nocy zielony katar a w ciągu dnia przechodził jej na
                      przezroczysty.Ciężko było wyleczyc ja z tego paskudztwasad
    • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 21.12.08, 13:28
      Rano 37,5, teraz 38. ogolnie dobre samopoczucie, mimo kataru i kaszlu (to chyba dzialanie mucosolvanu). Dziś nasz pediatra ma dyzur w szpitalu, będę dzwonila do niej po poludniu, ale zobaczyć dziecko może dopiero jutro po poludniu. Tyle, że ona nie jest laryngologiem, a nasz laryngolog, nawet, jesli bym jutro do niego poszla, to na każde przeziębienie daje antybiotyk.
      • magdek2 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 21.12.08, 15:44
        to może idź do innego laryngologa, ja wiem, że niestety niedoleczone
        zapalnie zatok skutki może mieć tragiczne, a u dziecka to już w
        ogóle nie ryzykowałabym, moja córka też miała niedawno zapalenie
        zatoki, nasz laryngolog kazał się pokazać w tempie natychmiastowym,
        po zbadaniu dostała antybiotyk, drugi w swoim 3,5 letnim zyciu, ja
        nie jestem zwolenniczką leków z armaty, ale czasami lepiej zasięgnąć
        opinii specjalisty i zastosować się do jego wskazań, pediatra nie
        jest raczej w stanie zbadać dziecka pod kątem zatok, życzę zdrowia
    • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 21.12.08, 20:13
      Pediatra kazała jeszcze się wstrzymać z antybiotykiem. Właściwie to nie wiem, co robić, bo młody sporo kaszle i katar jednak gęsty. Temperatura 37,4. Boję się, żeby nie przeszlo to w przewlekle zapalenie zatok. I jeszcze lekarz powiedzial, że zapalenie zatok można obserwować 2 tygodnie, bez podanie antybiotyku (w przeciwieństwie do zapaleń ucha, gdzie antybiotyk podaje się po 72 godzinach bez poprawy).
      • olamad Re: zapalenie zatok a antybiotyk 22.12.08, 08:46
        Nie wiem jak teraz jest, ale lat temu ..eści, jak byłam małym dzieckiem, przy
        podejrzeniu zapalenia zatok, zawsze robiono mi prześwietlenie.
        Ja na Twoim miejscu jeszcze bym poczekała. Jeśli katar nie jest przez cały czas
        zielony, to bakterii jeszcze nie ma. A jest go tak dużo od mucosolvanu. O której
        inhalujesz Młodego po raz ostatni?
    • alicjalodz Re: zapalenie zatok a antybiotyk 21.12.08, 21:02
      Zielony gil nie świadczy o zapaleniu zatok. Syrop Acitrin jest na
      powstrzymanie kataru bo zawiera pseudoefedrynę a mocosolvan na
      rozrzedzenie i tym samym jego powiększenie. Coś tu nie tak z tymi
      lekami. Najlepiej gdyby dostał bioparox do nosa ( na bakterie,
      zatoki i ładnie obkurcza tzeci migdał ).Zmień pediatrę choćby do tej
      infekcji. Bo to pewnie wirusówka z przewlekłym katarem od migdała. U
      nas na takie gile pięknie zadziałał bioparox. Jest to antybiotyk
      psikany do nosa i działający miejscowo. Ale u syna chyba trzeba to
      dać bo przez migdał będzie rok chodził z tym katarem. Kaszel ma od
      rzadkiego po mucosolvanie kataru który spływa w gardle.
      • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 22.12.08, 09:18
        Inhalację robię tylko rano (2 ml mucosolvanu), do tego rano i ok. 15 daję syrop mucosolvan, a acitrin o 8, 14 i 20. Czy laryngolog jest w stanie stwierdzić, czy to zapalenie zatok (bez badan obrazowych)?
        • magdek2 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 22.12.08, 09:35
          alternatywą dla RTG jest usg zatok, jesli ma aparat w gabinecie to
          od razu zrobi, trudno coś doradzać, ja poszłabym do laryngologa i to
          dobrego, u mojej córki to trzeci migdał blokował ujście zatoki
          • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 22.12.08, 12:06
            Młody właściwie non stop kaszle. Ma 37,8. Ppediatrę mamy dobrą. Rzadko zapisuje antybiotyk, zadzwonię i zasugeruję kolejne badanie i ewentualną zmianę leków. W każdym razie kaszel jest okropny. Miesiąc temu mielismy podobną sytuację, ale bylismy u innej lekarki, ktora przy jednodniowym pogorszeniu od razu dala antybiotyk. I nie wiem, nie wyleczylismy synka do konca, czy znow cos zlapał. Wtedy tez mial taki duzy kaszel, ale wtedy mial tez czerwone gardlo.
            • magdek2 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 22.12.08, 14:11
              na pocieszenie może powiem, że moja córka potrafi długo kaszleć po
              infekcjach, do tej pory miała wirusowe i dostawała na kaszel z
              reguły flawamed jeśli był mokry albo coś przeciwkaszlowego jeśli
              suchy, a kiedyś dostała zyrtec i sinecod i po tym zestawie dopiero
              się dusiła od kaszlu, być może twoj dziecko ma faktycznie źle
              dobrane leki, ale to lekarz będzie wiedział najlepiej smile
              • olamad Re: zapalenie zatok a antybiotyk 22.12.08, 18:25
                Na moje dzieci na takie niekończące się gile najlepiej działa Pectodrill - to
                syrop, który oprócz rozrzedzania wydzieliny, także zmniejsza jej ilość. Już
                kilka razy z jego pomocą udało mi się je wyciągnąć ze stanu "przedantybiotykowego".
                • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk do magdek 22.12.08, 21:20
                  Czy Twje dziecko miało usunięty ten blokujący 3 migdał?
                  • magdek2 Re: zapalenie zatok a antybiotyk do magdek 23.12.08, 15:09
                    tak, jesteśmy już po zabiegu
                    • magdek2 Re: zapalenie zatok a antybiotyk do magdek 23.12.08, 15:12
                      zapalenie było przeleczone ospenem w wymiarze 12 dni
    • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 22.12.08, 21:41
      Jestem caly czas w kontakcie z pediatrą, mlody osluchowo czysty. Ale: Synek ma męczący kaszel (tak, jakby nie miało już sie co odrywać), do tego z nosa leci woda, wlasciwie gęsta wydzielina ma się ku koncowi. No ale niestety towarzyszą temu temperatury rzędu 37,4- 38,4. Jakoś coraz bardziej myślę, że to jednak nie zatoki. Coś jest jednak nie tak, wciąz się waham z antybiotykiem, ale już mam wątpliwości czy warto, zeby dziecko się tak męczyło.
    • alfa36 Krew z nosa 23.12.08, 11:47
      czy śluz z krwią schodzi z zatok? Czy to raczej podrażnienie sluzowki? Dziś mlody ma taki wlasnie katar. Idziemy po poludniu do pediatry.
      • dorek3 Re: Krew z nosa 23.12.08, 13:01
        Chyba nasze dzieci się zmówiły. U nas gorączka ponad 38 od niedzieli, i ciągle schodzący żółty glut. Nos zablokowany kompletnie, gardło niestety nieciekawe i dotego kilka dni temu robiłam wymaz i wyszedł paciorkowiec.
        Też dziś do pediatry, ale obawiam się że nie uciekniemy przed antybiotykiem.
      • magdek2 Re: Krew z nosa 23.12.08, 15:13
        u nas była żółta, mega gęsta wydzielina, o ile cokolwiek wypływało,
        bo przez migdał nie mogła za wiele wydmuchać
        • alfa36 Re: Krew z nosa 23.12.08, 15:53
          Jednak wieczorem podam antybiotyk, nie jest lepiej tylko gorzej (ale jeszcze mlodego zobaczy pediatra). Jak wydobrzejemy to laryngolog i poszukam homeopaty. Dziś odebralam wyniki na pasozyty i candidię, ale nie tędy droga, bo wyniki ujemne (ale wiem, ze częsty nie wychodzą). W kazdym razie lekarz nie da mi lekow na profilakttczne drobaczenie, skoro nic nie ma w wynikach.
          • dorek3 Re: Krew z nosa 25.12.08, 08:53
            U nas narazie odroczenie, ale nie wiem jak długo.
            Nastąpiło odblokowanie nosa i schodzą tony żółtego gluta. Praktycznie co chwila jest stanie smarkać. Ile to może trwaćTemperatura ustąpiła, gardło nadal zaczerwienione. Młody w dobrej kondycji ale w nocy śpi kiepsko bo wtedy nos się blokuje.
            Dostaje sinupret (3 x 1 tabletka), bactroban (3 x dziennie), mucofluid (2 x 1).
            Jeżeli do nowego roku nie nastąpi pogorszenie, ale i radykalna poprawa to idę do larymngologa.
            Jaki antybiotyk dostalićie (ja mam recepte na Augmentin gdyby było gorzej)?
            • alfa36 Re: Krew z nosa 25.12.08, 19:17
              Podaję augmentin wlasnie. Ja czekałam od czwartku (kiedy dostal temperatury) do wtorku. W wtorek zrezygnowana podalam antybiotyk (za radą pediatry). Mam caly czas wątpliwosci, bo mlodemu poprwilo sie juz po dwoch dawkach. Nie wiem, czy to mozliwe, czy organizm jednak sam zawalczył, przy czym poprzednim razem też tak bylo, że po dwoch dawkach mlody wlasciwie byl zdrowy, a po 4 dostal temperatury, ktora jednak bardzo szybko minęła. Już sie boję, jak damy sobie radę, bo wiem, ze nie powinnam mlodego puszczac do przedszkola, i nie puszczę, chocbym miala iść 5 stycznia (bo dotąd mam wolne)na kolejne L4. Mlody wciąż smarcze (ale już lepiej, czyli bez żołtości) i mokro kaszle (ale zdecydowanie mniej). dziś teściowa radziła mi, abym posmarowala dziecko tzw. kotkiem- maścią. Ona twierdzi, że swojego mlodszego syna tym wyleczyla z zapaleń zatok, a sprawa byla już przewlekla (jakies 30 lat temu). Dodam, ze na moje dziecko sinupret już nie dziala (wypil tej jesieni prawie 2 butelki tego), ppzostalych lekow, ktore bierze Twoje dziecko nie znam.
    • anmala Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 20:55
      Tak nieśmiało zaproponuję sinupret w tabltakach, bo w kroplach zawiera alkohol,
      ale też można. Moja córka przez 3 lata z rzędu miała niesamowity katar właśnie w
      sezonie jesienno zimowym. Pojedyńcze smarknięcie i pełna chusteczka, miała rtg
      zatok, tomografie zatok, usg zatok za wyjątkiem tego, że wydaliśmy kupę kasy na
      te badani to zatoki były jak to pisano w każdym badaniu powietrzno czyste. Nie
      było sensu podawania antybiotyku, ale wcześniej dostawała go bo wszyscy myśleli,
      że to od zatoki..... Tak do końca nie wiem co to było, mogę się domyślać, że
      kurz w przedszkolnej wykładzinie, ale faktem jest, że po dostaniu sinupretu
      przez ponad 2 tygodnie wydaliśmy majątek na chusteczki jednorazowe, tak ją
      czyściło. Ale wyczyściło i odetkało. Jak przedłuża się katar to podaję jej
      sinupret na odetkanie i przeczyszczenie zatok. Jeśli był problem to wychodzi
      wszystko ładnie, jeśli nie czyści ja w przeciagu 3 dni to dłużej go nie podaję.
      Nie chcę pisać, że jest to cudowny środek bo nie na wszystko i nie wszystkim
      może pomóc. Chcę zwrócić tylko uwagę na to, że za nim podasz antybiotyk na
      zapalenie zatok to upewnij się, że to jest na 100% zapalenie a nie co innego. A
      zielony katar jak twierdzi mój pediatra wink jest wynikiem działania bakterii
      rozkładających wydzielinę zwłaszcza na ostatnim etapie - katar kończy się. Acha
      sinupret jest ziołowym lekiem sekretolitycznym.
      • dorek3 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 21:29
        Wszystko co napisałąś to naprawda, ale jedna uwaga. Jeśli katar zaczyna się od zieleniny jak u nas to na bank jakaś bakteria rozrabia. Ja nawet wiem jaka, bo nie dalej jak tydzien temu robiłam wymaz z gardła, który potwierdził iż mały jest nosicielem paciorkowca, który nie chce uciec nawet po podaniu antybiotyku, na który jest ponoć wrazliwy. I przy każdej okazji coś nam komplikuje.
        Ja sinupret też sobie chwalę, teraz przeszliśmy na tabletki aby zwiększyć dawkę i nie żłopać tych obrzydliwych kropli. Na razie synek jest w stanie zasmarkać jedną chusteczkę na 10-15 minut
        A co do działania antybiotyków to spokojne po dwóch dawkach może nastapić poprawa. Ja oki co obstaję iz nie podam dopóki nie będzie powracającego bólu ucha lub nawracającej gorączki.
        • alfa36 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 21:50
          Pediatra, u ktorej bylismy daje czas na te,petarurę przez 4 dni. Jak nadal jest skacząca gorączka to uważa, ze organizm sobie nie radzi. Co do bolu ucha, to bardzo się go boję, raz mielismy lekkie zapalenie ale skonczylo się na kropelkach. Rozumiem, że nie panikujecie przy jednorazowym bolu ucha? (bo ja panikuję)
          • aniaop Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 22:18
            A co powiecie na bol ucha w 10 (ostatnim) dniu antybiotyku? Moja
            corka cierpi na przewlekle zapalenie zatok (tomografia fatalna). W
            sezonie ziomowym prawie non stop zatkany nos i okropny, gesty
            trudnowyduchiwalny glut. Bardzo czesto "jedzie" na mucofluidzie plus
            jakis steryd do nosa i mucosolvanie (dziala mocniej od ziolowego
            sinupretu) na rozrzedzenie wydzieliny. Jezeli do tego dojdzie jakas
            wirusowa infekcja to w praktyce, co jakies 3 miesiace trzeba ja
            przeleczyc antybiotykiem. Tak tez bylo i teraz. Do objawow jak wyzej
            doszedl okropny mokry kaszel i goraczka, wiec laryngolog przepisal
            kolo ratunkowe w postaci augmentinu ES i kazal podac po 3 dniach,
            jezeli nie przejdzie. Goraczka powrocila, wiec antybiotyk podalam.
            Bylo juz dobrze, kaszel bardzo sie zmniejszyl, nawet katar ustapil 3
            dni temu. A dzis, gdzy konczymy antybuiotyk mloda znow ma zatkany
            nos i oznajmila mi, ze boli ja ucho. Normalnie poplakalam sie.
            Mysle, ze to tesciowa zarazila ja, ktora wczoraj przybyla do nas na
            wigile z kosmicznym przeziebieniem i kapiacym katarem. Normalnie
            zalamka. Mam mega dola.
            • anmala Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 22:30
              To ci szczerze współczuję. Jeśli dużo smarkała to może boli ja ucho nie od
              nawrotu choroby tylko od smarkania, też może boleć i to jak jasna cholera.
              Wylądowaliśmy na ostrym dyżurze larygologicznym z tego powodu. A co do
              mucosolvanu, u nas odpada bo za mocno rozrzedza wydzielinę i wtedy młodej leje
              się z nosa strasznie, a sinupret na tyle jej to rozrzedza, że dobrze jej czyścic
              nos. Na kazdego działa co innego.
          • anmala Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 22:21
            Owszem panikuję ale nie u córki, a u syna. On juz swoje przeszedł z uszami. Jak
            mu się tylko zaczyna katar działam. Wszystkie domowe sposoby w użyciu. W
            przypadku brzydkiego ropnego kataru sięgam po homeopatię, ale to już inna bajka.
            Mój synek przeszedł z uszami juz tyle rzeczy, że inni przez całe życie tego nie
            doświadczą, więc u mnie anybiotyk jest odciągany ile się da i dopiero jak
            homeopatia nie daje rady czyli już bardzo bardzo mocno się przeciąga katarzysko
            i dochodzą inne rzeczy dołączam to coś. Jednak od czasu znalezienia pewnego
            "cud" homeopatycznego zapalenia uszu przechodziliśmy bez antybiotyku, ropny
            katar też się zmienia po tym czymś. Nie bardzo chcę pisać co to, bo niektórzy są
            wyczuleni na homeopatię, jeśli będziesz chciała to ci podam nazwę na priva. Z
            tego co pamiętam przy gorączce tez to można podawać.
            • aniaop Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 22:26
              A co to za cudo? Ja tez zainteresowanasmile Na jakim adres mam pisac?,
              bo nie mam maila gazetowego...
              Zachwalana przez dziewczyny Padma na moje dziecko nie dzialasad
              bralysmy ponad pol roku... zreszta testowalysmy juz milon
              uodparniaczy rozniastych

• anmala Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 22:35
                To jest kompleks niemieckiej firmy Wala, a co mi niech mnie pogonią.Przy
                zapaleniu ucha i brzydkim katarze podaje młodemu Apis LevisticumII Globulki, z
                tego co sprawdzałam to mieli tez coś od zatok, ale to trzeba bardzo ale to
                bardzo ostrożnie dobierać. Jeśli chcesz pogrzebać to poszukam stronkę i wstawię
                link.
                • aniaop Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 22:42
                  anmala napisała:

> To jest kompleks niemieckiej firmy Wala, a co mi niech mnie
                  pogonią.Przy
                  > zapaleniu ucha i brzydkim katarze podaje młodemu Apis LevisticumII
                  Globulki, z
                  > tego co sprawdzałam to mieli tez coś od zatok, ale to trzeba
                  bardzo ale to
                  > bardzo ostrożnie dobierać. Jeśli chcesz pogrzebać to poszukam
                  stronkę i wstawię
                  > link.

Poproszesmile
                  • anmala Re: zapalenie zatok a antybiotyk 25.12.08, 23:10
                    no to niestety kaplica, szukam szukam i szukam . trafiłam tylko na niemiecka
                    stronę wali, jeśli czytasz w tym barbarzyńskim języku to możesz z niej
                    skorzystać. Miałam gdzieś zapisaną stronkę ale zmieniłam komputer, ostatnia
                    nadzieja w notatkach ale to nie dzisiaj. Możesz szukać po forach internetowych
                    homeopatycznych, ale to trochę czasu zajmuje. Miałam taką fajną stronkę z
                    rozpisanymi po polsku lekami homeo wali sad Może jutro coś znajdę.Jeśli
                    interesuje cie ten preparat co pisałam wcześniej to powinnam mieć gdzieś ulotkę
                    po polsku moge ją w poniedzialek zeskanowac i ci przesłac, mam andzieję, że nie
                    wyrzuciłam.
          • dorek3 Re: zapalenie zatok a antybiotyk 27.12.08, 00:34
            Nie panikuję jeśli jest to pojedynczy ból i nie pojawia się gorączka. Ponieważ moje dzieci (szczególnie jeden) to histerycy to zwykle daję ibuprofen. Jeśli ból nie powraca to nawet nie idę do laryngologa. Jeśli pojawia się ponownie (ale bez gorączki) to włączam eurespal (sama, mam rezewrwę w domu). Jakt dotąd zawsze takie podejście się sprawdzało i te bóle to był albo zblokowane uszy katarem, albo nieżyty wirusowe. W zasadzie tylko raz zdarzyło mi się że ostre ucho było bez gorączki ale wtedy akurat byłam u laryngologa.
            Ja teraz wręcz modlę się aby nie było uszu przy tym katarze. Młody jest po dwóch zapaleniach, teraz ta zielenina. Rozrzedzam i czyszczę nos non stop. Już zaczął uciekać na widok chusteczki
    • anmala Re: zapalenie zatok a antybiotyk 26.12.08, 13:13
      Hmm, ustaliłam, że polska strona Wala nie działa, zostaje tylko niemiecka sad
      acha i jeszcze to, że dużo preparatów Wala jest na receptę. Kiepsko, można
      popytać w aptekach homeopatycznych może coś doradzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka