Dodaj do ulubionych

Naturalne sposoby leczenia

07.02.09, 14:06
przy okazji postów na temat różnych chorób i dolegliwości oprócz
konwencjonalnych metod i leków pojawiają się czasem rady na naturalne sposoby
leczenia. Oczywiście pojawiają sie i sarkastyczne wypowiedzi typ[u " do pieca
na trzy zdrowaśki". Kto wierzy niech wierzy kto nie nie musi stosować. Jeżeli
metoda jest bezinwazyjna to może warto spróbować. Może warto dać szanse
dziecku na wyleczenie bez chemii. Chyba każda matka zdaje sobie sprawę że
wizyta na forum nie zastąpi wizyty u lekarza, że to co pomogło jednemu dziecku
nie koniecznie pomoże innemu. Każdy swój rozum ma!
Wiec kochane mamy podawajcie tutaj naturalne sprawdzone sposoby na różne
dolegliwości naszych maluchów.
Obserwuj wątek
    • dorotamakota1 Re: Naturalne sposoby leczenia 07.02.09, 14:13
      Chyba każda matka zdaje sobie sprawę że
      > wizyta na forum nie zastąpi wizyty u lekarza, że to co pomogło jednemu dziecku
      > nie koniecznie pomoże innemu. Każdy swój rozum ma!

Mądrze napisane ale niestety nie wierzę w to czytając niektóre wątki...
    • jenny_curran Re: Naturalne sposoby leczenia 07.02.09, 16:29
      I pokrojona surowa cebula, ubita do słoiczka, odrobinę posypana cukrem z wierzchu. Postawiona na kilka h (3-4) przy kaloryferze. Sok, a własciwie syrop podaję mojemu 3-latkowi codziennie przez ostatnie 2 tyg. ZDROWY, tfu, tfu - żeby nie zapeszyćsmile.
      II Wersja jak wyżej, z tym, że do cebuli wkrajam lub wyciskam przez "wyciskacz do czosnku" 1-2 ząbki. Sok - syrop podaję raz na parę dni.
      Ad 1 i Ad 2 - synek ucieka jak widzi mnie ze strzykawką (podajnikiem jak do Nurofenu np), mówi, że nie lubi tego. Ja mówię: trudno synku, ja też nie lubię, ale odkąd pijesz syropek, nie chorujesz. Zdarzyło mi się podać mu to prawie na siłę, ale zazwyczaj udaje się podstępem.
      III. ćwiartka cytryny i łyżka stołowa miodu np wielokwiatowego, a do tego 200 ml ciepłej wody, energicznie wymieszać - podaję dziecku dla urozmaicenia kubeczek z kolorową rurką plastikową, za kazdym razem inny kolor. Pije b.chętnie i lubi to. Ten napój ma tę zaletę, że może postać kilka godzin i nie traci na wartości.
      BARDZO CHĘTNIE PRZECZYTAM O INNYCH SPOSOBACH!!! Kupiłam nawet książkę "Leki z bożej apteki - dzieciom", ale dla mnie to kompletnie niezrozumiałe sposoby i jakby nadmiernie pracochłonne, dodakowo pisane takim uświęconym językiem, że szybko się zniechęciłam w wertowaniu.
      Dodam do powyższych, że te naturalne sposoby stosuję od 2 miesięcy, nigdy przedtem nie dawałam wiary w takie duperele, uważałam, ze jak dziecko chore to trzeba podawać poprostu leki przepisane przez lekarza. teraz równiez podaję w razie koniecznoci powszechne leki, ale profilaktyka naturalna przezde wszystkim. Dziewczyny, ja wiem, że dziecko niepachnie ładnie po syropie z cebuli i czosnku, ale naprawdę taki smrodek to mały pikuś przy tym wielkim sukcsie, że dziecko nie choruje.
    • grazynarosa <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=557" targe 07.02.09, 17:40
    • grazynarosa Re: Naturalne sposoby leczenia 07.02.09, 17:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=55728864
    • olinka733 Re:sok z kiszonych ogorków 07.02.09, 19:36
      czytałam na jakimś forum jak dziewczyny robią miksturę uodparniająca, słoik soku
      z kiszonych ogórków i kilka ząbków czosnku, stoi to w lodówce i podają dzieciom
      2-3 łyżki dziennie
    • bast3 Re: Naturalne sposoby leczenia 07.02.09, 20:38
      Moja mama robi syrop z mniszka lekarskiego lub syrob z sosny. Nie
      wiem czy to skuteczne tak naprawdę, ale w razie choroby, kaszlu
      podaję to mojemu synkowi, słodkie bo na miodzie więc chętniej wypije
      od syropów z apteki, no i od czasu do czasu dosładzam mu tym
      herbatkę, no i maly nie choruje praktycznie w ogóle. Podpytam się
      mamy jak ona robi te syrobki i przepis napiszę. Wiem tyle, że moja
      babcia takie rzeczy stosowała kiedyś, zresztą naturalnymi sposobami
      się ludzie kiedyś leczyli i żyli. Czasem można się tym wspomóc,
      przecież nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się