panekd 20.12.08, 23:01 Czy cięcie cesarskie zaplanowane na konkretny termin, bez wcześniejszej akcji porodowej ma negatywny wpływ na dziecko? Proszę o radę bo nie wiem jak robić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mynia0 Re: Planowana cesarka 20.12.08, 23:03 nie zauważyłam moje dziecko jest ok pewnie, że najkorzystniej jest cesarki nie mieć albo mieć po rozpoczęciu akcji porodowej, no ale czasem nie ma wyjścia, ja nie miałam, to sie nawet nad tym nie zastanawiałam i Tobie też to radzę Odpowiedz Link Zgłoś
panekd Re: Planowana cesarka 20.12.08, 23:16 Ja ewentualnie mogłabym poczekać na rozpoczęcie akcji i zadzwonić po mojego lekarza, który zgodził się na przyjazd, ale w zaplanowanym terminie miałabym zapewnioną "obstawę" w postaci np. dobrego anestezjologa i personelu pomocniczego jeśli można tak ująć Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Planowana cesarka 21.12.08, 00:26 Twoja decyzja gin mi mówił, że i dla matki i dla dziecka jest poczekać do rozpoczęcia akcji porodowej niz ciąć na sucho, ale ja nie miałam wyboru i czekac nie mogłam. zdecydujesz tak jak będziesz chciała poczytaj, sporo jest o suchych cesarkach w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka733 Re: Planowana cesarka 22.12.08, 10:01 Ja miałam taką cesarkę.Planowana na 38 tyg ale ja miałam nadzieje na poród naturalny Czekalismy z lekarzem do 403 tyg że może coś sie zacznie dziać. Niestety akcji porodowej nie było. dzidziuś gdy go wyjmowali to poprostu spał. Myśle że było to dla niego wielkim szokiem. Ogólnie cesarka bez akcji porodowej żle wpływa i na dziecko i na matke . Organizm jest w ciąży działają na niego różne hormony i nagle nie jest w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
pam_71 Re: Planowana cesarka 22.12.08, 10:23 Miałam "suchą" cesarkę. A po niej kolosalne problemy z laktacją - w zasadzie nie było pokarmu. Innego wpływu na Młodego nie zauważyłanm Pam Odpowiedz Link Zgłoś
alusiap1 Re: Planowana cesarka 22.12.08, 10:35 Kobioeto, nie morduj się i dziecka bólami, skoro i tak masz mieć cesarkę,ja miałam też planowaną bez bóli , bez zbędnych ceremonii, jestem zachwycona i ja i dziecko jest OK, przynajmniej miałam pewnośc że nic nie wydarzy się typu : niedotlenienie i inne niemiłe niespodzianki. Trzymam kciuki - powodzenia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
carriegirl Re: Planowana cesarka 22.12.08, 13:04 Prawie trzy lata temu miałam planową cesarkę, nie zauważyłam ,aby dziecku coś było. Z laktacją też nie było problemu. Cesarkę miałam rano ok.10, a już o 16-17 pojawiła się siara i przez bity rok karmiłam małego. Jedynie dziwnie było tak znać dokładny czas porodu Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Planowana cesarka 22.12.08, 15:33 Dwoje dzieci urodziłam przez zaplanowaną cesarkę. Dzieci zdrowe, u mnie żadnych problemów, laktacja natychmiast (oboje karmieni przez rok-pierwsze karmienie pól godziny po cesarce). Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
pam_71 Re: Planowana cesarka 22.12.08, 15:39 no to mam widocznie "lewe" cycki .. skoro mleczarnia z nich żadna Pozdr Pam Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Nie martw się Pam 23.12.08, 16:26 Ja rodziłam SN i tez miałam kolosalne problemy z laktacją Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: Nie martw się Pam 25.12.08, 20:34 jezeli nie musisz nie decyduj sie... ja 2x rodzilam, ale dobrowolnie bym nie chciala,,, sam porod to kilka godzin bolu i atrakcji ale potem szybko dochodzisz do siebie a przy cesarce masz porod bezbolesny ale potem kilka tygodni doskiwiera ci bol po cesarce przy kazdym ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
kinga127 Re: Nie martw się Pam 25.12.08, 20:54 Mnie ból nie doskwierał, czułam się całkiem nieźle, nawet bratowa majaca też cesarkę dziwiła się mojemu samopoczuciu, począwszy od 24 godziny po cesarce nie potrzebowałam zupełnie leków przeciwbólowych, byłam w 100 % na pełnym chodzie a nawał pokarmu - opóźniony w stosunku do porodu SN jest zupełnie normalny i występuje około 5-6 dnia po cesarce. Też właśnie nie podobał mi sie ustalony z "góry" termin narodzin dziecka, "na szczęście" los i natura postanowiły inaczej i cesrka odbyła się wcześniej, ale bez komplikacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
toya7476 Re: Planowana cesarka 28.12.08, 14:24 oczywiście że nie ma to negatywnego wpływu, jest mniej bolesne i jak najbardziej prawidłowe. Lepiej wcześniej, niż w czasie akcji porodowej.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
0.mamamartynki Re: Planowana cesarka 28.12.08, 20:21 Ja również miałam planowaną cesarkę. Ból najgorszy jest w pierwszych 48 godzinach potem z czasem coraz mniejszy. Ja ze względu na karmienie nie chciałam brać żadnych leków p/bólowych, z resztą nie musiałam, można było wytrzymać. Żadnych problemów z laktacją nie miałam. Karmię do dzisiaj, mała ma 22 miesiące. Czy cesarka tzw na sucho ma negatywny wpływ na dziecko i matkę? Z punktu widzenia klinicznego nie wiem, ale ja, jak i moja córa czujemy się super, dziecko rozwija się prawidłowo jest wszystko ok. Pozdrawiam i życzę szybkiego i bezproblemowego rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś