Dodaj do ulubionych

nutramigen-ma wysypke

05.04.04, 17:26

mam problem moja mala ponutrmigenie ma wysypkę,ale po prezmyciu rumiankiem
schodzi,ale wraca co jakiś czas, miała tez zielone kupki, teraz jest okey,ale
pojawił sie śluz w kupce, brała antybiotyk na gardziełko czy ten sluz moze
być od antybiotyku i co z wysypką czy musze zmieniac mleko??
Obserwuj wątek
    • magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 05.04.04, 21:13
      Witaj
      Jesteś pewna, że to po Nutramigenie? Nie wiem czy jeśli by to była alergia po
      mleku to rumianek by wystarczył, żeby się jej pozbyć. Nutramigen jest mlekiem o
      wysokim stopniu hydrolizy (kazeinowej). Nie ma mlek o mniejszej zawartości
      białka mleka krowiego. Jedynie mleko sojowe nie zawiera ani grama białka mleka
      krowiego, ale na soję też można się uczulić... A jeśli chodzi o kupki to przy
      Nutramigenie podobno mogą się zdarzac zielone.Sama karmię Nutramigenem i rzadko
      kiedy kupki są żółtawe. A jeśli chidzi o antybiotyk to dawałaś doustnie, czy
      dożylnie? Jeśli doustnie to czy z lekami osłonowymi? Jeśli nie to może to być
      podrażnienie jelit poprzez zniszczenie flory bakteryjnej.
      Porozmawiaj z lekarzem, może to nie alergia? Życzę Ci tego z całego serduszka smile
      A jeśli stwierdzi jednak alergię to napewno doradzi Ci na jakie mleko zmienić.
      Pozdrawiam Magda
      • astroid Re: nutramigen-ma wysypke 06.04.04, 15:10

• magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 07.04.04, 10:04
          Daj proszę znać co powiedział lekarz. Jestem ciekawa jego opinii.
          Pozdrowionka Magda
          • astroid Re: nutramigen-ma wysypke 07.04.04, 13:39

hej, lekarz stwierdził,ze to nie alergia na mleko, po prostu taki jej urok,ze
            czasami wychodzi jej jakaś wysypka kontaktowa, tyle,ale dostała biegunkę
            dzisiaj, podaje nifuroksazyd i glukoze do picia i poje ja cały czas, znasz
            jakeis sposoby??
            • magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 08.04.04, 09:07
              Super, że to nie alergia pokarmowa, aczkolwiek zachodzę w głowę jak ten lekarz
              do tego doszedł? Bez badań, testów, bez odstawiania i znowu wprowadzania
              pokarmów.
              Napisz mi proszę jaką ten lekarz pokonał drogę do "prawdy". Może ja błędnie
              skazuję moje dziecko na różne diety i nie powinnam się przejmować, że dostaje
              wysypek. Może on też TAK MA I NIE JEST TO ALERGIA? (o jak by było dobrze smile)
              A biegunka to po czym?
              Dobrze działa zrezygnowaie w tym dniu z zupek i deserków. Trzeba odstawić
              soczki i poić najlepiej samą wodą (glukoza wzmacnia, ale nie wiem co na to
              biegunka) Pierwszy posiłek po rozpoznaniu zamienić na kleik ryżowy w proporcji
              łyżeczka na 100ml wody. Drugi też jeśli jeszcze nie ma poprawy, a jeśli jest to
              można dać kleik ryżowy na mleku. I podawać lakcid dwa trzy razy dziennie. Ja
              tak robię i biegunka mija. Następny dzień traktuję jeszcze jako ochronny :bez
              soków, zato z kleikiem ryżowym na mleku do każdego posiłku.
              Pozdrawiam Magda
              • astroid Re: nutramigen-ma wysypke 08.04.04, 17:25

a sama robisz kleik?? ja dostałam wskazówki pół szklanki ryzu na 3 szklaki
                wody, to pewno gotowac iprzetrzećsmile tak?? doszlismy do tego tak, na poczatku
                odtstawilismy nutramigen i mała nie traciła wysypki, wiec stwwierdziłysmy,ze to
                czapka, która miała z polarku uczulałąsmile podaję jej też marchwiankę, 40 ml
                marchwianki, 60 wody i mieszam z mleczkiem, poję glukoząze szczyptą soli,
                kazała jeszcze słabiutka zwykła herbateczkę podawac!!
                • magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 09.04.04, 13:49
                  Kleik kupuje z Bobo Vity, gotowy. Jest w moim mniemaniu bezpiecziejszy dla
                  małego dziecka bo oczyszczony, ale pewnie jeśli tak polecił lekarz to też
                  można. Marchwianki bym nie podawała, żadnych warzyw (nawet marchwi). Dla małego
                  dziecka, jeszcze osłabionego biegunką strawienie tego to duże wyzwanie.
                  Szczypta soli... jesli jest bardzo odwodniona, może, ale coś mi się zdaje, ze
                  Twój lekarz leczy Twoje dzieciątko metodami dla dorosłego człowieka...
                  Z sola bym nie przesadzała ze względu na nerki i napewno nie herbatę.
                  Herbata zawiera tysiące związków alergizujących a nic nie daje pożytecznego.
                  Wniosek nasuwa sie sam.
                  Magda
    • ewili Re: nutramigen-ma wysypke 08.04.04, 19:04
      po pierwsze:
      Nutramigen może uczulać (uczulał np. mojego syna)
      po drugie:
      oprócz Nutramigenu jest jeszcze Bebilon Amino (2 razy droższy niestety i ciężko
      go dostać w aptekach) Amino to już nie tylko izolowane białko lecz wolne
      aminokwasy wybrane z mleka krowiego
      po trzecie:
      tak po Nutramigenie są zielone kupy
      po czwarte:
      O RANY! ci lekarze są beznadziejni!!! uczulenie i lacid ewentualnie lacidofil
      (mojego syna też tym faszerowali) Oba specyfiki są na serwatce i ojego małego
      wysypyawło po nich jeszzce trzy tygodnie po odstawieniu
      po piąte:
      po odstawieniu uczulajacego np. nutramigenu nie sprawszisz w kilka dni czy
      alergia mija, gdyż w przypadku białka mleka efekty "wychodzą" z organizmu nawet
      3-4 tygodnie
      podsumowanie:
      może to być nutramigen, na pewno jest to lacid ale niewykluczone kilka innych
      rzeczy jednocześnie. W naszym przypadku jednocześnie był to nutramigen, lacid,
      malina w kaszce, pomarańcza w debridacie, proszek do prania i.... bóg wie co
      jeszcze sad
      pozdrawiam ewili
      • astroid Re: nutramigen-ma wysypke 09.04.04, 12:46

• magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 09.04.04, 13:41
        Witaj ewili
        Przykro mi ale nie zgadzam się z Twoją jednoznaczną opinią co do Nutramigenu i
        Bebilonu amino.
        Oczywiście każdy organizm lepiej przyjmuje co innego ALE:
        Bebilon amino jest hydrolizatem serwtkowym, a to właśnie we frakcji białek
        serwatkowych znajduje się większosć białek uczulających, dlatego też po tym
        właśnie mleku obserwuje sie więcej objawów alergicznych, mimo iż podobnie jak
        Nutramigen należy do mlek o wysokim stopniu hydrolizy, ale Nutramigen jest
        hydrolizatem kazeiny, a jego głównym składnikiem są peptydy uzyskane na drodze
        termicznej i enzymatycznej hydrolizy. Jego masa cząsteczkowa nie przekracza
        1200, a zatem należy do najbezpiecziejszych mlek w przypadku alergii na białko
        mleka krowiego.
        Co do lakcidu - niekoniecznie. Moje dziecko bardzo dobrze go toleruje, debridat
        też.
        Alergeny są bardzo indywidualne!
        Pozdrawiam Magda
    • astroid Re: nutramigen-ma wysypke 09.04.04, 13:57

witaj magdosmile niestety na swieta zostajemyw domku, mała jest jeszcze lekko
      osłabiona no i przy okazji zaraziła mame, niestety, wszyscy przyjeżdżają do nas
      tzn moi rodzice, zabierają kosze piknikowe i wyruszaja do as, fajno bo
      przynajmniej pomoze mi troszke przy maleństwie w czasie ogólnego mojego
      oslabieniasmile pozdrawiam i wesołych swiątsmile)
      • magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 09.04.04, 22:04
        My również życzymy wsołych i ZDROWYCH!!!! Świąt.
        Pozdrowionka Magda i Piotruś
        Tu możesz zobaczyć Piotrusia
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10830910
    • joakar Re: nutramigen-ma wysypke 14.04.04, 14:08
      magda-lis
      Bebilon amino nie jest hydrolizatem wysokiego stopnia a mieszanką aminokwasów.
      Tu nie ma już białek i peptydów tylko same aminokwasy. Drugim podobnym
      produktem jest Neocate firmu SHS.
      Hydrolizatem wysokiego stopnia jest Nutramigen, Bebilon pepti, Pregestimil,
      Bebilon pepti MCT.
      Nie słyszałam żeby Bebilon amino uczulał, współczuje bardzo bo wtedy to już nie
      wiem jak pomóc.Może to jednak nie mleko tylko alergia kontaktowa lub jakiś
      kosmetyk?
      • magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 14.04.04, 17:20
        Droga jokar nie wiem skąd masz takie informacje. Ja korzystam z opracowań
        fachowych, między inymi taka informacja podana została w poradniku o alergiach
        u dzieci prof. Danuty Chmielewskiej Szewczyk. Podobnego zdania jest autor
        kolejnego opracowania "Walcz z alergią na codzień" dr Zbiedniewski (mam
        nadzieję, że nie przekręciłam nazwiska bo nie mam tutaj książki) cyt."Mieszanki
        o wysokim stopniu hydrolizy (hypoalergiczne): Nutramigen, Alfare (mieszanka
        półelementarna), Pregestimil, Porfylac, Bebilon pepti, Bebilon amino (mieszanka
        półelementarna)..." Bebilon amino jest hydrolizatem serwatkowym, podobnie jak
        Bebilon pepti.
        Te dwa poradniki na terenach gdzie mieszkam są najbardziej popularne, dlatego
        na nie się powołuję.
        Pozdrawiam Magda
        • joakar Re: nutramigen-ma wysypke 20.04.04, 12:18
          magda-lis napisała:
          Droga jokar nie wiem skąd masz takie informacje. Ja korzystam z opracowań
          > fachowych, między inymi taka informacja podana została w poradniku o
          alergiach
          > u dzieci prof. Danuty Chmielewskiej Szewczyk. Podobnego zdania jest autor
          > kolejnego opracowania "Walcz z alergią na codzień" dr Zbiedniewski (mam
          > nadzieję, że nie przekręciłam nazwiska bo nie mam tutaj książki)

Nie znam publikacji osób o których piszesz. W mojej pracy magistersiej (jestem
          dietetykiem) traktującej o żywieniu niemowląt i dzieci w różnych stanach
          chorobowych (m.in. w alergii) opierałam się na znanych autorytetach m. in. na
          zdaniu prof. J. Sochy, prof. F. Iwańczaka, na czasopismach angielskojęzycznych
          we wszystkich znalazłam podobne informacje wprowadzające następujący podział:

hydrolizaty kazeiny:
          Nutramigen,
          Pregestymil,
          hydrolizaty białek serwatkowych:
          Alfare
          bebilon pepti
          bebilon pepti MCT

diety elementarne (oparte na aminokwasach):
          Neocate
          Bebilon amino

preparaty sojowe:
          Prosobee
          Bebilon soja,
          Bebiko sojowe,
          Isomil,
          Humana SL,

częściowe hydrolizaty (diety hipoalergiczne):
          Nan Ha,
          Bebiko Ha
          J. Socha Żywienie dzieci zdrowych i chorych str. 120, 121, 1998.

Nie wiem czemu w opisywanych przez ciebie poradnikach są takie informacje.
          Napisz mi z jakiego regionu Polski jesteś każdy region ma swoje autorytety
          (tylko prof. Socha jest chyba ogólnopolski smile).
          Pozdrawiam i mam nadzieję, że trochę wyjaśniłam,
          joakar
          • magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 22.04.04, 18:10
            Jokar
            Obecnie mieszkam na Śląsku, ale do niedawna w Krakowie. Tam zakupiłam zresztą
            ten pierwszy poradnik.
            To bardzo smutne, że poradniki podają tak różne informacje... Rozumiem, że
            alergia jest trudno uchwytną przypadłościa i że nie zawsze można do niej
            podejść jednoznacznie, ale mleka które podaje się tym dzieciom to przecież
            leki - nie przysmaki - i każdy lekarz powinien w moim mniemaniu znać
            przynajmniej te podstawowe informacje na temat zalecanego leku. Napewno
            natomiast powinien o dokładnie rozpoznać temat lekarz który informuje prostych
            ludzi o tym co powinny dostawać ich dzieci.
            Jeszcze raz sprawdziłam i w moich poradnikach np. Alfare jest hydrolizatem
            serwatkowym a nie kazeinowym. Bebilon amino jest hydrolizatem serwatkowym. Do
            elementarnych należy Neokate (bingo! tu sie zgodziło) Vivonex i Terapin.
            Co u licha z tymi "m - lekarzami"?
            Magda wink
            • chalsia Re: nutramigen-ma wysypke 23.04.04, 02:14
              No przecież Jokar podała,że Alfare jest serwatkowe.

A według mnie to jest tak (na tzw. "zdrowy rozum" trochę poparty wiedzą) -
              Bebilon Amino JEST w pewnym sensie hydrolizatem serwatkowym - bo robiony z
              białek serwatki a nie z kazeiny. ALE ma o wiele wyższy stopień hydrolizy niz
              Bebilon Pepti czy Nutramigen.
              W B. Pepti i Nutramigenie białko zostaje rozłożone do peptydów. Tylko.
              Natomiast w Bebilonie Amino - dużo bardziej - do aminokwasów. Ale prawdopodobnie
              nie wszystko jest rozłożone do aminokwasów, jest też pewnie jeszcze trochę
              nierozłozonych peptydów i może dlatego mieszanka nazywana jest PÓŁELEMENTARNĄ
              (bo jak by była TYLKO z samych aminokwasów to pewnie nazywała by się
              ELEMENTARNĄ i nie nadawała by się do zjedzenia ze względów smakowych ??? )

Pozdrawiam,
              Chalsia
              • magda-lis Re: nutramigen-ma wysypke 23.04.04, 16:24
                chalsia napisała:

> No przecież Jokar podała,że Alfare jest serwatkowe.

Sorki przeoczyłam rozdział na serwatkowe.
                Tak czy inaczej dość sensowne wydaje się być to co piszesz i na tym poprzestane
                roztrząsanie sprawy.
                wink Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka