Dodaj do ulubionych

Skąd taki nagły wysyp objawów?

07.03.11, 07:39
Witajcie.
O synku pisałam niedawno tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,578,122223065,122223065,Liszaje_dopiero_teraz_POmozcie_prosze_.html
Minęło niewiele czasu a młody ma zmiany na dłoniach - taką suchą skorupkę. Nie swędzi go mocno ale trochę tak. Do tego nagle zaczęły mu przeszkadzać wszystkie metki. często drapie całe ciało choć skóra nie jest zmieniona. Zaczął kichać choć kataru nie ma i do tego swędzenie noska. Fakt przy inhalacjach z pulmicortu kaszlu nie ma i oskrzela zdrowe już 2 mce, ale co z resztą? Młody nigdy nie miał takich objawów? Nigdy zmian skórnych.... Może to ten pies , który mieszka u niani. Piotruś jest z nianią od połowy sierpnia, nasilenie kaszlu było na jesieni ale to w sumie normalne u astmatyków, więc z psem nie łączyłam - zwłaszcza że test z krwi wyszedł w klasie 0. A może jakieś roztocza.... ale dopiero teraz? Chciałam zrobić testy skórne, ale 2 dni bez Xyzalu to od razu mówi przez nos choć nic z niego nie wycieka....
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: Skąd taki nagły wysyp objawów? 07.03.11, 09:01
      ja bym 3 rzeczy brała pod uwagę: psa, glistę i lamblie. przy czym skłaniam się ku współistnieniu przynajmniej dwóch.
      • leluchow1 Re: Skąd taki nagły wysyp objawów? 07.03.11, 09:04
        badania na robale robione w Felixie - nic nie wyszło
    • e-kasia27 Re: Skąd taki nagły wysyp objawów? 07.03.11, 15:25
      Albo rób testy, albo wprowadź ostrą dietę, inaczej niczego się nie dowiesz, a dziecko będzie coraz bardziej chore, widać, że alergia się rozwija.
      Zrób badanie z krwi IgE całkowite i IgE dla mleka przede wszystkim, bo mleko jest najbardziej podejrzane.
      Jeśli IgE całkowite w normie, to nie ma sensu robić dalszych badań z krwi, bo i tak nic nie wyjdzie.
      Można spróbować zrobić testy skórne, albo płatkowe i zbadać przeciwciała w klasie IgG i jeśli wyjdą podwyższone, to zrobić (drogi) test z krwi sprawdzający przeciwciała IgG dla poszczególnych pokarmów.
      Jeśli IgG też w normie, to pozostaje jeszcze(też drogi) alcat test, albo dieta eliminacyjna i obserwacja.
    • leluchow1 Kasiu! 08.03.11, 08:33
      Dziękuję za radę. Powiedz mi co to znaczy ostra dieta? W tej chwili młody nie je mleka i przetworów. Alergolog zezwoliła na masło i tzw mleko ukryte tzn w przetworach. Co mam mu zabrać i na jak długo? Kiedy zacząć wprowadzać i sprawdzać? Młody jako maluszek oprócz próby potowej miał też oznaczane IGE całkowite ale było w normie (ale starszy miał tak samo, a w wieku 5 lat testy skórne pokazały jednak trawy). Alergolog chce w czerwcu ( na kolejnej wizycie w przychodni)zrobić mu testy skórne. (będzie miał wtedy 4 lata). Cz jak powykluczam jakieś produkty to nie będzie to miało wpływu na ewentualn negatywny wynik testów? A czym jest test alcat?
      • e-kasia27 Re: Kasiu! 08.03.11, 09:31
        leluchow1 napisała:

> Dziękuję za radę. Powiedz mi co to znaczy ostra dieta? W tej chwili młody nie j
        > e mleka i przetworów. Alergolog zezwoliła na masło i tzw mleko ukryte tzn w prz
        > etworach.

Mleka ukrytego w przetworach są całe tony, więc taka dieta nie ma sensu.(słodycze, wędliny, pieczywo i wszystkie gotowe rzeczy)
        Jak dziecko jest uczulone na mleko, to czasem i jedna łyżeczka masła zjedzona raz w tygodniu wystarczy, żeby objawy alergii utrzymywały się przez cały czas.

Co mam mu zabrać i na jak długo? Kiedy zacząć wprowadzać i sprawdzać?

Zrób najpierw badania krwi na IgE i jeśli dla mleka wyjdą podwyższone, to całkowicie wyklucz wszystko, co zawiera mleko, wołowinę i cielęcinę. Jeśli nie wyjdzie podwyższone, to poczekaj do testów. Z resztą produktów też poczekaj do testów skórnych, bo jak coś wykluczysz, to mogą wyjść fałszywie ujemne.

> Młody jako maluszek oprócz próby potowej miał też oznaczane IGE całkowite ale
        > było w normie (ale starszy miał tak samo, a w wieku 5 lat testy skórne pokazały
        > jednak trawy).

To się może w czasie zmieniać, warto zrobić teraz.

Alergolog chce w czerwcu ( na kolejnej wizycie w przychodni)zro
        > bić mu testy skórne. (będzie miał wtedy 4 lata). Cz jak powykluczam jakieś prod
        > ukty to nie będzie to miało wpływu na ewentualn negatywny wynik testów?

Może mieć, ale nie musi. Zawsze lepiej jest nie być na diecie przed wszystkimi rodzajami testów.

A czym
        > jest test alcat?

To test z krwi, który sprawdza jak się zachowują komórki krwi przy kontakcie z alergenem. Najlepszy do badania alergii IgE-niezależnej, czyli takiej przy której IgE jest w normie. Do zrobienia tylko prywatnie, koszt ok. 2tys.zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka