Dodaj do ulubionych

Co podać? Pomóżcie...

13.03.09, 12:00
Wczoraj moj 3,5 latek obudzil się z zapchanym nosem. Nie poszedl do
przedszkola, zawiozlam do dziadkow. Tam byl na spacerze, widać bylo
przeziębienie ale nie jakos drastycznie. Po poludniu stan
podgorączkowy, ogolnie jak pisalam bylo widac ze dziecko
przeziębione. Postawilismy bańki. Ledwie 3 bo mlody bardzo krzyczal.
W nosy nie mogł spac od gorączki (mial okolo 38, nie obnizalam).
Dzis rano totalnie zapchany nos, szczekający kaszel i też okolo 38
stopni. Podalam sinupret, inhalacje z mucosolvanu, syrop
prawoślazowy. Do tego dzis mialam wizytę u pediatry (chcialam
porozmawiac o pasozytach...rozmowę nazwe porażką), przy okazji
wytlumaczylam lekarzowi przeziębieniowe objawy mojego dziecka (nie
pierwszy raz ma takie same) i ta kazala mi podac eurespal, a
mucosolvan kategorycznie odstawic, bo nos jest nie zapchany a
zapuchnięty i mucosolvan tylko pobudzi ten szczekający kaszel. Nie
wiem, co robić. Chciclabm sobie sama poradzic, bo mlody po bankach,
nikt mi do domu nie przyjedzie. Poza tym jestem przekonana, że jak
zawsze w oskrzelach nic nie ma, to zapalenie gornych grog
oddechowych.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Co podać? Pomóżcie... 13.03.09, 20:40
      ja też bym mucosolvanu nie dawała. Ja daję uderzeniową dawkę echinacei w takim
      przypadku, 10 kropel trzy razy dziennie. Smaruję vaporubem klatkę piersiową i
      szyję, a wcześniej, na noc robię gorącą kąpiel z solą (szczególnie, jak dziecko
      ma gorączkę).
      A eurespal bym dała na noc, gdyby się okazało, że dziecko nie może oddychać i
      się dusi jak usiłuje zasnąć.
      • alfa36 Re: Co podać? Pomóżcie... 14.03.09, 09:56
        Mam jednak wrazenie, że w nosie zalega gęsta wydzielina, czasem wysmarka na zielono. Poza tym wczoraj wieczorem 38, dzis obudzil się jak nowo narodzony, bez gorączki, ale mowi przez nos. Eurespalu moje dziecko nie przelknie. Kaszel suchy ale juz nie taki zly, no i kaszle sporadycznie. Mogę isc dzis do lekarza prywatnie, ale stan mlodego nie jest zly, dlatego się waham.Aaa, zaczęlam podawac flixo....
        • carmita80 Re: Co podać? Pomóżcie... 14.03.09, 11:15
          Podalas to wszytsko tylko dla tego ze dziecko mialo zapchany nos i objawy
          przeziebienia, tak po jednym dniu????????? A nie wystarczylby paracetamol lub
          nurofen trzy razy dziennie? Jak moj 19 m-czny synek ma zapchany nos nawet
          zielonym katarem to nic mu nie podaje, samo przechodzi. Przy goraczce
          paracetamol ale wysokiej 38 przez dzien to nic zlego jak nie jest lepiej to
          wtedy mozna podac.
          • alfa36 Re: Co podać? Pomóżcie... 14.03.09, 21:48
            Dziś młody duzo lepiej. Kaszel sporadyczny, mokry (przedwczoraj sporadyczny, ale dla mojego ucha straszny, bo szczekający), Katar lekki, rano nieco zielonosci. Odstawiam od jutra wszystko, z wyjątkiem syropu prawoslazowego. No i kolejna przerwa w przedszkolu, żeby nabral sił. Dodam, że po grudnowym zapaleniu zatok i 10 dniowym augmentinie, mlody nie byl 2 miesiące w przedszkolu, wrocil 2 marca.... poki co na 8 dni. Może ja panikuję, zbieram wszystkie zalecenia lekarza, żeby moc szybko zareagować. tym razem chyba jednak pomogly banki.
            • alfa36 Re: Co podać? Pomóżcie... 15.03.09, 10:36
              Dziś w nocy znow katar (mlody nie mogl spac od niego), czasem mokro zakaszlał. Rano stan podgorączkowy, katar gęsty, schodzil w po nocy zielony (teraz juz nie), no i mokry ciezki kaszel. Co byście w takiej sytuacji podaly? Ja już glupieję....
              • alpepe Re: Co podać? Pomóżcie... 15.03.09, 10:51
                napisałam Ci, co ja podaję i co działa. Do tego wysmarowałabym dziecko
                vaporubem, ale to też już napisałam.
    • alfa36 mucosolvan a actitrin 16.03.09, 15:31
      Czy wyzej wymienione leki nie dzialają na zasadzie przeciwieństwa? Chodzi o mucosolvan do inhalacji i w syropie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka