dafami 09.01.10, 20:01 Mam wrazenie, ze synek jest uczulony na marchewke. Podaje Hippa. Czasem jednak nie ma objawow alergii, a czasem dopiero nastepnego i kolejnego dnia. Czy to mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glicynia Re: Raz ojawy, a raz nie - czy to możliwe? 09.01.10, 23:23 Może to zależy od podanej ilości. Toleruje jej niewielką ilość, ale większa już uczula. Reakcja alergiczna może nastąpić do 72 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Raz ojawy, a raz nie - czy to możliwe? 10.01.10, 06:20 Reakcja alergiczna może wystąpić nawet do po tygodniu. Znam dziecko, które reaguje po 14-16 dniach. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
celcia.5 do Kruffa 10.01.10, 13:18 Dziewczyny ale po 14 dniach ciągłego podawania czy od jednorazowego podania reakcja po 14 dniach hmm? Ja wprowadzam jablko i dalam dwa razy i na razie nic ... tfu tfu tfu ale dalam wczoraj i przedwczoraj,czli wszystko moze sie zdazyc jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: do Kruffa 10.01.10, 16:31 Ciągłego podawania/ kilkukrotnego podania (np. co 2 dni). Jeśli reakcja występuje po tygodniu, to będzie to raczej nietolerancja/nadwrażliwość. Może to wynikać z podawanej ilości - dziecko może tolerować pewną ilość pokarmu, po przekroczeniu progu tolerancji uruchamia się reakcja. Może też być tak, ze dziecko przez kilka miesięcy je coś, po czym przestaje to tolerować... Odpowiedz Link Zgłoś
celcia.5 Re: do Kruffa 10.01.10, 21:32 Droga Glicynio to jak sie połapac w tym ? Ja mam Maję,która nie reagowała nigdy " skornie " tylko brzuszkowo.Do tego dochodzi zabkowanie i czasm nocami siedzę jak jej cos dolega i myslę,czy to zabki czy brzuszek ... Jak radziłabyś w takim razie dietę rozszerzać ? Karmiac piersią może najpierw ja troszkę czegoś a po 2 dniach Maja troszkę i czekamy tydzień. Czy tak byloby OK? Chciałabym,żeby jak najszybciej jadła choć ciut więcej niz teraz. Zrobiłam sobie nawet grafik a alergia ( chyba) wyszła Ige calkowite 108 więc jak nic coś ją uczuliło. Z tym,ze faktycznie mam wrazenie,ze u małej najlepiej sprawdza się metoda,że daje jej coś do spróbowania ale potem czekam jakiś czas bo jakbym podawala jej to w kółko i sama to jadła w kółko to zaraz by się jej pogorszyło. Nie mam BLADEGO pojęcia jak to ogarnąć,jaką metodę przyjąć zwazywszy na utrudnienia w obserwacji.... masakra .... Dziękuję za radę, może uda się wskazać rozsądną drogę do " normalności" ? Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: do Kruffa 10.01.10, 22:58 Moja córka z kolei reaguje głównie skórnie. Grafik jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Ja mam dwa Jeden rozszerzony: notuję (dzień po dniu), co córka je (wszystkie posiłki oraz nowości - w tym który dzień je wprowadzam), jak śpi, jaka jest kupka, jaki stan skóry rano i wieczorem i inne ważne wydarzenia/info (np. ząbkowanie, wyjazd, wizyta, nowy płyn do kąpieli lub maść). Mam też drugi grafik (skrócony) - w nim zapisuję wprowadzane pokarmy (data, czy przeszły czy nie + objawy nietolerancji). Nie muszę wtedy przerzucać kilkudziesięciu arkuszy Excela i wszystko jest jasne. Dzięki temu dokładnie wiem, kiedy co wprowadziłam i czy już mogę spróbować ponownie. Grafiki bardzo mi pomogły. Polecam Możesz rozszerzać dietę tak, jak napisałaś, tj. najpierw trochę Ty, jeśli nie ma reakcji - to Maja przez tydzień po troszeczku (stopniowo zwiększasz ilość). U alergików wychodzi 1 produkt na tydzień. Podwyższone IgE świadczy o tendencji do reakcji alergicznej, ale nie tylko. Świadczy również o innych chorobach lub pasożytach. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: do Kruffa 11.01.10, 12:48 glicynia napisała: Podwyższone IgE świadczy o tendencji do reakcji alergicznej, ale nie tylko. Świadczy również o innych chorobach lub pasożytach. co konkretnie masz na mysli? jakie choroby? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: do Kruffa 11.01.10, 17:02 > Jeśli reakcja występuje po tygodniu, to będzie to raczej > nietolerancja/nadwrażliwość. Może to wynikać z podawanej ilości - dziecko może > tolerować pewną ilość pokarmu, po przekroczeniu progu tolerancji uruchamia się > reakcja. Nie masz racji. Gdy reakcja jest tak późno jest to poprostu przypadek alergii IgE niezależnej z bardzo późną reakcją. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: do Kruffa 11.01.10, 23:06 Nie chciałabym się spierać o nazewnictwo, bo chodzi nam chyba o to samo Bardzo wielu autorów/alergologów w przypadku reakcji IgE-niezależnej (typ III czy IV) mówi o nadwrażliwości i ogranicza termin "alergia" tylko do reakcji IgE-zależnej. Ale rzeczywiście organizm może zareagować dużo później. Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: co to znaczy IgE? n/t 13.01.10, 21:12 IgE to rodzaj immunoglobulin (przeciwciał). Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: do Kruffa 13.01.10, 15:04 Gdyby tak było jak piszesz to silni alergicy IgE niezależni nie dostawaliby zapaści po podaniu alergenu. A 50-60% populacji (bo tyle mniej więcej statystycznie jest alergików IgE niezależnych) ma właśnie ten typ alergii. To też znajdziesz w literaturze. Uważając ten typ alergii za nietolerancję można doprowadzić do astmy. Dlatego już bardziej wiarygodne są testy skórne. Kuffa Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: do Kruffa 13.01.10, 21:07 Ja nie postawiłam znaku równości między nadwrażliwością i nietolerancją (nietolerancja to reakcja nieimmunologiczna). "Nadwrażliwość" odniosłam do wszystkich typów reakcji immunologicznych innych niż reakcja IgE-zależna (oczywiście zapaść jest w ich przypadku jak najbardziej możliwa) - no i rzeczywiście nie miałam racji. Doczytałam w literaturze i okazuje się, że teraz nadwrażliwość to pojęcie najszersze, obejmujące i reakcje immunologiczne (IgE-zależne i IgE-niezależne), i nietolerancje (różnego rodzaju reakcje nieimmunologiczne, pseudoalergie itp.). Tu przedstawiono stanowisko Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej (niestety tylko po ang.): www.eaaci.net/site/Nomenclature.pdf Dzięki, Kruffa, że zwróciłaś mi uwagę na nazewnictwo Odpowiedz Link Zgłoś
celcia.5 Re: do Kruffa 31.01.10, 13:50 Droga Glicynio ! Późno odpisuję ,ale jednak hihi Dziekuję za cenne rady,grafik fajnie działa,rozszerzam jak radziłaś i na razie jakoooś idzie Powiem jeszcze szczerze,że ulzyło mi,bo otoczenie patrzyło na mnie krzywo i na moje zapiski,interpretując to jako przewrażliwienie... dobrze,że nie jestem sama... dziękuję !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
avenasativa Re: do Kruffa 01.02.10, 15:05 Dziewczyny, jak Wy prowadzicie te dzienniczki? Podrzućcie jakiś wzór? może ten z exela? bo ja to tak na papierze a przdałoby się to zweryfikować. Zwłascza, że teraz to już dla dwók piszę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś