Dodaj do ulubionych

Leki rozszerzające oskrzela

30.03.11, 11:11
bierze się doraźnie prawda? Mój synek dostaje ventolin przy silnej obturacji przez kilka dni i wracamy do pulmicortu. Ale są leki typu seretide, symbicort które są połączeniem obu leków. No i jak to się ma do doraźnego podawania leków rozszerzających? Nic już nie rozumiem. Synek ma astmę a ja im więcej czytam tym mniej wiem. Od grudnia był na pulmicorcie wieczorem i xyzalu. do połowy marca było idealnie. W połowie infekcja wirusowa i obturacja leczona ventolinem. Infekcja minęła a młody dalej kaszle w nocy (1 napad około 20 minut , kaszel suchy potem lekko odkrztuszający) i po wysiłku. I nie wiem czy to jeszcze normalne po infekcji, bo u astmatyka dochodzenie do siebie trwa dłużej, czy leki nie te?
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: Leki rozszerzające oskrzela 30.03.11, 11:19
      Ventolin to lek działający szybko, w skrajnych sytuacjach zapobiega uduszeniu. Długo działające nie zniwelują duszności nagłych ale mogą do niech nie dopuścić. Ale jesli dojdzie do nagłej duszności na serevencie (lub lekach złożonych zawierających ten sam lub podobny składnik) to i tak ventolin trzeba podać.
      Trudno wyrokować ze stanem Twojego syna. Ja bardzo nie lubię przeciągającego się kaszlu suchego; zwykle zwiększam dawkę sterydu, dokładam rozszerzający i jakoś z tego wychodzi. Ostatnio najpierw kasłał sucho ze 2 tygodnie, później zgorączkował jednorazowo i zaczął na mokro. Po tygodniu wszystko ucichło i będę teraz redukować steryd do dawki podtrzymującej.
      • leluchow1 Re: Leki rozszerzające oskrzela 30.03.11, 11:26
        Ale co dodać rozszerzającego? Mam w domu Berodual i ventolin. Młody dostaje Pulmicort 250 raz dziennie. Zastanawiam się czy może są jakieś lepsze wziewy niż Pulmicort. Wiekszość dzieci jednak go chyba nie stosuje.
        • dorek3 Re: Leki rozszerzające oskrzela 30.03.11, 13:05
          że jednak zacznij od zwiększenia pulmicortu i dołożenia czegoś co masz-berodual lepszy dla młodszych dzieci ponoć-1 kropla /kg mc
          my przeszliśmy na Flixotide.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka