Dodaj do ulubionych

Zamiast mleka

27.05.11, 08:31
Moja córka jest uczulona min. na mleko i jego pochodne (również jajko, seler, brzoskwinia, jabłko, czosnek, słód). Ma rok i 9 miesięcy, karmię ją piersią. Powoli myślę o odstawieniu. I w związku z tym pojawia się pytanie - co w zamian? Bebilon Pepti nie przechodzi - kaszle nawet po małej ilości.
daję jej do picia mleko ryżowe - pije je bardzo chętnie. Ale to sama woda, na dodatek słodka;-( Alergolog twierdzi, żeby spróbować produktów sojowych ( w razie czego łatwo wycofać)- ja mam wątpliwości patrząc na skład mleka sojowego. Myślałam o mleku migdałowym, ale to też silny alergen. Oba produkty przechodzą w mojej diecie.
Jak wy sobie radzicie z zapewnieniem odpowiedniej ilości wapnia w diecie? Wiem, że mleko nie jest niezbędne, ale córka należy do tych dzieci, które jedzą tylko znane sobie produkty i wprowadzenie czegoś nowego to ciężka praca. Mleko ryżowe pije bardzo chętnie i może kiedyś udałoby się wprowadzić jakąś zupę mleczną.

Obserwuj wątek
    • mama-osama Re: Zamiast mleka 29.05.11, 23:19
      dziecku potrzebny jest nie tyle biały płyn zastępujący mleko co odpowiednia dawka białka i wapnia a te są nie tylko w mleku. Sporo wapnia mają np. brokuły, fasolka, szprotki. A białka mięso, strączkowe, jaja przepiórcze. Mój najstarszy jest zupełnie bezmleczny od 3rż. Suplementujemy wapń (duża łycha syropu na dzień). Regularnie sprawdzamy poziom białka i wapnia. Jest ok. Średnia odkąd skończyła 2 lata pije Isomil. To jest mieszanka dla niemowląt na bazie białka sojowego, w pełni zastępuje mm. Ale z soją trzeba uważać bo wiele dzieci uczulonych na mleko ma też alergię na soję. Choć u nas mimo różnych,czasem cięzkich reakcji alergicznych soja nie szkodzi żadnemu z mojej trójcy, mimo że mleko wszystkim.
      • jagabaga92 Re: Zamiast mleka 01.06.11, 09:24
        oj, uważajcie na soję!!! Mój skazowiec pił mleko sojowe i jadał pyszne deserki sojowe i, niestety, uczulił się też na soję. Teraz (syn ma 7 lat) mniej groźna jest krowa, aniżeli soja - nawet gotowe produkty z wszechobecną lecytyną sojową uczulają gosad(
    • mamapoli3 Re: Zamiast mleka 03.06.11, 10:56
      moja córka też przez pewien okres w ogóle nie piła mleka, ale jadła mięso i te warzywa w których jest wapń, później zaczęła jeść nabiał a później alergia na mleko po prostu przeszła i teraz jako 4 latek pije mleko bez problemów. Przy czym powoli ujawniają sie problemy migdałowe i wziewne. Podobno podawanie probiotyku Latopicu może osłabić taki marsz alergiczny, ale powinno się go dostawać do 2 go roku zycia. Moja bratanica-też alergik właśnie to sprawdzasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka