Dodaj do ulubionych

wysiłek a potem kaszel...

24.10.11, 13:01
moja 9 letnia córka strasznie kaszle po wysiłku fizycznym (najczęsciej po bieganiu na w-fie).
Od dwóch lat jest odczulana (alergia wziewna), bierze singulair, cezere i Flixotide, przy wiekszym kaszlu berodual. Zastanawiam się, czy ten kaszel nie ma związku z alergią i tymi wszystkimi lekami.
Nie jestem za bezmyślnym zwalnianiem z w-fu i na razie tłumaczę jej, że ma po prostu np. wolniej biegać na gimnastyce ale może faktycznie dziewczyna się męczy...
Aha, nie ma stwierdzonej astmy...
Obserwuj wątek
    • farfalina Re: wysiłek a potem kaszel... 24.10.11, 13:14
      moje dziecko przy wlasnie takich objawach mialo podejzenie astmy
    • e-kasia27 Re: wysiłek a potem kaszel... 24.10.11, 14:11
      Taki kaszel po wysiłku, to właśnie początki astmy.
      Jeśli dziecko ma alergię na alergeny wziewne, to ma też uczulenie na alergeny pokarmowe, bo alergia wziewna, to zawsze kontynuacja alergii pokarmowej z niemowlęctwa.

Poszukaj alergenów pokarmowych i wyklucz je z jedzenia, wtedy może do pełnoobjawowej astmy nigdy nie dojdzie.
    • slonko1335 Re: wysiłek a potem kaszel... 24.10.11, 18:56
      U nas też taki objaw był wskazującym na astmę. Młoda przed ćwiczeniami wysiłkowymi dostaje dostaje wziew i nie ma problemu .
    • leszek.bill Re: wysiłek a potem kaszel... 08.11.11, 12:38
      Córka ma rozpoznaną konkretną jednostkę chorobową alergiczną? Co to znaczy alergia wziewna i z jakiego powodu jest odczulana? Otrzymuje przecież na stałe i doraźnie leki wziewne. Kaszle po wysiłku. Czy miała wykonywaną spirometrię? Proszę jeszcze raz zweryfikować rozpoznanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka