Dodaj do ulubionych

Raz ojawy, a raz nie - czy to możliwe?

09.01.10, 20:01
Mam wrazenie, ze synek jest uczulony na marchewke. Podaje Hippa. Czasem jednak
nie ma objawow alergii, a czasem dopiero nastepnego i kolejnego dnia. Czy to
mozliwe?
Obserwuj wątek
    • glicynia Re: Raz ojawy, a raz nie - czy to możliwe? 09.01.10, 23:23
      Może to zależy od podanej ilości. Toleruje jej niewielką ilość, ale
      większa już uczula. Reakcja alergiczna może nastąpić do 72 godz.
      • kruffa Re: Raz ojawy, a raz nie - czy to możliwe? 10.01.10, 06:20
        Reakcja alergiczna może wystąpić nawet do po tygodniu. Znam dziecko, które
        reaguje po 14-16 dniach.

Kruffa
        • celcia.5 do Kruffa 10.01.10, 13:18
          Dziewczyny ale po 14 dniach ciągłego podawania czy od jednorazowego podania
          reakcja po 14 dniach hmm?
          Ja wprowadzam jablko i dalam dwa razy i na razie nic ... tfu tfu tfu ale dalam
          wczoraj i przedwczoraj,czli wszystko moze sie zdazyc jeszcze ?
          • glicynia Re: do Kruffa 10.01.10, 16:31
            Ciągłego podawania/ kilkukrotnego podania (np. co 2 dni).
            Jeśli reakcja występuje po tygodniu, to będzie to raczej
            nietolerancja/nadwrażliwość. Może to wynikać z podawanej ilości - dziecko może
            tolerować pewną ilość pokarmu, po przekroczeniu progu tolerancji uruchamia się
            reakcja.
            Może też być tak, ze dziecko przez kilka miesięcy je coś, po czym przestaje to
            tolerować...
            • celcia.5 Re: do Kruffa 10.01.10, 21:32
              Droga Glicynio to jak sie połapac w tym ?

Ja mam Maję,która nie reagowała nigdy " skornie " tylko brzuszkowo.Do tego
              dochodzi zabkowanie i czasm nocami siedzę jak jej cos dolega i myslę,czy to
              zabki czy brzuszek ...

Jak radziłabyś w takim razie dietę rozszerzać ?
              Karmiac piersią może najpierw ja troszkę czegoś a po 2 dniach Maja troszkę i
              czekamy tydzień.
              Czy tak byloby OK?
              Chciałabym,żeby jak najszybciej jadła choć ciut więcej niz teraz.

Zrobiłam sobie nawet grafik wink a alergia ( chyba) wyszła Ige calkowite 108 więc
              jak nic coś ją uczuliło.
              Z tym,ze faktycznie mam wrazenie,ze u małej najlepiej sprawdza się metoda,że
              daje jej coś do spróbowania ale potem czekam jakiś czas bo jakbym podawala jej
              to w kółko i sama to jadła w kółko to zaraz by się jej pogorszyło.
              Nie mam BLADEGO pojęcia jak to ogarnąć,jaką metodę przyjąć zwazywszy na
              utrudnienia w obserwacji....

masakra .... sad

Dziękuję za radę, może uda się wskazać rozsądną drogę do " normalności" ?

wink
              • glicynia Re: do Kruffa 10.01.10, 22:58
                Moja córka z kolei reaguje głównie skórnie.
                Grafik jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Ja mam dwa smile Jeden rozszerzony:
                notuję (dzień po dniu), co córka je (wszystkie posiłki oraz nowości - w tym
                który dzień je wprowadzam), jak śpi, jaka jest kupka, jaki stan skóry rano i
                wieczorem i inne ważne wydarzenia/info (np. ząbkowanie, wyjazd, wizyta, nowy
                płyn do kąpieli lub maść). Mam też drugi grafik (skrócony) - w nim zapisuję
                wprowadzane pokarmy (data, czy przeszły czy nie + objawy nietolerancji). Nie
                muszę wtedy przerzucać kilkudziesięciu arkuszy Excela i wszystko jest jasne.
                Dzięki temu dokładnie wiem, kiedy co wprowadziłam i czy już mogę spróbować ponownie.
                Grafiki bardzo mi pomogły. Polecam smile

Możesz rozszerzać dietę tak, jak napisałaś, tj. najpierw trochę Ty, jeśli nie ma
                reakcji - to Maja przez tydzień po troszeczku (stopniowo zwiększasz ilość). U
                alergików wychodzi 1 produkt na tydzień.

Podwyższone IgE świadczy o tendencji do reakcji alergicznej, ale nie tylko.
                Świadczy również o innych chorobach lub pasożytach.
                • mami7 Re: do Kruffa 11.01.10, 12:48
                  glicynia napisała:

Podwyższone IgE świadczy o tendencji do reakcji alergicznej, ale nie tylko.
                  Świadczy również o innych chorobach lub pasożytach.

co konkretnie masz na mysli? jakie choroby?
                  • glicynia Re: do Kruffa 13.01.10, 21:13
                    Np.
                    takich.
            • kruffa Re: do Kruffa 11.01.10, 17:02
              > Jeśli reakcja występuje po tygodniu, to będzie to raczej
              > nietolerancja/nadwrażliwość. Może to wynikać z podawanej ilości -
              dziecko może
              > tolerować pewną ilość pokarmu, po przekroczeniu progu tolerancji
              uruchamia się
              > reakcja.

Nie masz racji. Gdy reakcja jest tak późno jest to poprostu
              przypadek alergii IgE niezależnej z bardzo późną reakcją.

Kruffa
              • glicynia Re: do Kruffa 11.01.10, 23:06
                Nie chciałabym się spierać o nazewnictwo, bo chodzi nam chyba o to samo smile
                Bardzo wielu autorów/alergologów w przypadku reakcji IgE-niezależnej (typ III
                czy IV) mówi o nadwrażliwości i ogranicza termin "alergia" tylko do reakcji
                IgE-zależnej.
                Ale rzeczywiście organizm może zareagować dużo później.
                • nikaa818 co to znaczy IgE? n/t 13.01.10, 13:28

• glicynia Re: co to znaczy IgE? n/t 13.01.10, 21:12
                    IgE to rodzaj immunoglobulin (przeciwciał).
                • kruffa Re: do Kruffa 13.01.10, 15:04
                  Gdyby tak było jak piszesz to silni alergicy IgE niezależni nie
                  dostawaliby zapaści po podaniu alergenu. A 50-60% populacji (bo tyle
                  mniej więcej statystycznie jest alergików IgE niezależnych) ma
                  właśnie ten typ alergii. To też znajdziesz w literaturze.
                  Uważając ten typ alergii za nietolerancję można doprowadzić do astmy.
                  Dlatego już bardziej wiarygodne są testy skórne.

Kuffa
                  • glicynia Re: do Kruffa 13.01.10, 21:07
                    Ja nie postawiłam znaku równości między nadwrażliwością i nietolerancją
                    (nietolerancja to reakcja nieimmunologiczna). "Nadwrażliwość" odniosłam do
                    wszystkich typów reakcji immunologicznych innych niż reakcja IgE-zależna
                    (oczywiście zapaść jest w ich przypadku jak najbardziej możliwa) - no i
                    rzeczywiście nie miałam racji.
                    Doczytałam w literaturze i okazuje się, że teraz nadwrażliwość to pojęcie
                    najszersze, obejmujące i reakcje immunologiczne (IgE-zależne i IgE-niezależne),
                    i nietolerancje (różnego rodzaju reakcje nieimmunologiczne, pseudoalergie itp.).
                    Tu przedstawiono stanowisko Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii
                    Klinicznej (niestety tylko po ang.):
                    www.eaaci.net/site/Nomenclature.pdf
                    Dzięki, Kruffa, że zwróciłaś mi uwagę na nazewnictwo smile
                    • celcia.5 Re: do Kruffa 31.01.10, 13:50
                      Droga Glicynio !

Późno odpisuję ,ale jednak hihi
                      Dziekuję za cenne rady,grafik fajnie działa,rozszerzam jak radziłaś i na razie
                      jakoooś idziewink
                      Powiem jeszcze szczerze,że ulzyło mi,bo otoczenie patrzyło na mnie krzywo i na
                      moje zapiski,interpretując to jako przewrażliwienie...

dobrze,że nie jestem sama...

dziękuję !!!!!!!!!!!!!

• glicynia Re: do Kruffa 31.01.10, 22:16
                        Cieszę się, że pomogłam smile
                        • avenasativa Re: do Kruffa 01.02.10, 15:05

Dziewczyny, jak Wy prowadzicie te dzienniczki? Podrzućcie jakiś
                          wzór? może ten z exela? bo ja to tak na papierze a przdałoby się to
                          zweryfikować. Zwłascza, że teraz to już dla dwók piszę. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka