ziena77 18.05.09, 15:25 Czy ktos miał lub zna taką bakterie. Właśnie zrobiliśmy posiew moczu dziecku no i wyszła ta bakteria-PROTEUS MIRABILIS. Lekarz mnie nastraszył, że to poważna sprawa. Zapisał antybiotyk. Może Wy mi cos objaśnicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: proteus mirabilis 18.05.09, 18:36 Ja zadam Ci kilka pyatn: - chlopiec czy dziewczynka? - jak wyglada badani eogolne? - jak pobierany byl mocz na posiew? - ile jest tych bakterii? Po otrzymaniu odpowiedzi zajme sie udzielaniem odpowiedzi, bo moze sie okazac, ze tak naprawde nei ma czym sie stresowac Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: proteus mirabilis 18.05.09, 19:34 Znam, córka miała trzykrotnie, straszne świństw ale tak jak Madziulec pisze zacznij od tego o co Cię pyta i dodaj jeszcze wiek dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 14:19 Odpowiadam na pytania: Wiek dziecka 2 lata i 3 mies., dziewczynka. Badanie ogólne: Obfita flora bakteryjna; 5-8 leukocytów; 0-1 erytr. świeże. Bakterii jest 500000 w 1 ml moczu. Jak był pobierany mocz? A więc rano (jak wstała) wzięłam córkę na nocnik. Siknęła troszkę do nocnika a resztę sików złapałam już do jałowego pojemnika kupionego w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: proteus mirabilis 19.05.09, 14:33 Umylas wczesniej? U dziewczynek rzadziej znacznie sie potyka proteusa, poza tym badanie ogolnei nie wskazuje na zakazenie bakteryjen. Radzilabymn powtorzyc badanie, odkazajac wpierw przed pobraniem moczu i myjac dobrze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:06 Ach, no właśnie z tym myciem. Nie było czasu na mycie. Ona już sikała. A że już drugi dzień próbowałam złapać jej ten mocz to dałam spokój z podmywaniem. Chciałam mieć jak najszybciej wyniki. Co do badań ogólnych. To i lekarz powiedział, że to nic takiego. No a że dziecko dalej bolało przy sikaniu kazał zrobić posiew. Zrobiony został też antybiogram. Teraz mamy jeszcze zrobić usg brzucha i w piątek jeszcze raz posiew. No ale najgorsze, ze pediatra zapisał antybiotyk ZINNAT oraz BAKTRIM i kazał jak najszybciej podać. No wiec już od wczoraj wieczora zaczęłam jej podawać zinnat. Kurcze, może źle zrobiłam? Cała kuracja antybiotykowa ma trwać miesiąc czasu. To jej drugi antybiotyk w życiu. Ja bardzo to przeżywam. Jestem przeciwniczką antybiotyków. A tu prosze! A, moja córka w sobote i niedzielę miała gorączkę do 38,9 jej dochodziła. Dzisiaj doszedł też kaszel. Katar ma od tygodnia. Nie wiem czy to ma jakiś związek z tą bakterią. Odpowiedz Link Zgłoś
ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:08 Na dodatek pani w przedszkolu poinformowała mnie, że panuje świnka. Teraz tylko patrzec jak moja córka ją złapie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:37 U Alki mojej jedynym objawem proteusa był ból przy siusianiu. Za pierwszym razem było bardzo złe badanie ogólne, za drugim razem badanie ogólne było super, za trzecim tylko podwyższone pH. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 16:03 Nie da się bez antybiotyku niestety. Moja niestety była młodsza, miała 1,5 roku, spędziłam dwa razy po 2 "urocze" tygodnie w szpitalu bo leki miała podawane dożylnie. Za pierwszym razem amoksycyklinę jakąś dostała (chyba amoksiklav), potem pipril z tego co pamiętam, trzeciego razu leczonego już w domu zabij mnie nie pamiętam...miała tyle antybiotyków w tak krótkim czasie przez te ZUmy że masakra, jeszcze raz po szpitalu wróciła do domu z zapaleniem oskrzeli a za drugim razem złapała rota. Miała robiona diagnostykę w kierunku wad układu, na szczęście nic nie znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 16:04 acha antybiotyki były dobierane na podstawie antybiogramu oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:58 pH podwyzszone jest wynikiem diety, a nie zakazenia. to zreszta potwierdzaja lekarze, wiec nie jest moim wymyslem. Jako ciekawostke powiem, ze mam kolezanke, ktora miala u syna tez bodajze proteusa (w kazdym razie malo ciekawa bakterie) wciaz w jednym laboratorium, a ta sama probka moczu oddana do innego laboratorium byla jalowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 16:23 "Jako ciekawostke powiem, ze mam kolezanke, ktora miala u syna tez bodajze proteusa (w kazdym razie malo ciekawa bakterie) wciaz w jednym laboratorium, a ta sama probka moczu oddana do innego laboratorium byla jalowa." to faktycznie ciekawostka. W takich sytuacjach to opadają rece. Odpowiedz Link Zgłoś
ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 16:24 slonko, a miałaś robione usg brzucha? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 20:32 tak miała pełną diagnostykę, usg, cystografię, scyntygrafię, u nas w szpitalu robią to przy pierwszym epizodzie z ZUM każdemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: proteus mirabilis 19.05.09, 21:27 No to pozostaje urodynamika. Chciaz ja bym sie zastanwiala, czy nei mamy do czynienia z np. pecherzem neurogennym albo z jakims zwezeniem moczowodow. Ale to tylko podejrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: proteus mirabilis 20.05.09, 06:31 Nefrolog zgoniła to na pieluchy jako że proteus lubi kolonizować w pochwie. Fakt po odpieluchowaniu więcej ZUMów nie było . Pęcherz neurogenny wykluczony, Alka ma wodogłowie stacjonarne i była pod tym kątem sprawdzana. Odpowiedz Link Zgłoś
adumarta4 Re: proteus mirabilis 30.06.09, 19:59 Witam forumowiczki. Mam, właśnie ten sam problem co Wy z moją 7 letnią córką.Od dłuższego czasu bardzo dokuczało jej swędzenie i niestety często łapała ostatnio infekcje gardła.W tym roku przeszła już 8 kuracji antybiotykami i to min. zasugerowało mi aby zrobić jej wymaz w kierunku wykluczenia grzybicy.Niestety moje obawy potwierdziły się,dziś odebrałam wynik wymazu a na nim liczne kolonie proteusa i jeszcze enterococcus sp.Od dłuższego czasu Ada ma nawracające poranne ataki kaszlu,które jak się okazuje są chyba spowodowane obecnością tych bakterii.Dostała bactrim i lacidofil,ale czy pomoże to niestety okaże się w czasie.Jesienią zeszłego roku przeszła zapalenie pęcherza(e.coli). Dodam,że córka ma wady rozwojowe,zaburzenia rozwoju psychomotorycznego,uszkodzenie OUN i wadę zastawkową serca. Mam do Was pytanie czy stosujecie też specjalne przeciwgrzybicze diety.Słyszałam od znajomych,że to też jedno z zaleceń tej terapii,pediatra mówiła tylko o dość dużym zakwaszeniu diety. Odpowiedz Link Zgłoś
chevelle Proteus mirabilis u niemowlaka 21.02.14, 22:36 Cześć dziewczyny U mojego niemowlaka wyszedł Proteus mirabilis 10^3-4, to kolejny posiew w przeciągu 2 miesięcy, kolejny raz flora na tym samym poziomie. Robak jest wrażliwy na wszystkie antybiotyki, ale... pediatra nie podejmuje leczenia. I tu moje pytanie: czy to normalne? Inne dzieci też mają w posiewie ten szczep? W takiej ilości? Badanie ogólne moczu wyszło dobre. Monitoruję to, mam nadzieję, że to zanieczyszczenia spod napletka. Czy któraś wie coś na ten temat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś