Dodaj do ulubionych

Propozycja odnośnie emerytów

18.04.07, 21:50
Nasze drogie państwo oraz część obywateli lamentuje i płacze, jakim strasznym
obciążeniem są emeryci i jak biedni młodzi na dorobku muszą się na nich zrzucać.

Proponuję zatem ZWRóCENIE emerytom wszystkich podatków i wpłat na ZUS , jakie
wpłacali przez 15, 20 ... 50 lat i odebranie im emerytur.

Na pewno się ucieszą, bo dostaną bajońskie sumy.

Obserwuj wątek
    • kochanica-francuza Re: Propozycja odnośnie emerytów 18.04.07, 23:52
      up
    • Gość: Ja57 Re: Propozycja odnośnie emerytów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 00:32
      a co z tymi, którzy za rok, za dwa... pójdą na emeryturę?
      • burgerking1 Re: Propozycja odnośnie emerytów 19.04.07, 02:54
        najlpiej wyslac wszystkich z powrotem do roboty i problem rozwiaznay !!
        • venus22 Re: Propozycja odnośnie emerytów 19.04.07, 04:16
          no jeszcze jest Pavulon.

Venus
      • kochanica-francuza Re: Propozycja odnośnie emerytów 19.04.07, 13:57
        Gość portalu: Ja57 napisał(a):

> a co z tymi, którzy za rok, za dwa... pójdą na emeryturę?
        Zwrócić im , jak miną dwa lata.
    • Gość: kobieta 50 Re: Propozycja odnośnie emerytów IP: 84.201.210.* 19.04.07, 08:37
      Jestem nauczyciele. Jednym, nie najważniejszym, ale dośc istotnym argumentem,
      aby pracowac w szkole, była u mnie możliwośc przejscia na wcześniejsza
      emeryturę. Jakoś tak sobie pomyslalam jako młoda jeszcze osoba, że emerytura w
      wieku 55 lat to mozliwośc zwiedzania świata :), rozwijania hobby... No i nici.
      Po pierwsze, albo musze uciekac w tym roku ( łapię się, ale jeszcze czuję się
      na siołach do pracy i wiem, ze jestem potrzebna), albo pracowac jeszcze
      dziesięć lat. Przy obecnym podejściu społeczeństwa do zawodu nauczyciela wiem,
      zę te 10 lat to dla mnie zbyt wiele. To jedno. A drugie - wyleczylam się z
      marzeń o zwiedzaniu świata, bo zwyczajnie nie będzie mnie na to stać. Moja
      emetrytura to będzie ok. 1000 zł. Wiem, wiem, wielu nie ma aż tak szalonych
      poborow. Ale myślę, ze ... lekarzowi (zdrowie i zycie) , a nauczycielom (swoje
      skarbynajwiększe, czyli dzieci) - oddajemy co dla nas najważniejsze. I chcemy,
      aby nas leczyli/uczyli starzy, znerwicowani, zestresowani, obrażani , zawalani
      niepotrzebną robotą ludzie. Jaka to będzie nauka? I co zrobić z tymi masowo
      produkowanymi magistrami pedagogiki? Na zasilek czy do Irlandii? Dzieci w
      szkolach chca młodych nauczycieli. Czyli, jak ktoś napisał, po pięćdziesiątce
      pavulon?
    • kot_behemot8 Re: Propozycja odnośnie emerytów 19.04.07, 11:00
      > Proponuję zatem ZWRóCENIE emerytom wszystkich podatków

Dlaczego mieliby otrzymać zwrot podatków?

i wpłat na ZUS , jakie
      > wpłacali przez 15, 20 ... 50 lat i odebranie im emerytur.
      >
      > Na pewno się ucieszą, bo dostaną bajońskie sumy.

Oj, żebyś się nie zdziwiła. Za komuny przeciętna składka zus nie przekraczała
      kilku dolarów miesięcznie - z tego "bajońskie sumy" żadnym cudem nie wyjdą.
      Dodaj jeszcze i to, że każdy emeryt ma sporo różnego typu okresów
      bezskładkowych - urlopy, wychowawcze, chorobowe, wojsko itd. W efekcie mogłoby
      się okazac ze np emerytka-nauczycielka dostałaby na rękę kilkadziesiat tysiecy.
      Długo by za to nie pożyła. Pomysl też co zrobiłabyś z rencistami - ich tez
      miałoby to objąć? Byliby zachwyceni, zwłaszcza co którzy zdążyli przepracowac
      tylko kilka lat...
      • carrramba Re: Propozycja odnośnie emerytów 19.04.07, 14:06
        kocie behemocie, w komunie zarabialam w przeliczeniu na USA jakies 15 dolarow
        miesiecznie, wiec o czy Ty piszesz ?
        • kot_behemot8 Re: Propozycja odnośnie emerytów 19.04.07, 21:12
          carrramba napisała:

> kocie behemocie, w komunie zarabialam w przeliczeniu na USA jakies 15 dolarow
          > miesiecznie, wiec o czy Ty piszesz ?

Hmm... chyba o tym samym co i ty - że wiekszość zarabiała grosze i grosze
          płaciła na zus a więc zwrot tych groszy zamiast emerytury jakby mało im się
          opłaca.
    • Gość: GOść Re: Propozycja odnośnie emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 11:00
      Co mnie najbardziej w całej debacie zadziwia to to jak młodzi odmawiają
      zrozumienia że oni też się zestarzeją.
      Te warunki jakie proponują teraz tym starszym od siebie bedą ich warunkami w
      przyszłości. A jednak jednyne co proponują to poniżenie, odrzucenie, głód.
      Ciekawe to jak człowiek potrafi być krótkowzroczny...
      • Gość: kasia Re: Propozycja odnośnie emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 12:38
        Młodzi nie odmawiają zrozumienia, że się zestarzeją.
        Młodzi się wkurzają straszliwie, że wtedy, kiedy pracują (zarówno na swoje
        utrzymanie, jak i na emerytury owych starszych) ci starsi wychodzą na ulice na
        rydzykowe marsze i próbują przeforsować prawa, których mnóstwo tych młodych nie
        uznaje. Prawa nie dotyczą najczęściej owych starszych zupełnie, a przede
        wszystkim młodych. A argumentem przetargowym starszych jest "jakoś nie widzę
        opozycji do naszych przekonań na ulicy". No nie widzą, bo opozycja w tym czasie
        pracuje.
        Innymi słowy - młodzi pracują na to, aby starsi mieli ich całkowicie w dupie i
        niszczyli im życie.
        • kochanica-francuza Zaraz, bo ktoś tu mnie zrozumiał na opak 19.04.07, 14:02
          Jak najbardziej szanuję starszych i uważam, że winni żyć godnie.

I biorąc pod uwagę pieniądze wpłacane do kasy państwa otrzymują od tegoż państwa
          żAłOSNą JAłMUżNę, a nie emeryturę.

Ze starców nie kpię; kpię jedynie z tych, którzy - prywatnie i w mediach - robią
          nam wodę z mózgów, jakim to starcy rzekomo są straszliwym obciążeniem dla nas
          młodych.

Nie uważam, że starsi "wychodzą na rydzykowe marsze", bo nie dałam sobie wmówić,
          że czynią tak WSZYSCY starsi. A nawet jeżeli wychodzą, to i tak mają prawo do
          godnego życia.
          • kochanica-francuza A co do składek kilkudolarowych 19.04.07, 14:03
            W porządku, pozwólmy zainteresowanym wybrać, co wolą. Byli ubecy wolą zapewne
            swoje kilkutysięczne emerytury.
    • nessie-jp Re: Propozycja odnośnie emerytów 19.04.07, 21:18
      Doskonały pomysł, zwłaszcza w przypadku górników. Zabrać takiemu 35-latkowi
      emeryturkę i dać mu to, co sobie uskładał. Zobaczymy, jak mu się to spodoba.

Nie jestem przeciwniczką ludzi starszych. Ci, którzy uczciwie całe życie
      wpłacali na ubezpieczenie społeczne, są godni najwyższego szacunku. Natomiast
      obciążeniem są - moim zdaniem - górnicy domagający się ogromnych emerytur (nie
      rent! emerytur!), panie kasjerki z dworców kolejowych, przechodzące na
      wcześniejsze emerytury, nauczycielki kasujące wieloletnią emeryturkę mimo pełnej
      zdolności do pracy... Czyli ludzie, którzy z systemu biorą więcej, niż włożyli.

Tak być nie powinno. Co innego renta zdrowotna dla osoby, u której rzeczywiście
      nastąpił uszczerbek na zdrowiu. Takie renty powinny być i to wysokie - takie,
      żeby chory był w stanie choćby leki wykupić. Do tego nie dojdzie, dopóki system
      emerytalny będzie umiejętnie dojony przez grupy uprzywilejowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka