Dodaj do ulubionych

roztocza????

08.03.04, 18:06
Wlasnie zrobilam bicom. Wyszlo ze mala jest uczulona na przenice, zoltko
jajka oraz roztocza kurzu. Czy ktos moze mi powiedziec jak walczyc z tym
ostatnim?? oprocz dobrego sprzatania oczywisciewink
Pozdrawiam
Dortoa
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: roztocza???? 08.03.04, 23:48
      Odsyłam do wielu watków na ten temat. Po prostu trzeba troszkę tu pogrzebać i
      poczytać.

Pozdrawiam,
      Chalsia
    • kerstink Re: roztocza???? 09.03.04, 07:24
      Mozna uzyc rozne srodki zwalczajace roztoczy: Alergoff np., spray kosztuje ok 50
      zl. Byla tu mowa o odkurzaczach z filtrem HEPA. I mozna kupic pokrowce
      antyalergiczne (nasza terazniejsza Pani alergolog je kwestionuje, jak zreszta
      sie bardzo zdziwila, ze poprzednia alergolog bez podstaw - prawie zadna reakcja
      w testach skornych - zalecila nam je kupic).
      Poniewaz ja mam watpliwosci co do BICOMu, to bym sie powaznie zastanawiala nad
      tymi wydatkami, one sa spore.
      K.
    • dojak Re: roztocza???? 09.03.04, 09:55
      W serwisie www.apsik.pl w dziale "Mamo mam alergię" są informacje jak walczyć z
      roztoczami i jak urządzić pokój.
      Dorota
    • kruffa Re: roztocza???? 09.03.04, 15:32
      Z roztoczami najlepiej walczy się nie stwarzając im warunków do "życia". Lubią
      ciepło i miejsca gdzie jest naskórek człowieka. Tak więc przedewszystkim
      wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć. Trzepac codziennie pościel malucha
      albo odkurzać odkurzaczem z filtrem HEPA, kupić specjalny pokrowiec na materac.
      W zimie mrozić na balkonie materac pościel, a samą pościel prać w conajmniej
      60st. C.
      Różnych preparatów w sprejach raczej bym nie polecała, bo roztocza to może to i
      na krótką metę zabije, ale jest to chemia, której przy dzieciach alergicznych
      należy unikać.

Pozdr

Ola
      • chalsia Re: roztocza???? 09.03.04, 17:44
        W Alergoffie czynnym składnikiem (o ile dobrze pamiętam) są pyretroidy, czyli
        związki pochodzące z chryzantemy. Jeśli dziecko nie jest akurat na ten kwiatek
        uczulone, to wszystko OK. Środek ten nie jest szkodliwy dla ssaków, natomiast
        zabójczy dla zwierząt zmiennocieplnych (rybki, gady i płazy).

Pozdrawiam,
        Chalsia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka