Dodaj do ulubionych

boli brzuch, biegunka, temp

28.09.11, 13:57
Moze ktos z Was spotkal sie z podobnym przypadkiem i podpowie gdzie szukac. Moj prawie trzyletni syn od dwoch miesiecy skarzy sie na bol brzucha. Na poczatku bagatelizowalam z czasem zaczelam sie zastanawiac o co chodzi. Co jakis czas pojawia sie biegunka, ostatnio tez goraczka (w niedziele nawet 40 st). Nie patrzylam na to pod katem alergii wiec ciezko mi powiedziec czy po jakims jedzeniu jest gorzej czy nie, probiotyki dostawal prawie od poczatku kiedy sie zaczal skarzyc ale nie dawaly one nic. W niedziele trafilismy do szpitala, moglabym ksiazke napisac o tych pajacach ale trudno. Generalnie dopiero po ponad dobie w szpitalu do lekarki dotarlo ze nie jestem rozhisteryzowana mamusia ktorej dziecko sie posralo i dostalo goraczki, ze to trwa juz ponad dwa miesiace i uznala ze to chyba cos powaznego. Zlecono nam cala mase badan. W niedziele przed szpitalem sama zdecydowalam postawic kupe do badania na rota, adeno, lamblie i na posiew, wiem juz, ze wszystkie wyniki sa ujemne. Usg ok, morfologia i mocz bez zmian (od zawsze ma niewielka anemie). Mamy zlecone badania na celiaklie, nietolerancje laktozy, posiew jeszcze raz z kupy - wyniki beda za kilka dni dopiero. Kupy sa juz nieco lepsze niz w niedziele/poniedzialek ale caly czas zadkie, troche strzelajace, smierdzace jak nie wiadomo co, raczej zolte/zielone niz kupowate. Podejrzewaja ze to alergia ktora dotychczas byla utajniona a teraz przez jakas infekcje byl oslabiony i alergia dala o sobie glosno znac. Moze to byc? Czy moze miec bardzo zniszczone jelita przez to, ze tyle czasu nie stosowal zadnej diety? Zalecenie mamy takie, ze mamy poczekac na wyniki i z nimi zglosic sie do gastroentologa.
Obserwuj wątek
    • klaramama-to-ja Re: boli brzuch, biegunka, temp 28.09.11, 14:52
      w którym miejscu boli brzuszek? czy w czasie posiłku, po nim itd

a tę kupkę gdzie badałaś?
      może to jednak lamblie? aby badanie wyszło trzeba próbki cały czas trzymać w zimnie, w drodze do labu również. W wawie polecane jest laboratorium felix
    • domisar Re: boli brzuch, biegunka, temp 28.09.11, 14:58
      Ciężko powiedzieć co to może być. Ważne, że zrobiłaś podstawowe badania i że są wszystkie w porządku. Domyślam się, że skoro nie podejrzewałaś alergii, to dziecko zapewne wszystko je. Jedyne co Ci mogę poradzić, to dać wytyczne, które każdy alergolog serwuje na dzień dobry. Odstaw mleko (i wszystko co je zawiera), nabiał, jaja, ryby, cytrusy, czekoladę, orzechy, zboża glutenowe (skoro jest podejrzenie celiaki). Dieta jest rygorystyczna i musisz jej bezwzględnie przestrzegać. Dziecko ma już prawie 3 lata, więc wykonaj testy alergiczne (bardzo ci to ułatwi sprawę). Możliwe, że nie jest to alergia... ale warto podjąć już jakieś kroki, żeby nie pogarszać sytuacji.
    • dora-biomed Re: boli brzuch, biegunka, temp 05.10.11, 21:27
      ja ten problem mam już za sobą. Postaram się pomóc. Jeśli dziecko miało robione badanie krwi to podaj czy wartość granulocytów kwasochłonnych była w normie to bardzo ważne gdyż wykluczy problem pasożytów. Napisz też dokładnie co dziecko je, wszystko a zwłaszcza ile zjada słodyczy. Czy dziecko miało podobne problemy w przeszłości?
      A tutaj przypadek mojego wyleczonego malucha: www.morasieradz.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka