Dodaj do ulubionych

słyszalność niskich tonów ! mam problem

14.03.06, 21:31
Mąż skompletował sobie w końcu swoje kino domowe i podczas oglądania TV lub
fimów na DVD mam taki problem ,że strasznie denerwuje mnie bas.Mąż mówi ,że
dopiero jest lekko wyczuwalny , natomiast ja już nie moge z tym wyrobić!

Czy wszyscy mają tak wrażliwy słuch jak ja?

Mąż zawsze miał hopla na punkcie sprzetu , a u mnie w rodzinie bywały tylko
zwykłe "jamniki" , ewentualnie małe wieżyczki.

Czy mój sluch jest lepszy niż męża skoro lepiej słyszę dźwięki ( głównie
bas ), bo reszta dźwieku nie ma dla mnie aż takiego znaczenia , po prostu gra
i tyle.

macie też takie problemy ?

Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 14.03.06, 21:42
      Uważaj :)
      Próba ingerencji z twojej strony moze zakończyc się rozwodem ...
      Pomijając możliwość nadgorliwej kalibracji sprzętu przez Szanownego Małżonka ,
      to ilość ( i zazwyczaj jakość ...) basu z przeciętnego zestawu kina domowego
      może być szokująca dla uzytkownika Yamnika . nie przejmuj się - to minie .
      Zdolnośc akomodacji słuchu ludzkiego jest zdumiewająca :)

A po jakimś czasie być może mąż zrozumie , że jakość , a nie ilość ( w
      sprzeczności z Męską Naturą... ) jest najwazniejsza :)
      • kasiulkamm Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 14.03.06, 22:00
        rafal.gtv napisał:

> Uważaj :)
        > Próba ingerencji z twojej strony moze zakończyc się rozwodem ...

raczej nie

> Pomijając możliwość nadgorliwej kalibracji sprzętu przez Szanownego
        Małżonka ,
        > to ilość ( i zazwyczaj jakość ...) basu z przeciętnego zestawu kina domowego
        > może być szokująca dla uzytkownika Yamnika

no zwykłe to kino raczej nie jest ( bynajmniej nie kupione jako jeden zestaw ,
        tylko wszystko osobno - wzmacniacz i 5 kolumn i jeszcze ten bas )
        Mąż cały czas twierdzi ,że słucha w najczystszym dźwięku i nic nie reguluje ,
        bo się nie da "słucham w funkcji flat ( czy jakoś tak ) ( nie wiem o co
        dokładnie mu chodzi , ale jak coś tam przełączył to tak wszystko drżało ,że
        bałam się o kieliszki w meblach )

>
        > A po jakimś czasie być może mąż zrozumie , że jakość , a nie ilość ( w
        > sprzeczności z Męską Naturą... ) jest najwazniejsza :)
        >

On cały czas mówi tylko o jakości dźwięku i że wszystko ma poustawiane na zero
        ( kompletnie nie mam pojęcia o co mu chodzi )

dzięki i pozdrawiam
        • Gość: wredniak Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:48
          a jaki to zestaw ? ;) marka.. kolor.. wielkosc :P

bo moze tylko jemu podoba sie ten bas ?

moja zona mowi ze u nas bas jest fajny... :)
          • kasiulkamm Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 15.03.06, 07:23
            Gość portalu: wredniak napisał(a):

> a jaki to zestaw ? ;) marka.. kolor.. wielkosc :P
            >

nie mam pojęcia

kolumny składał samemu i nie mają znaczków ( na oko to mają ok 1m wysokości -
            4szt ), a ten co stoi na telewizorze to "Wharfedale" , a bas też jest dosć spory

>
            > bo moze tylko jemu podoba sie ten bas ?

no , mąż to właśnie jest zadowolony z tego

> moja zona mowi ze u nas bas jest fajny... :)

no jest fajny , ale dla mnie za duży :-(
            • Gość: wredniak Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 08:28
              kasiulkamm napisała:
              > > moja zona mowi ze u nas bas jest fajny... :)
              >
              > no jest fajny , ale dla mnie za duży :-(

no to zdecyduj sie...
              za duza skrzynka i zabiera miejscie, nie ma gdzie postawic stolika ?

czy przeszkadza Ci buczenie ?

a glosnik basowy/ subwoofer sam montowal czy kupiony ?
              • kasiulkamm Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 15.03.06, 08:45

>
                > no to zdecyduj sie...
                > za duza skrzynka i zabiera miejscie, nie ma gdzie postawic stolika ?

nie

pokój jest spory więc nie ma problemu

>
                > czy przeszkadza Ci buczenie ?

Właśnie to mi przeszkadza podczas niektórych seansów filmowych .

>
                > a glosnik basowy/ subwoofer sam montowal czy kupiony ?

Kupił gotowy , ale nie wiem jaki bo stoi w rogu pokoju , prawie za szafą.
                • rafal.gtv Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 15.03.06, 12:51
                  Wobec tego pozostaje czekać na objawy akomodacji twojego sluchu :)
                  Bo z twojego opisu wynika , że sprzęt dziala prawidłowo , a mąż nie ma
                  kompleksu małego ***** :)
                • Gość: wredniak Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 23:28
                  kasiulkamm napisała:
                  > Kupił gotowy , ale nie wiem jaki bo stoi w rogu pokoju , prawie za szafą.

o.. i to jest ciekawa kwestia... bo glosnik basowy stojacy w rogu pomieszczenia
                  produkuje wg mnie gorszy/mniej przyjemny/mniej kontrolowany bas.. ale jest go
                  zdecydowanie wiecej

niby basu wiecej ale to nie jest najlepsze miejsce na ustawienie tego rodzaju
                  glosnika

wiec moze cos w tym jest ze mezowi sie podoba a Tobie nie.. bo moze tylko jemu
                  sie podoba ? :P

ktos jeszcze sluchal ? jakies inne reakcje ?

proponowalbym zasugerowanie mezowi przykrecenia wzmacniacza na subwooferze :P
                  • kasiulkamm Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 15.03.06, 23:38

>
                    > o.. i to jest ciekawa kwestia... bo glosnik basowy stojacy w rogu
                    pomieszczenia
                    >
                    > produkuje wg mnie gorszy/mniej przyjemny/mniej kontrolowany bas.. ale jest go
                    > zdecydowanie wiecej

sama kazałam mu go tam postawić , aby nie było go widać :-) (spore pudło to
                    jest )

czy inne ustawienie tego głośnika zmniejszy bas a polepszy dźwięk ?

>
                    > ktos jeszcze sluchal ? jakies inne reakcje ?
                    >

Tak , jego brat i jest pod wrażeniem jak to gra :-)

> proponowalbym zasugerowanie mezowi przykrecenia wzmacniacza na subwooferze :P

???
                    • ing.elec Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 16.03.06, 08:26
                      kasiulkamm napisała:

> czy inne ustawienie tego głośnika zmniejszy bas a polepszy dźwięk ?

Bardzo prawdopodobnie tak. Trzeba eksperymentalnie wyprobowac rozne pozycje.
                      Niestety najczesciej pozycja najkorzystniejsza akustycznie jest nie do przyjecia
                      ze wzgledu na WAF (wife acceptance factor).

> > proponowalbym zasugerowanie mezowi przykrecenia wzmacniacza na subwooferz
                      > e :P
                      >
                      > ???

Kazdy aktywny sub ma z tylu pokretla nastywy poziomu (wzmocnienia) i
                      czestotliwosci przejecia. Skrecenie obu nieco w lewo powinno troszke pomoc :-)

Pozdr.

I.
                      • kasiulkamm Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 16.03.06, 08:44
                        ing.elec napisał:

> > czy inne ustawienie tego głośnika zmniejszy bas a polepszy dźwięk ?
                        >
                        > Bardzo prawdopodobnie tak. Trzeba eksperymentalnie wyprobowac rozne pozycje.
                        > Niestety najczesciej pozycja najkorzystniejsza akustycznie jest nie do
                        przyjeci
                        > a
                        > ze wzgledu na WAF (wife acceptance factor).

no to chyba pozwolę mu przestawić głośnik w inne dogodne miejsce

> Kazdy aktywny sub ma z tylu pokretla nastywy poziomu (wzmocnienia) i
                        > czestotliwosci przejecia. Skrecenie obu nieco w lewo powinno troszke pomoc :-)
                        >
                        > Pozdr.

rozumiem

dzięki za podpowiedź
                        • Gość: wredniak Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 12:48
                          kasiulkamm przeczytaj sobie to:
                          www.audiostereo.pl/art06.html#5
                          i zaskocz meza wiedza :)

a ja wyszczegolnie fragment:

"Przykladowo wielu producentow zaleca ustawienie subwoofera w jednym z katow
                          pokoju. Dzieki temu otrzymujemy mksymalny poziom glosnosci niskich
                          czestotliwosci. Niestety wada tego ustawienia jest silne wzbudzanie
                          czestotliwosci rezonansowych pomieszczenia (i to wszystkich trzech,
                          specyficznych dla wysokosci, szerokosci i dlugosci pomieszczenia) prowadzacych
                          do tzw. "dudnienia"."
                          • kasiulkamm Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 16.03.06, 13:31

> kasiulkamm przeczytaj sobie to:
                            > www.audiostereo.pl/art06.html#5
                            > i zaskocz meza wiedza :)

hehe dobre

:-)

po przeczytaniu ( i jeszcze najlepiej po zrozumieniu )tego wszystkiego , pewnie
                            była bym mądrzejsza od niego

>
                            > "Przykladowo wielu producentow zaleca ustawienie subwoofera w jednym z katow
                            > pokoju. Dzieki temu otrzymujemy mksymalny poziom glosnosci niskich
                            > czestotliwosci.

właśnie o to chyba chodziło mężowi

Niestety wada tego ustawienia jest silne wzbudzanie
                            > czestotliwosci rezonansowych pomieszczenia (i to wszystkich trzech,
                            > specyficznych dla wysokosci, szerokosci i dlugosci pomieszczenia)
                            prowadzacych
                            > do tzw. "dudnienia"."

i całkiem mozliwe ,że właśnie to dudnienie mi przeszkadza ( oprócz tego ,że
                            meble sie trzesą )

dzięki wielkie i pozdrawiam

:-)))
                            • Gość: wredniak Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 14:13
                              kasiulkamm napisała:
                              > i całkiem mozliwe ,że właśnie to dudnienie mi przeszkadza ( oprócz tego ,że
                              > meble sie trzesą )

oj.. meble w pomieszczeniu odsluchowym ? aaaa feeeee ;P
                              • kasiulkamm Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem 16.03.06, 14:25

>
                                > oj.. meble w pomieszczeniu odsluchowym ? aaaa feeeee ;P

:-)

póki co sprzęt stoi w salonie , ale docelowo będzie stał w innym pomieszczeniu
                                typowo do tego przeznaczonym ( o wiele mniejszym ),
    • Gość: antek Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 22:24
      podobno jest udowodnione ze kobiety wola dzwieki wyzsze ,a mezczyzni
      nizsze,czyli lubia sluchac przepona piwna
      u mnie w domu to sie sprawdza,u Ciebie jak widac tez
      • Gość: azm2 Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.03.06, 12:54
        gdyby nie było mężczyzn, to kobiety na pewno nie wymyśliłyby radia, głośników,
        DVD ani innych zabawek ;-)
    • Gość: el Re: słyszalność niskich tonów ! mam problem IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 16.03.06, 14:48
      Wysłać męża do otolaryngologa na badanie słuchu połączone z wykładem o
      szkodliwych dla organizmu dzwiękach i wibracjach.

O akomodacji słuchu jeszcze nie słyszałem :)
      Chyba ,że chodzi o uszkodzenie słuchu, czyli postępującą głuchotę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka