Dodaj do ulubionych

Łuszczyca - pomocy

14.08.09, 14:20
U syna stwierdzono łuszczycę (ma 7 lat)dermatolog przepisuje różne
specyfiki także sterydy ale jest bardzo mała poprawa. zmiany skórne
są na całym ciele miejscami, ale najgorsza jest głowa. Stosuję
sterydy(elocom, clobeks), szampon polytar, olej salcylowy, mazidłó
robione zwane siarką. Jest smarowany prawie codziennie główa tłusta
i jak jeden dzień przestanę smarować to na drugi jest tego o wiele
więcej. Może ktoś z was zna jakieś inne sposoby na to
cholerstwo.Doradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • ejakubowski Re: Łuszczyca - pomocy 17.08.09, 00:34
      Witam,
      nie jestem lekarzem, sam miałem łuszczycę kilka ładnych lat.
      Potrafię pomóc jeżeli będę mógł choćby jeden dzień w tygodniu obserwować postępy kuracji. Jestem z Poznania, mam doświadczenie
      w usuwaniu łuszczycy. W czasie czterech miesięcy usunę ją z całego ciała bez śladu. Nie gwarantuję jednak że nie powróci ale nauka jaką otrzyma cierpiący, pozwoli zlikwidować ją w zarodku.
      Pozdrawiam Eugeniusz Jakubowski.
      ejakubowski@tlen.pl
      • learning-to-fly Re: Łuszczyca - pomocy 17.08.09, 23:33
        Jeśli ktoś mówi, że miał łuszczycę to ściemnia. Ta choroba jest
        nieuleczalna, można tylko łagodzić objawy.
        U mnie w rodzinie jest kilka przypadków (niestety skłonności są dziedziczne).
        Warto zapytać farmaceuty w aptece, znają nowe leki, może coś zasugerują,
        chociażby jakiś szampon do takiej skóry, który zmniejszyłby przetłuszczanie.
        Przy okazji, nie chcę straszyć, bo pewne na razie syn jest jeszcze na to za
        młody, ale warto zwracać uwagę na bóle stawów czy ograniczenie ruchomości, bo
        niestety przy łuszczycy często pojawia się zapalenie stawów. sad
        • bciabcia Re: Łuszczyca - pomocy 18.08.09, 10:06
          współczuję, tego się nie da wybawić na zawsze, chociaż wszystko zalezy od
          stadium (są przypadki że ginie), trzeba bardzo dbać itp.
          Mój brat nabył łuszczyce mając ok 22 lata, na podstawie Jego doświadczenia mogę
          polecić: pomada ojca Grzegorza (morgan0 - ma to ten sprzedający na allegro, poza
          tym dostępna przy kościelnych zielarniach), emolium (wszystkie rodzaje - do
          kąpieli i balsam), cetaphil - balsam.
          Wszystkie te specyfiki były polecane przez innych ludzi, którzy mieli problem z
          łuszczycą, więc brat stosował. Długi okres czasu mył się tą pomadą i widział
          dużą poprawe, zaleczył sobie bardzo ładnie. Ale jak zaczął stosować emolium to
          powiedział że efekt nie jest porównywalny (emolium jest lepsze).
          Sąsiadla ma córeczkę ze skórą atopową, Mała ma 3 lata, od urodzenia boryka się z
          tym problemem, różne metody stosowała i nic, poleciłam Jej emolium, kupiła tą
          trójaktywną serie (jest mocniejsza) i przyszła podziękować bo od razu widać poprawe.
          Myślę że powinnaś spróbować, to nie jest sterydowe i mam nadzieję że pomoże
          Twojemu dziecku. Pozdrawiam
    • circa.about Re: Łuszczyca - pomocy 18.08.09, 16:17
      Miałam jeden solidny wysyp łuszczycy w wieku 23 lat - miałam okropny łupież
      (takie odrywające się płaty od skóry głowy), obsypane całe ciało, a najbardziej
      kolana i łokcie.
      Z tego co pamiętam stosowałam: na głowę - salicylol, szampony Neutrogena T gel,
      Nizoral (mycie co dwa dni na zmianę).
      Na ciało - Cygnolina nakładana za pomocą patyczka, potem jakaś maść chłodząca
      robiona w aptece, i na koniec coś, czego nazwy nie pomnę.
      Gdy pytałam o rokowania, moja dermatolog stwierdziła, że może byc różnie - albo
      to będzie jedyny wysyp w życiu, albo będzie cyklicznie nawracało, albo będę
      bezustannie wysypana.. U mnie na szczęście wystąpił typ pierwszy - nigdy potem
      (a minęło już 12 lat) już mnie nie wysypało.
    • boguskaw6 Re: Łuszczyca - pomocy 18.08.09, 18:41
      Dziękuję wszystkim za rady, kupiłam już emolium i mam nadzieję że
      choć troszkę pomoże no i ważna jest systematyczność. Jeszcze raz
      dziękuję i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka