Witam.
Czy szczepicie wasze dzieci zgodnie z zalecanym harmonogramem szczepień?
Jakimi szczepionkami?
Ja szczepienia mojego dziecka zakończyłam na drugiej dawce Infanrixu. Miała wtedy 3,5 miesiąca. I właśnie wtedy pojawiły się u niej obiawy alergii pokarmowej. Prowadził nas wówczas gastroenterolog i zabronił szczepień do czasu ustapienia objawów. A dziecko, no cóż, objawy nadal ma, tyle, że praktycznie niewidoczne. Jest alergikiem nietypowy - mega alergia na mleko krowie, a warzywa, owoce, zboża, mięsa - wszystkie produkty, które pokolei wprowadzam przechodzą

Córka za miesiąc kończy rok. Pije Nutramigen 1 - który oczywiście ją uczula. Ale na dniach załatwimy Elecare. No i właśnie wtedy chciałabym przystąpić do szczepień. Ale nie chcę szczepić jej już Infanrixem, tylko tymi zwykłymi szczepionkami.
Jakie są wasze doświadczenia w temacie szczepień. Ja szczerze mówiąc boję się. I najchetniej bym jej w ogóle nie szczepiła. Tym bardziej, że naczytałam się artykułów na temat związku szczepionek nad rozwojem alergii... No ale chorób typu polio, czy żółtaczka obawiam się jeszcze bardziej. Napiszcie proszę jakie są wasze doświadczenia.