olinka733 23.02.09, 19:15 Mój roczny syn przewrócił sie i wypadła mu jedynka razem z korzeniem. Prosze o poradę czy taki ząb można jeszcze jakoś wstawić, kiedyś o tym czytałam, czy normalnie wyrośnie mu ząb stały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
faltynka Re: wybity ząb 24.02.09, 10:06 Witam! Aż nie che mi się wierzyć, ale mam ten sam problem. Mój synek (13m) też stracił jedynkę. Może ktoś ma doświadczenie co z tym zrobić? Słyszałam, że czasem jest potrzebna jest jakaś "protezka" na to miejsce, żeby zrobić miejsce na ząb stały... Czy ktoś zna może jakiegoś specjalistę, który by pomógł. Proszę o info! Odpowiedz Link Zgłoś
olinka733 Re: wybity ząb 24.02.09, 17:05 jutro idziemy do pedodonty, jak coś bede wiedziała to napisze Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: wybity ząb 24.02.09, 19:19 moze w przypadku wypadnietego zeba cos robia ale jak moj maly zlamal kawalek 2 zebow podczas upadku stwierdzili ze trzeba czekac na zeby stale... i tak bedzie straszyl przez kolejne kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś
aneta0616 Re: wybity ząb 25.02.09, 11:55 Witaj Mój siostrzeniec też w podobnym wieku stracił jedynkę- wizyta u lekarza nic nie zmieniła - kazali czekać na stały ząbek. Sistra martwiła się że będzie rósł krzywy , na szczęście nie miało to wpływu. Ma super równe zęby -ale to było pare ładnych lat temu- może teraz wstawiają..? Odpowiedz Link Zgłoś
olinka733 Re: wybity ząb 25.02.09, 17:12 Zebów nie wstawiają, sprawdzili czy dziąsło nie uszkodzone i kazali czekać na ząb stały. Czy wasze dzieci też biegają po domu bez opamiętania i tłuką sie o meble? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: wybity ząb 26.02.09, 16:42 Mój syn wybił sobie ząb jak miał rok i cztery miesiące. Właściwie to nie wybił, tylko upadł tak niefortunnie, że sąb mu popękał i wisiał. byliśmy zagranicą na lotnisku, koszmar. Do dziś jedno z mojch najabardziej bolesnych wspomnień. Jeszcze był na piersi, bałam się, że przy karmieniu połknie go. Trzeba mu było ten ząb wyrwać a w zasadzie to po kawałeczku powyciągać. Dramat. Nic z tym się nie robi. Można zrobić prześwietlenie, czy zawiązek zęba nienaruszony. Ale ta wiedza też nic nie daje. Trzeba czekać na stałe. Mojemu synowi przed miesiącem wybiła się stała jedynka a byłam załamana, bo już ma kilka zębów stałych. Uszkodzenie zęba stałego w tym wieku jest mało prawdopodobne. Będzie dobrze, nie załamujcie się. Ja chyba ze dwa miesiace płakałam na widok brakującego uzębienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: wybity ząb 26.02.09, 16:44 Oj głupio to napisałam, ale się spieszę, bo mam dużo roboty w pracy. Przed miesiącem się synowi pojawiła (nie wybiła) stała jedynka, syn ma prawie 7 lat. Martwiłam się, bo znajomi pedodonci mówili, że w miejscu po wybitym zębie ząb stały pojawi się wcześniej, może w wieku 4-5 lat. No i długo czekaliśmy, ale wreszcie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka733 Re: wybity ząb 26.02.09, 17:34 ja tez tesknie za widokiem buźki z bialutkimi małymi perełkami. teraz ten uśmiech szczerbaty wydaje mi sie taki smutny. dobrze że mój maluch nic sobie z tego nie robi Odpowiedz Link Zgłoś
faltynka Re: wybity ząb 27.02.09, 09:26 Witajcie! Ja naprawdę myślałam, że to tylko mi zdarzyło się takie nieszczęście... Wiem, że marnym pocieszeniem jest to, że "nie tylko dzieci dentystów wybijają sobie zęby" - właśnie to dziś usłyszałam od pani, która kontrolowała miejsce po ząbku. Ja też tak mam, że na uśmiech mojego maleństwa reaguję łzami... Pozostały kontrole i dbanie i pozostałe ząbki Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: wybity ząb 27.02.09, 09:46 Wśród naszych znajomych dzieci jest kilkoro, które straciły mleczne jedynki w wieku roku, dwóch, czy trzech. Matka natura pewnie dlatego wymyśliła zęby mleczne, byśmy przez całe życie szczerbaci nie chodzili. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś