Dodaj do ulubionych

preparat uodparniający dla psa

18.11.13, 15:56
Witam!

Od 3 miesięcy mamy 2-letniego psiaka w typie ON-ka, znajdę z lasu pod Wyszkowem. Pies jest cudowny, uwielbia nasze koty, ale niestety ma przewlekłą, paskudną infekcję pęcherza. Z posiewu wyszło mu, że ma w drogach moczowych proteus mirabilis, w dodatku wrażliwe tylko na gentamycynę (odpada z powodu niszczenia nerek, słuchu i konieczności podawania dożylnie - Gess BARDZO się boi zastrzyków, waży 25 kg i trudno do w 3 osoby utrzymać przy zwykłym pobieraniu krwi) oraz cefovecin. Zdecydowaliśmy się na cholernie drogą terapię Convenią, ale pani wetka poleciła podawać też coś uodparniającego. Wypisała nam następujące preparaty: Scanomune, Immunodol i Immunactiv Balance. Te środki dość zasadniczo różnią się ceną, więc chciałabym wiedzieć, czy za tym idzie również ich jakość? Czy Immunactiv, który wychodzi najkorzystniej cenowo, będzie równie dobry co najdroższy Scanomune?
Podpowiedzcie proszę...
Obserwuj wątek
    • marwet Re: preparat uodparniający dla psa 21.11.13, 18:28
      substancja czynna ta sama ale co do immunoactivu nie mam doświadczenia stosowałem 2 pozostałe leki . NIe wiem czy antybiotykoterapia będzie wystarczająca , moze wskazane jest również dodatkowo płukanie pęcherza. Co do antybiotykowrażliwości nie zawsze to co wychodzi in vitro odpowiada skuteczności leku in vivo więc możliwe tez że inne leki są skuteczne.
      • pulsoxymetr Re: preparat uodparniający dla psa 22.11.13, 15:18
        Nie do końca rozumiem dla czego zdecydowaliście się na Convenię skoro nie wyszła na antybiogramie?
        Gentamycyna 5% inj. podawana jest podskórnie i do mięśniowo i oddziałuje na inne narządy wewnętrzne jak reszta antybiotyków - zawsze mogą być działania niepożądane . muszą być one opisane w ulotce.
        • the_kami Re: preparat uodparniający dla psa 22.11.13, 15:38
          Convenia to jeden z dwóch środków, który - zgodnie z antybiogramem - działa na te bakterie. Gentamycynę dwoje lekarzy z zaufanej lecznicy, w której leczymy psa, zdecydowanie odradzało, ze względu na toksyczność (możliwość uszkodzenia nerek i słuchu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka