Dodaj do ulubionych

Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk

21.02.09, 10:27
Witam, kilka miesięcy temu w przedszkolu u mojej małej był ortopeda który
wykrył u mojej córeczki skoliozę. Już w gabinecie zlecił zdjęcie RTG na którym
wyszło, że mała ma dwa kręgi klinowe w okolicy lędźwiowej, skrzywienie jest
około 12 stopni.
Lekarz stwierdził, że w przyszłości niestety niezbędna będzie operacja bo to
się pogłębi a na razie zalecił tylko basen jak najczęściej i kontrole co 6
miesięcy.
Trudno mi jednak tak czekać bezczynnie, w internecie znalazłam wiele
informacji o rehabilitacji która pomaga. Jeśli macie jakiekolwiek
doświadczenie w leczeniu skoliozy u tak małych dzieci metodami nieoperacyjnymi
bardzo proszę o pomoc i kontakty smile
Serdecznie dziękuje.
Obserwuj wątek
    • basiarach1 Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 22.02.09, 00:13
      U mojego starszego syna,dzisiaj 15 latka,wyryto skoliozę w wieku 6 lat.Nie była
      duża,ale syn z racji b. wysokiego wzrostu i wiotkich mięśni też budził nasz
      niepokój.Na początku chodziliśmy z nim na gimn.korekcyjną raz w tygodniu,ale
      szybko uznaliśmy,że to nie ma sensu.Duża ilość ćwiczeń rzadko nie była
      odpowiednia,wyjścia na basen też były okazjonalne.
      W końcu sami wybraliśmy 4 ćwiczenia krótkie a intensywne dla mięśni pleców i
      codziennie w domu ćwiczyliśmy dziecko ok.5-10 min.Tylko podczas chorowania
      odpuszczaliśmy.
      Skolioza zatrzymała się i chociaż mały ćwiczony prawie 9 lat szczerze ćwiczeń
      nienawidził,wiedzieliśmy,że idziemy w dobrym kierunku.Przestał się garbić i
      wzmocnił.Dwa razy był też w sanatorium.
      Niedawno pediatra powiedziała nam,że jak na jego wzrost(195 cm) ma bardzo dobrze
      utrzymany kręgosłup.Już nie musi ćwiczyć i chyba jest nam wdzięczny.Powodzenia.
      Basia
      • jola_ep Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 22.02.09, 21:51
        > U mojego starszego syna,dzisiaj 15 latka,wyryto skoliozę w wieku 6 lat.
        [...]
        > Niedawno pediatra powiedziała nam,że jak na jego wzrost(195 cm) ma bardzo dobrze utrzymany kręgosłup.Już nie musi ćwiczyć

Zrobiliście RTG?
        Rozumiem, że ćwiczy, ale co innego?

Masz rację, ćwiczenia grupowe nie mają najmniejszego sensu w skoliozie. Ćwiczenia muszą być dobrane indywidualnie, wykonywane najlepiej codziennie, ale też i powinny być zmieniane w czasie terapii. Nie powinno się ćwiczyć cały czas tym samym zestawem.

Pozdrawiam
        Jola
        • tudrujg Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 20.03.14, 03:32
          Witam,

Wlasnie dzisiaj moj 4 letni syn zostal zdiagnozowany skrzywieniem kregoslupa......... chcialabym sie dowiedziec jakie cwiczenia wykonywaliscie ze swoim synem....jestem dopiero na samym poczatku tej walki...ale chce sie za nia mocno wziasc.

Bardzo prosze o kontakt.

jola_ep napisała:

> > U mojego starszego syna,dzisiaj 15 latka,wyryto skoliozę w wieku 6 lat.
          > [...]
          > > Niedawno pediatra powiedziała nam,że jak na jego wzrost(195 cm) ma bardzo
          > dobrze utrzymany kręgosłup.Już nie musi ćwiczyć
          >
          > Zrobiliście RTG?
          > Rozumiem, że ćwiczy, ale co innego?
          >
          > Masz rację, ćwiczenia grupowe nie mają najmniejszego sensu w skoliozie. Ćwiczen
          > ia muszą być dobrane indywidualnie, wykonywane najlepiej codziennie, ale też i
          > powinny być zmieniane w czasie terapii. Nie powinno się ćwiczyć cały czas tym
          > samym zestawem.
          >
          > Pozdrawiam
          > Jola
    • osmag Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 22.02.09, 12:17
      Przede wszystkim skolioza jest wynikiem wady strukturalnej.
      Najlepiej ćwiczyć pod okiem specjalisty
      9fizjoterapeuty), który dobierze ćwiczenia indywidualne. Sam basen i
      częste kontrole to za mało. Grupowa gimnastyka w Waszym przypadku
      też jest bez sęsu. Nie chodzi też o wzmocnienie mięśni,ale o poprawę
      rotacji kręgosłupa. Można ćwiczyć metodą PNF jeżeli dziecko
      współpracuje lub np. Vojtą.
      • kasiak37 Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 22.02.09, 12:55
        mysle ze w Waszym przypadku cwiczenia nie sa w stanie wyprowadzic tej wady gdyz
        sama piszesz ze dwa kregi maja wadliwa budowe.Oczywiscie ze wzmacnianie miesni
        grzbietu,miednicy czy obreczy barkowej moze spowolnic poglebianie sie wady ale
        nie liczylabym ze da sie to skorygowac bez operacji.
        • jola_ep Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 22.02.09, 21:48
          >wzmacnianie miesni
          > grzbietu,miednicy czy obreczy barkowej moze spowolnic poglebianie sie wady

Rehabilitację, która ograniczałaby się do tego spokojnie bym sobie darowała.

Pozdrawiam
          Jola
    • jola_ep Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 22.02.09, 21:47
      Skonsultujcie u innego ortopedy. Spytaj o rokowania. Nie znam niestety nikogo na Śląsku. Ewentualnie mogę pomóc w poszukiwaniach internetowych, ale bez gwarancji. Jak chcesz - pisz na skrzynkę gazetową.

Nie wiem, jak to jest w przypadku skolioz pochodzenia kostnego. Być może uda się chociaż zahamować postęp skrzywienia. Nawet jeśli operacja będzie potrzebna, ale uda się odroczyć jej termin, to już będzie bardzo dużo. (np. zamiast wieloetapowej będzie tylko jedna)

Rzeczywiście ostatnio dużo zmieniło się w rehabilitacji skolioz. Dość skuteczne okazało się wdrożenie terapii manualnej tkanek miękkich + PNF. Szukaj kogoś, kto posiada certyfikaty tych metod. Doradzałabym Ci poszukać (o ile możliwości finansowe pozwolą) fizjoterapeuty prywatnie (najlepiej z wyższym wykształceniem).
      Zazwyczaj obecnie zaleca się spotkania u fizjoterapeuty raz na tydzień bądź dwa i codzienne ćwiczenia w domu (my pracujemy w systemi raz na tydzień + 20 min. dziennie przy filmach/początkowo bajkach).
      W międzyczasie szukaj dobrej przychodni rehabilitacyjnej na NFZ, a tam dobrego fizjoterapeuty. Zbieraj informacje. Będą potem potrzebne.

Trudno mi jednak powiedzieć, na ile czterolatek będzie współpracował... Chociaż kiedyś podrośnie.

U mojego synka wykryto skoliozę idiopatyczną (więc o nieznanym pochodzeniu) gdy miał 6 lat. Miał wtedy 12 stopni. Wyglądało to dość czarno, ale ostatecznie okazało się, że nie jest tak źle. Mój syn ma teraz 9 lat. RTG wykonany rok temu na wiosnę wykazał 0 stopni smile Nadal rośnie, a dopóki rośnie ciągle ćwiczymy i chodzimy na rehabiltację.

Pozdrawiam
      Jola
    • bomba001 Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 22.02.09, 22:03
      wiesz, niewiele wiem o skoliozie, ale niestety wiem o tych badaniach w
      szkole/przedszkolu. sana ogol beznadziejne, nastawione na komercje (czyli t
      idziesz do tego lekarza, przychodni etc i nabijasz im kase). znajdz dobrego
      lekarza na nfz i jeszcze innego prywatnie. i wtedy porownuj.moj syn mial dwa
      razy powiedziane takie glupoty, inny lekarz od razu nam pokazal, ze to bzdura.
      • basiarach1 Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 22.02.09, 23:19
        Zapomniałam jeszcze wspomnieć,że oprócz ćwiczeń bardzo zwracaliśmy dziecku uwagę
        na postawę ciała.Pilnowaliśmy,żeby zawsze przy nas siedział
        symetrycznie,niepowyginany,bez podpierania się ręką w czasie siedzenia lub
        leżenia.Niby wszyscy o tym wiedzą,ale tyle beztroski napatrzyłam się u dzieci
        znajomych,że wolę wam o tym wspomnieć.
        Basia
        • sabko Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 23.02.09, 09:50
          Dziękuję za wszystkie porady
          • jola_ep Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 23.02.09, 10:57
            Napisałam na skrzynkę gazetową.

Pozdrawiam
            Jola
    • dagi80 Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 23.02.09, 14:26
      Moja córka ma teraz 5 lat i trafiłyśmy do ortopedy po bilansie 4-latka z rozpoznaniem koślawych pięt. Ortopeda skierował ją od razu na zdjęcie rtg kręgosłupa bo skolioza. W zaleceniach dostała wkładki ortopedyczne na pięty a na kręgosłup 0,5 cm podpiętek pod lewą nogę aby prostować kegosłup. Do tego skierowanie na rehabilitację, ale to są tylko 4 spotaknia i z których tak naprawde Amelka nie skorzystała. Nie chciała ćwiczyć więc fizjoterapeutka pokazała jakie ćwiczenia należałoby wykonywać i w miarę możliwości i jej chęci je robimy. Ale tak naprawde za rzadko bo Mela jest upartą dziewczynką i wciąz nie chce, krzyczy że nie umie a ja nie chce ćwiczyć za nią bo boję sie że w ten sposób zrobie jej krzywdę. lepiej by było gdyby sama ćwiczyła w miarę swoich możliwości a nie ja ciągnęła jej ręce do tyłu czy keciła jej stopami. Kontrole mamy co pół roku.
      • jola_ep Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 23.02.09, 15:38
        > na kręgosłup
        > 0,5 cm podpiętek pod lewą nogę aby prostować kegosłup.

Skonsultuj jeszcze raz. Zdarzają się bowiem pomyłki. Skręcenie miednicy może dać efekt pozornej nierówności nóg. Zastosowanie w takim wypadku wkładki może tylko pogłębić problem. 100% pewność nierównej długości nóg da zdjęcie RTG całych nóg i dokładny pomiar (podobno).

Jeśli winna jest miednica i jej skręcenie, to należy właśnie nią się zająć. (odradzam jednak yumeiho).

> Do tego skierowanie na
        > rehabilitację, ale to są tylko 4 spotkania

Mało. Spróbuj jeszcze raz. Może w innej poradni rehabilitacyjnej?
        Może prywatnie?

Pozdrawiam
        Jola
      • magstas Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 23.06.09, 10:36
        dziecka do ćwiczeń Pani nie zmusi. niech Pani poczyta trochę o ćwiczeniach
        korekcyjnych w zabawie z dzieckiem - może to pomoże. Z tego co się orientuję to
        dobra do tego jest trampolina. Mocuje się sznurek z guzełkami (dodatkowo dziecko
        może się podnosić/naciagać na nim) pod nim umieszcza się trampolinę i dziecko
        może sobie na niej skakać i trzymac się sznurka. Ale prosiłabym jeszcze o
        skonsultowaniem się z lekarzem, gdyż fizjoterapeutą nie jestem. Polecam dr
        Krzysztofa Kołtowskiego z Trzebnicy, bywa także we Wrocławiu. Specjalizuje się
        on w skoliozach u małych dzieci.
        Są dwie metody leczenia gorset + rehabilitacja lub operacja + rehabilitacja. Ale
        operacja to juz ostateczność. Skolioza najczęściej dotyka dziewczynek, a jej
        przyczyna wciąż jest nieznana. Lepiej zapobiegać niz na przyszłość dziecko ma
        być kaleką.
        • lenka1403 Re: Skolioza u 4 latki i co dalej???? Śląsk 23.06.09, 17:12
          Niewiele pomogę ale my jesteśmy na etapie by nie pojawiła się
          skolioza. Zmutował się jej gen CHD7 który jest odpowiedzialny
          właśnie za skoliozę. Jedyne co teraz możemy robić to ćwiczyć,
          ćwiczyć, ćwiczyć. (Ma 15m-cy, głowa opada na prawo, w siadzie
          pochyla się do przodu, a wogóle to jeszcze dobrze nie siedzi). Sorki
          za to wtrącenie
    • zona_mi wklejone przez moderatora 23.02.09, 18:19
      korneliap 22.02.09, 13:27

Moze Szpital Chirurgi Urazowej w Piekarach

Ja leczyłam się całe dzieciństwo w www.loro.pl w Świebodzinie
      Skrzywienie wykryto jak miałam 6 lat a wieku 16 lat miałam operację
      właśnie w Świebodzinie (lubuskie) Trochę daleko ale zawsze można
      pojechac na konsultację bo to bardzo dobry ośrodek

sabko 22.02.09, 13:54

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze pytanie. Czy twoim zdaniem
      operacja jest
      nieunikniona a rehabilitacja niewiele to pomoże?
      Jak duże miałaś skrzywienie gdy ci je wykryto?
      Jeśli chcesz to możesz odpowiedzieć na ten mail:

sabinkaw@gmail.com

dziękuję za każdą radę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka