Dodaj do ulubionych

Skaza białkowa

20.06.04, 00:30
Czy ktoś spotkała się z tym rodzajem alergii? Wiem ze jest to zwiazane
glikolipidami i białkiem. Objawia sie wysuszona skórą, która jest swędząca.
Rozpoznaania ze jest to ksaza białkowa dokonała młoda pani dermatolog nam
ojej młodszej siostrze, która ma obecnie 7 lat. Problem w tym zę owa
dermatolog nie przepisala jej niczego a jedyne co zalecila to ograniczyc
spozycie produktów zawierających białko...
Wzgledy finansowe trzymaja mnie przy tej dermatologi i nie zbyt moge
zaciagnac rady innego lekarza, wiec jak ktos cos wie, to bardzo prosze o
pomoc.
Dodam ze jest to o tyle nie przyjemne, że dziecko drapie skóre aż do krwii.
Obserwuj wątek
    • renpul Re: Skaza białkowa 20.06.04, 11:56
      Skaza białkowa to uczulenie na białka mleka krowiego. Najczęściej ujawnia się w
      okresie niemowlęcym ale nie tylko. Możecie spróbować odstawić produkty mleczne,
      masło i wołowinę, cielęcinę itp. Tylko małej trzeba podawać wapno, i starać się
      zastąpić czym innym brak mleka w diecie)Może coś zbznajdziecie na forum gdzie
      piszą o mamie karmiącej alergika bo onee też musząmieć podobną dietę lub
      skonsultujcie się z dietetykiem. Jeżeli objawy nie ustąpią (czasem to długo
      trwa - nawet ok. miesiąca)to znaczy, że przyczyn musicie szukać gdzie indziej.
      Może to być też coś z kosmetyków albo proszek do prania, czasem dzieci też
      alergią reagują na słońce. ja osobiście podobne objawy miałam kiedyś po proszku
      do prania - jak zmieniłam to ustąpiło. Pozdrawiam i życzę rozwiązania tej
      trudnej zagadki jaką bywa alergia. Pa - trzymajcie się mocno.
    • kruffa Re: Skaza białkowa 20.06.04, 18:58
      No i bardzo dobrze. Ja bym do tego ograniczyła spożycie wszytkiego co zawiera
      konserwanty i barwniki.
      Możecie też smarować skórę mleczkami i kremami dla atopkiów.
      I zapisać małą do alergologa - tak profilaktycznie - ewentualnie.
      Pozdr
      • lilkalilka Re: Skaza białkowa 21.06.04, 22:25
        Dziekuje za pomoc, dało mi troche do myślenia, ale i tak niewiem jak jej pomoc.
        Produktów mięsnych nie jadamy obie, mlecznych raczej tez nie. Wczesniej mała
        jadała na sniadanie chocapic lub nasqik, ale raz sie zle poczula i juz nie je.
        Zmieniłam poszek do prania może to pomoże. Zastanwiam sie czy z takim problemem
        moge wyslac ja na kolonie. W karcie kolonijne zgłosiłam ze dziecko nie jada
        mięsa, ani produktów mlecznych, ale czy to wystarczy? Chce gdzies ja wysłac po
        dwa miesiace spedzone samotnie w domu to chyba tez nie dobrze.
        jeszcze raz dzeikuje za pomoc
        • kruffa Re: Skaza białkowa 22.06.04, 09:26
          Poczytaj sobie wątki:
          1. dieta mamy karmiącej małego alergika
          2. AZS - zróbmy poradnik
          Znajdziesz tam mnostwo informacji. Ja bym ją wysłała na kolonie. Porozmawiaj z
          nią tylko o tym co jej wolno jeść, a czego powinna unikać. Pewnie nie wszystko
          spamięta, ale zawsze to coś.
          Jeśli będzie źle to i tak ciebie poinformują - ewentualnie odwiedź ja po
          tygodniu i zobacz co się dzieje.

Pozdr
          • lilkalilka Re: Skaza białkowa 26.06.04, 23:59
            Dzieki, poczytalam sobie troszeczke i juz chyba wiem co mniej wiecje robic, aby
            bylo dobrze. Wysyłam mała na kolonie i mam nadzieje ze obejdzie sie bez
            problemow. Zastaniawiam sie tylko czy moze wychodzic na slonce, opalac sie? I
            jak moze ktos jest z warszawy to bylby mi w stanei podac dobrego alergologa.
            Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka