Dodaj do ulubionych

Czy witamina D3 uczula??

04.04.04, 18:10
Witam! Mam pytanie, moja 3 tyg. córeczka po podaniu wit. D3 nastepnego dnia
dostala dziwnej wysypki na buzi i główce. Wysypka nie znika pomimo
odstawnienia w mojej diecie różnych potraw alergizujących (karmię jedynie
piersią) przy czym cały czas podaje wit. D3. Czy wit. D3 może uczulać??
Bardzo proszę o rade.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • komika Re: Czy witamina D3 uczula?? 04.04.04, 23:21
      hejka!ja myśle ze to nie witamina uczula, ale roztwór olejowy w którym jest
      zawarta!!skontaktuj sie z lekarzem-jezeli uzna,że to moze byc uczulenie na ten
      r-r olejowy, powinien przepisac inny specyfik zawierający wit D3!!pozdrawiam
      serdecznie!!!!
      • beaw27 Re: Czy witamina D3 uczula?? 04.04.04, 23:31
        Hej
        Mam alergiczne dziecko ( 22 mies.) i alergolog przepisał nam rok temu tabletki
        Vigantoletten 500 zamiast vigantolu ze wzgl. na występowanie śladowych ilości
        oleju arachidowego w olejowym roztworze D3 ( vigantol). A olej arachidowy to
        jak wiadomo silny alergen!
      • aniar31 Re: Czy witamina D3 uczula?? 15.04.04, 22:04
        witam
        vigantol zawiera konserwanty i to one uczulają moją córcie też, ale można kupić
        vigantolki są dla starszych dzieci w kapsułkach przekuć i wycisnąć wskazaną
        dawkę
        pozdrawiam
        • lch74 Re: Czy witamina D3 uczula?? 16.04.04, 12:24
          aniar31 napisała:

> witam
          > vigantol zawiera konserwanty i to one uczulają moją córcie

Konserwantów jako takich nie ma dodanych do Vigantolu. Substancją rozpuszczalnikową a zarazem konserwującą dla vit. D3 w Vigantolu, który jest preparatem olejowym, jest migliol-oil, jest to olej migliolowy, który jest trójglicerydem i ma bardzo małe działanie alergizujące. Ale oczywiście wiadomo, że wszystko może uczulać nawet jeśli jest uważane za mało alergizujące np. jabłko, ryż, kukurydza czy marchewka...
          Pozdrówkismile
    • dorjot Re: D3-roztwor wodny też uczula?? 05.04.04, 08:10
      No właśnie mam takie pytanie. Czy po takiej witaminie mogą być śluzowate kupki.

Dorota
    • magda-lis Re: Czy witamina D3 uczula?? 05.04.04, 11:13
      Witaj
      Rozumiem, że podajesz czystą D3?
      Jesli tak to musisz uważnie przeczytać ulotkę. Jest na niej napisane, ze nie
      wolno podawać witaminy D3 do 4tygodnia życia bo może wystąpić nadwrażliwość na
      alkohol benzylowy.
      Pozdrawiam Magda
      • gabrysiap Re: Czy witamina D3 uczula?? 05.04.04, 17:29
        W witaminie D3 są zawarte śladowe ilości orzeszków a one bardzo silnie
        uczulają. Mojej Gabi lekarka przepisała witaminę D3 w tabletkach Vigantoleten
        500mg. Jak widać nawet witaminki mogą uczulać...
        Pozdrawiam
        Mama rocznej Gabrysi
    • lch74 Re: Czy witamina D3 uczula?? 07.04.04, 12:33
      Witamsmile
      Ja naprawdę nie wiem skąd macie te "pewne" informacje o oleju z orzechów arachidowych w Vigantolu, jesli od swoich lekarzy, to niestety są niedoinformowani. Pisałam do producenta Vigantolu żeby dowiedzieć się z czego otrzymywana jest wit.D3 w ich preparacie i jaki olej jest tam stosowany i oto odpowiedź w skrócie:
      Materiałem wyjściowym dla otrzymywania cholecalciferolu w Vigantolu jest tłuszcz wełny zdrowych owiec. Natomiast substancją rozpuszczalnikową a zarazem
      konserwującą dla vit. D3 w tym preparacie jest migliol-oil, jest to olej migliolowy, który jest trójglicerydem i ma bardzo małe działanie alergizujące.
      W Vigantolu nie stosuje się oleju z orzechów arachidowych.
      Pozdrówkismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka