Dodaj do ulubionych

proteus mirabilis

18.05.09, 15:25
Czy ktos miał lub zna taką bakterie. Właśnie zrobiliśmy posiew moczu dziecku
no i wyszła ta bakteria-PROTEUS MIRABILIS. Lekarz mnie nastraszył, że to
poważna sprawa. Zapisał antybiotyk. Może Wy mi cos objaśnicie?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: proteus mirabilis 18.05.09, 18:36
      Ja zadam Ci kilka pyatn:
      - chlopiec czy dziewczynka?
      - jak wyglada badani eogolne?
      - jak pobierany byl mocz na posiew?
      - ile jest tych bakterii?

Po otrzymaniu odpowiedzi zajme sie udzielaniem odpowiedzi, bo moze sie okazac,
      ze tak naprawde nei ma czym sie stresowac
      • slonko1335 Re: proteus mirabilis 18.05.09, 19:34
        Znam, córka miała trzykrotnie, straszne świństw ale tak jak Madziulec pisze
        zacznij od tego o co Cię pyta i dodaj jeszcze wiek dziecka.
      • ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 14:19
        Odpowiadam na pytania:
        Wiek dziecka 2 lata i 3 mies., dziewczynka.
        Badanie ogólne: Obfita flora bakteryjna; 5-8 leukocytów; 0-1 erytr. świeże.
        Bakterii jest 500000 w 1 ml moczu.
        Jak był pobierany mocz? A więc rano (jak wstała) wzięłam córkę na nocnik.
        Siknęła troszkę do nocnika a resztę sików złapałam już do jałowego pojemnika
        kupionego w aptece.
        • madziulec Re: proteus mirabilis 19.05.09, 14:33
          Umylas wczesniej?

U dziewczynek rzadziej znacznie sie potyka proteusa, poza tym badanie ogolnei
          nie wskazuje na zakazenie bakteryjen.

Radzilabymn powtorzyc badanie, odkazajac wpierw przed pobraniem moczu i myjac
          dobrze dziecko.
          • ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:06
            Ach, no właśnie z tym myciem. Nie było czasu na mycie. Ona już sikała. A że już
            drugi dzień próbowałam złapać jej ten mocz to dałam spokój z podmywaniem.
            Chciałam mieć jak najszybciej wyniki.

Co do badań ogólnych. To i lekarz powiedział, że to nic takiego. No a że dziecko
            dalej bolało przy sikaniu kazał zrobić posiew. Zrobiony został też antybiogram.
            Teraz mamy jeszcze zrobić usg brzucha i w piątek jeszcze raz posiew. No ale
            najgorsze, ze pediatra zapisał antybiotyk ZINNAT oraz BAKTRIM i kazał jak
            najszybciej podać. No wiec już od wczoraj wieczora zaczęłam jej podawać zinnat.
            Kurcze, może źle zrobiłam? Cała kuracja antybiotykowa ma trwać miesiąc czasu. To
            jej drugi antybiotyk w życiu. Ja bardzo to przeżywam. Jestem przeciwniczką
            antybiotyków. A tu prosze!

A, moja córka w sobote i niedzielę miała gorączkę do 38,9 jej dochodziła.
            Dzisiaj doszedł też kaszel. Katar ma od tygodnia. Nie wiem czy to ma jakiś
            związek z tą bakterią.
          • ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:08
            Na dodatek pani w przedszkolu poinformowała mnie, że panuje świnka. Teraz tylko
            patrzec jak moja córka ją złapie.
            • slonko1335 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:37
              U Alki mojej jedynym objawem proteusa był ból przy siusianiu. Za pierwszym
              razem było bardzo złe badanie ogólne, za drugim razem badanie ogólne było super,
              za trzecim tylko podwyższone pH.
              • ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:54
                Slonko a czym ją wyleczyłaś?
                • slonko1335 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 16:03
                  Nie da się bez antybiotyku niestety. Moja niestety była młodsza, miała 1,5 roku,
                  spędziłam dwa razy po 2 "urocze" tygodnie w szpitalu bo leki miała podawane
                  dożylnie. Za pierwszym razem amoksycyklinę jakąś dostała (chyba amoksiklav),
                  potem pipril z tego co pamiętam, trzeciego razu leczonego już w domu zabij mnie
                  nie pamiętam...miała tyle antybiotyków w tak krótkim czasie przez te ZUmy że
                  masakra, jeszcze raz po szpitalu wróciła do domu z zapaleniem oskrzeli a za
                  drugim razem złapała rota. Miała robiona diagnostykę w kierunku wad układu, na
                  szczęście nic nie znaleźli.
                  • slonko1335 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 16:04
                    acha antybiotyki były dobierane na podstawie antybiogramu oczywiście...
              • madziulec Re: proteus mirabilis 19.05.09, 15:58
                pH podwyzszone jest wynikiem diety, a nie zakazenia.
                to zreszta potwierdzaja lekarze, wiec nie jest moim wymyslem.

Jako ciekawostke powiem, ze mam kolezanke, ktora miala u syna tez bodajze
                proteusa (w kazdym razie malo ciekawa bakterie) wciaz w jednym laboratorium, a
                ta sama probka moczu oddana do innego laboratorium byla jalowa.
                • ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 16:23
                  "Jako ciekawostke powiem, ze mam kolezanke, ktora miala u syna tez bodajze
                  proteusa (w kazdym razie malo ciekawa bakterie) wciaz w jednym laboratorium, a
                  ta sama probka moczu oddana do innego laboratorium byla jalowa."

to faktycznie ciekawostka. W takich sytuacjach to opadają rece.
                • ziena77 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 16:24
                  slonko, a miałaś robione usg brzucha?
                  • slonko1335 Re: proteus mirabilis 19.05.09, 20:32
                    tak miała pełną diagnostykę, usg, cystografię, scyntygrafię, u nas w szpitalu
                    robią to przy pierwszym epizodzie z ZUM każdemu dziecku.
                    • madziulec Re: proteus mirabilis 19.05.09, 21:27
                      No to pozostaje urodynamika.

Chciaz ja bym sie zastanwiala, czy nei mamy do czynienia z np. pecherzem
                      neurogennym albo z jakims zwezeniem moczowodow.
                      Ale to tylko podejrzenie.
                      • slonko1335 Re: proteus mirabilis 20.05.09, 06:31
                        Nefrolog zgoniła to na pieluchy jako że proteus lubi kolonizować w pochwie. Fakt
                        po odpieluchowaniu więcej ZUMów nie było .
                        Pęcherz neurogenny wykluczony, Alka ma wodogłowie stacjonarne i była pod tym
                        kątem sprawdzana.
                        • adumarta4 Re: proteus mirabilis 30.06.09, 19:59
                          Witam forumowiczki.
                          Mam, właśnie ten sam problem co Wy z moją 7 letnią córką.Od dłuższego czasu
                          bardzo dokuczało jej swędzenie i niestety często łapała ostatnio infekcje
                          gardła.W tym roku przeszła już 8 kuracji antybiotykami i to min. zasugerowało mi
                          aby zrobić jej wymaz w kierunku wykluczenia grzybicy.Niestety moje obawy
                          potwierdziły się,dziś odebrałam wynik wymazu a na nim liczne kolonie proteusa i
                          jeszcze enterococcus sp.Od dłuższego czasu Ada ma nawracające poranne ataki
                          kaszlu,które jak się okazuje są chyba spowodowane obecnością tych
                          bakterii.Dostała bactrim i lacidofil,ale czy pomoże to niestety okaże się w
                          czasie.Jesienią zeszłego roku przeszła zapalenie pęcherza(e.coli).
                          Dodam,że córka ma wady rozwojowe,zaburzenia rozwoju
                          psychomotorycznego,uszkodzenie OUN i wadę zastawkową serca.
                          Mam do Was pytanie czy stosujecie też specjalne przeciwgrzybicze diety.Słyszałam
                          od znajomych,że to też jedno z zaleceń tej terapii,pediatra mówiła tylko o dość
                          dużym zakwaszeniu diety.
    • chevelle Proteus mirabilis u niemowlaka 21.02.14, 22:36
      Cześć dziewczyny smile U mojego niemowlaka wyszedł Proteus mirabilis 10^3-4, to kolejny posiew w przeciągu 2 miesięcy, kolejny raz flora na tym samym poziomie. Robak jest wrażliwy na wszystkie antybiotyki, ale... pediatra nie podejmuje leczenia. I tu moje pytanie: czy to normalne? Inne dzieci też mają w posiewie ten szczep? W takiej ilości? Badanie ogólne moczu wyszło dobre. Monitoruję to, mam nadzieję, że to zanieczyszczenia spod napletka. Czy któraś wie coś na ten temat?
      Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka