Dodaj do ulubionych

grzyb candida - PILNE

05.03.12, 19:40
Mam kłopot, pediatra podejrzewa grzyba w jelitach. Córka na razie ma antybiotyk w piątek idę do kontroli i będziemy dalej myśleć co z nią zrobić. Moje pytanie brzmi: jakie badania laboratoryjne mogę zrobić na własną rękę żeby potwierdzić lub wykluczyć grzyba?
Bardzo proszę o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • mao-ka Re: grzyb candida - PILNE 06.03.12, 07:15
      Posiew kału w kierunku grzybów, z tego, co się orientuję, warto znaleźć laboratorium, gdzie trzymają próbki min. 7 dni, chociaż mi w osławionym warszawskim felixie wyniki wysłali po dwóch bodajże. Trochę chyba niefajnie, ze mała dostała antybiotyk bez badań, grzyby dość łatwo się uodparniają. Podawaj jej może probiotyk, mnie dr Ozimek polecił Acidolac Baby i BioGaję, ale są też różne inne, ważne, żeby podawać regularnie i raczej kilka razy dziennie, nić dużą dawkę na raz.
      • mama-witka Re: grzyb candida - PILNE 06.03.12, 08:23
        Witam, ja mojemu 4letniemu synkowi robiłam badania kału w kierunku pasożytów też grzybów właśnie w feliksie. Po pierwsze oni robią badanie metodą mikroskopową - czyli tylko stwierdzają, że są grzyby - żadnych posiewów - i dlatego to tak krótko trwa. Żeby wiedzieć jakie grzyby trzeba zrobić posiew w innym laboratorium i faktycznie min. 7 dni. Po drugie moja pediatra na wieść o tym, że wyniki wyszły pozytywne - candida średnio dużo - powiedziała, że absolutnie żadne odgrzybianie, że to normalne że w kale są grzyby(?). Pediatrę mam naprawdę dobrą - przez 4 lata mój smyk tylko 2x przyjmował antybiotyk - babka rzeczowa i konkretna. Ale tutaj... sama nie wiem. Ja w każdym razie nic więcej w tym kierunku nie robiła. Pozdrawiam
        • beautywomen Re: grzyb candida - PILNE 07.03.12, 11:34
          Bardzo dziękuję za odpowiedzi, jutro idę do pediatry na kontrole, to pewnie dostanę jakąś listę badań. Córka ma kłopoty z nawracającymi ropnymi katarami, zatokami i uszami, jeden antybiotyk za drugim, więc pediatra podejrzewa że jest wyjałowiona i stąd kłopoty. Podejrzewa grzyba właśnie.
          • mammajowa Re: grzyb candida - PILNE 07.03.12, 11:40
            a wymazy córcia miała (nos, gardło) na posiew?
          • e-kasia27 Re: grzyb candida - PILNE 07.03.12, 12:35
            Grzyb jeśli nawet jest w nadmiarze, to jest skutkiem brania antybiotyków, a nie przyczyną kłopotów i jego leczenie farmakologiczne niczego nie poprawi.
            Ja bym bardziej podejrzewała alergię.
            Zrób wymaz z nosa i/lub gardła na eozynofile, jak wyjdzie dużo, to będzie potwierdzało alergiczne podłoże kłopotów.
            Wtedy antybiotyki nic nie pomagają, a jeszcze szkodzą, bo dodatkowo osłabiają organizm - sprzyjają nadmiernemu rozrostowi grzybów oraz łapaniu wszystkich wirusów i bakterii z otoczenia.
            • beautywomen Re: grzyb candida - PILNE 07.03.12, 20:27
              Wszystko co napisałyście się zgadza. Córka w związku z tymi kłopotami antybiotyk za antybiotykiem. Wymaz był robiony jakiś czas temu wyszedł gronkowiec. Testy z krwi i skórne nic nie wykazały. Więc pediatra podejrzewa grzyb. Nic nie wymyślę, zobaczę co powie.
              • e-kasia27 Re: grzyb candida - PILNE 08.03.12, 07:26
                Wymaz z nosa w kierunku eozynofili to zupełnie inne badanie, niż wymaz, który zrobiłaś i w którym wyszedł gronkowiec, bo to był wymaz sprawdzający, czy w nosie są jakieś bakterie chorobotwórcze.
                Wymaz na eozynofile sprawdza, czy w nosie jest dużo eozynofili, czyli krwinek kwasochłonnych, które gromadzą się w dużych ilościach tam, gdzie jest stan zapalny spowodowany reakcją alergiczną.
              • s03 Re: grzyb candida - PILNE 31.01.13, 16:24
                I jak, czy sprawa sie wyjasnila, czy ma twoja corka grzyba?
                Jesli tak to jak leczysz?
                Pozdrawiam
    • drpsy Re: grzyb candida - PILNE 28.02.24, 12:01
      polecam mushlove.pl/pl/growkity/341-growkit-golden-teacher-psilocybe-cubensis.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka