caroleck 16.02.09, 09:07 jak złapać mocz dwulatce? próbowałam woreczkami - nie da rady! drugą metodę podała mi lekarka: wsadzic dziecko do wanny i polewać nogi zimną wodą....próbowałam 3 razy, nic z tego! nie działa.... Muszę zanieśc jak najszybciej mocz do badania.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oli.nek Re: metody łapania moczu 16.02.09, 12:22 z rana posadzić na zwykłej toalecie, najlepiej z nakładką by nie wpadła, podłożyć kubek na mocz i łapać. ja tylko w ten sposób łapię córkom mocz. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: metody łapania moczu 16.02.09, 12:34 tylko nie zapomnij dziecka podmyć i wytrzec ręcznikiem - ale nie zwykłym, tylko jednorazowym u mnie woda dziala cuda, jak dzieci były małe, kładłam mokrą pieluchę tetrową na brzuszek, nim pieluszka ostygła z ciepłej wody, kubek był zapakowany teraz wkłądam do wanny i czekam. woda zawsze sprowokuje sik Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: metody łapania moczu 16.02.09, 14:26 Na ogólne? czy na posiew. To drugie trudniej, pupa wymyta, pojemnik jałowy. Puszczasz dziecko bez pampka, podsuwasz co chwila picie i czekasz pojemnikiem w gotowości. Może uda ci się na stojąco złapać. Mnie jest łatwiej, bo mam chłopca, ktory często na propozycję "zrobimy siku do kubeczka?" reaguje entuzjastycznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: metody łapania moczu 16.02.09, 14:41 jeżeli mała jest pieluszkowa to próbuj do skutku z woreczkiem. ja tak pobierałam i na zwykłe badanie i posiew, nie było innej możliwości. w obu przypadkach w nocy poiłm małą (ok 4-5) i zaraz po obudzeniu brałam na przewijak. wycierałam chusteczkami, myłam wacikami i przecierałam rivanolem. ostatnio robiłam to u 17m córy. posiew wychodził jałowy. Odpowiedz Link Zgłoś
aaadddaaa83 Re: metody łapania moczu 16.02.09, 22:25 Miałam ten sam problem. Wrzucam link z moim wątkiem i podpowiedziami. Mi po kilku dniach wreszcie się udało, ale wcześniej to koszmar, dosłownie ryczeć mi się chciało forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=88599301&a=88599301 Odpowiedz Link Zgłoś
magda.tyl Re: metody łapania moczu 17.02.09, 08:01 Ja po śniadaniu daje dużo pić ulubionego soku. Czekam jakieś pół godziny, wsadzam do wanny, myję, odkażam rivanolem i czekam. Zazwyczaj po takiej sesji około 10 min, jeśli nic nie siknie, wyciągam go i pozwalam pobiegać po łazience z mokrym ciałkiem - to zawsze działa, sika jak złoto. Pewnie powiew przy bieganiu wzmaga zimno, raz też posmarowałam brzuszek spirytusem salicylowym i podmuchałam, też powoduje to uczucie zimna, a zimno siku. Odpowiedz Link Zgłoś