ndowson 08.03.04, 18:06 Wlasnie zrobilam bicom. Wyszlo ze mala jest uczulona na przenice, zoltko jajka oraz roztocza kurzu. Czy ktos moze mi powiedziec jak walczyc z tym ostatnim?? oprocz dobrego sprzatania oczywiscie Pozdrawiam Dortoa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chalsia Re: roztocza???? 08.03.04, 23:48 Odsyłam do wielu watków na ten temat. Po prostu trzeba troszkę tu pogrzebać i poczytać. Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: roztocza???? 09.03.04, 07:24 Mozna uzyc rozne srodki zwalczajace roztoczy: Alergoff np., spray kosztuje ok 50 zl. Byla tu mowa o odkurzaczach z filtrem HEPA. I mozna kupic pokrowce antyalergiczne (nasza terazniejsza Pani alergolog je kwestionuje, jak zreszta sie bardzo zdziwila, ze poprzednia alergolog bez podstaw - prawie zadna reakcja w testach skornych - zalecila nam je kupic). Poniewaz ja mam watpliwosci co do BICOMu, to bym sie powaznie zastanawiala nad tymi wydatkami, one sa spore. K. Odpowiedz Link Zgłoś
dojak Re: roztocza???? 09.03.04, 09:55 W serwisie www.apsik.pl w dziale "Mamo mam alergię" są informacje jak walczyć z roztoczami i jak urządzić pokój. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: roztocza???? 09.03.04, 15:32 Z roztoczami najlepiej walczy się nie stwarzając im warunków do "życia". Lubią ciepło i miejsca gdzie jest naskórek człowieka. Tak więc przedewszystkim wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć. Trzepac codziennie pościel malucha albo odkurzać odkurzaczem z filtrem HEPA, kupić specjalny pokrowiec na materac. W zimie mrozić na balkonie materac pościel, a samą pościel prać w conajmniej 60st. C. Różnych preparatów w sprejach raczej bym nie polecała, bo roztocza to może to i na krótką metę zabije, ale jest to chemia, której przy dzieciach alergicznych należy unikać. Pozdr Ola Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: roztocza???? 09.03.04, 17:44 W Alergoffie czynnym składnikiem (o ile dobrze pamiętam) są pyretroidy, czyli związki pochodzące z chryzantemy. Jeśli dziecko nie jest akurat na ten kwiatek uczulone, to wszystko OK. Środek ten nie jest szkodliwy dla ssaków, natomiast zabójczy dla zwierząt zmiennocieplnych (rybki, gady i płazy). Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś