ewa216 21.11.03, 23:48 MAMUSIE czy temperatura 38,7 u 8 tygodniowego malucha to powód do obaw? proszę napiszcie czy już dzwonić po lekarza czy próbować obniżyć samodzielnie i jak to zrobić? Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaadama4 Re: temperatura POMOCY 21.11.03, 23:55 Dla takiego malucha najlepsze są czopki - paracetamol. Do kupienia w każdej aptece. W jaki sposób zmierzyłaś temperaturę? Właściwie obniża się temperaturę dopiero powyżej 38,5. Jeżeli nie masz czopków, to wyslij kogos do apteki i obserwuj malucha. Czy cos mu sie jeszcze dzieje? danka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa216 Re: temperatura POMOCY 22.11.03, 00:10 poza tym nic się nie dzieje, a temperatura mierzona była w pupci. cały czas maluszek popłakuje i nie chce nic pić ani cyca ani herbatki, w ogóle nic nie daje sobie włożyć do dziobka.(piszę w imieniu sąsiadki, mój mały ma dopiero 5 tyg) .dziękuję za pomoc.Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
agucha75 Re: temperatura POMOCY 22.11.03, 00:09 Witam.Powyzej 38 to juz jest temperatura.Tylko powinno sie odjac od pomiaru 5 kresek,przynajmniej tak mowia pediatrzy.Ale nawet po odjeciu u Twojego maluszka to tez temperatura,Sprobuj obnizyc czopkiem(Eferalgan lub Paracetamol) A jezeli to nie pomoże dzwon po lekarza.Dziciatko jest przeciez malutkie.POzdrawiam Agucha Odpowiedz Link Zgłoś
mamaizyimoniki Re: temperatura POMOCY 22.11.03, 10:49 Czopki viburcol (bez recepty). Przy wysokiej temperaturze pediatra przepisywał mi także pyralginum w czopkach. U mnie generalnie najlepiej przy jednej jak i drugiej córce sprawdzały się czopki. Violetta Odpowiedz Link Zgłoś
electra2 Re: temperatura POMOCY 22.11.03, 14:38 Ja w takiej sytuacji zadzwoniłabym jednak po lekarza. 8 tygodni to jezcze maluszek, a temperatura ma to do siebie że wieczorem jest o wiele wyższ niż w dzień. Przyczyną może być jakiś stan zapalny np. uszka lub gardła i czasami konieczne jest podanie antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
snurek2 Re: temperatura POMOCY 22.11.03, 16:59 Ja takiej sytuacji zadzoniłabm po lekarza.Mam takie szczęście że moja pediatra jest zawsze pod telefonem 24h na dobę i czuję się pewnie.Jest naprawdę bardzo wyrozumiała i cierpliwa. Odpowiedz Link Zgłoś