Dodaj do ulubionych

napoj owsiany

18.05.11, 13:37
corka ma alergie na mleko i jajko. Chcialam jej wprowadzic napoj owsiany do diety bo ulatwiloby mi to gotowanie dla niej posilkow. Platki owsiane je i nic jej po tym nie jest. Na opakowaniu pisze, ze nie nadaje sie dla niemowlat. Wie ktos dlaczego? Zastanawiam sie czy roczne dziecko moze juz spozywac takie "mleko" owsiane?
W skladzie jest tylko woda, owies, sol i kalcium. Ktos z was podawal to malym dzieciom?
Obserwuj wątek
    • eter.nal Re: napoj owsiany 18.05.11, 14:15
      wydaje mi się że chodzi o to ze nie może być stosowany jako mleko zastępcze dla niemowlaka zamiast jakiegoś modyfikowanego czy hydrolizatu. ale dla starszego jak je dużo innych rzeczy to jako dodatek można spokojnie.
      • scharon Re: napoj owsiany 18.05.11, 15:49
        robilam sama takie "mleko owsiane" bylo dla mnie baza na mase roznych posilkow
        podawalam jak syn mial ok roku
        • scharon Re: napoj owsiany 20.05.11, 16:50
          tak robilam mleko owsiane z daktylami jako baze do plackow itd nie jako zastopienie normalnego mleka zeby pil kilka razy dziennie
          mialam tak ograniczona diete u syna ,ze bylam zadowolona i z takiego rozwiazania ,

jesli komus to mleko nie odpowiada z roznego wzgledu to niech poprostu nie podaje
    • e-kasia27 Re: napoj owsiany 19.05.11, 02:26
      A w jaki sposób mleko owsiane miało by ułatwiać gotowanie posiłków?
      Przecież to prawie sama woda, więc równie dobrze można używać zwykłej wody(bez dodatku owsa)!

Mleko owsiane, podobnie jak ryżowe roczniak może oczywiście pić, ale zamiast... wody, a nie zamiast jedzenia i nie jako bazę posiłku, bo takie mleko niczego w zasadzie do diety nie wnosi, tylko wypełnia na chwilę brzuch, a chyba nie o to chodzi w karmieniu tak małego dziecka, no chyba że ktoś ma bardzo grube dziecko i chciałby go czymś wypełniać, żeby jadło mniej.
      • eter.nal Re: napoj owsiany 19.05.11, 13:05
        "A w jaki sposób mleko owsiane miało by ułatwiać gotowanie posiłków?"

może w taki że np kaszka czy naleśnki są lepsze na mleku niż na wodzie
        • e-kasia27 Re: napoj owsiany 19.05.11, 19:40
          eter.nal napisała:

> "A w jaki sposób mleko owsiane miało by ułatwiać gotowanie posiłków?"
          >
          > może w taki że np kaszka czy naleśnki są lepsze na mleku niż na wodzie

Naleśniki mają być lepsze z tego powodu, że dodasz do nich odrobinę owsa z wodą?
          Ciekawe, bardzo ciekawe.
          I kaszka też ma być lepsza z tego powodu?
          • kasiulam1 Re: napoj owsiany 19.05.11, 20:37
            Sa o wiele lepsze niz na samej wodzie i bez jajka.
          • eter.nal Re: napoj owsiany 20.05.11, 08:36
            tak, bo te wszystkie "mleka" zbożowe są słodkie
    • alabama8 Re: napoj owsiany 19.05.11, 16:26
      A może chodzi o gluten? W owsianym mleku może być, a mali alergicy powinni glutenu na początku unikać.
    • kasiulam1 Re: napoj owsiany 19.05.11, 20:36
      Dziekuje dziewczyny za odpowiedz.
      To mleko tylko do przygotowywania posilkow. Corka pije bebilon pepti i nie mam zamiaru jej tego odstawiac. Ja sama bedac na diecie podczas karmienia piersia pilam i gotowalam na tym mleku owsianym. Mose sluzyc jako baza do sosow, zapiekanek makaronowych, nalesniki sa o wiele lepsze czy kaszka dla dziecka albo robic napoje owocowe.
      Dzis zorbilam malej nalesniki. byly pycha i wcinala az sie uszy trzesly smile poki co nic jej nie jest smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka