Dodaj do ulubionych

zdrowe odżywanie

06.06.12, 11:37
Coraz bardziej skłaniam się ku temu, że alergie, w tym stan skóry, są bezpośrednio uzależnione od jakości spożywanego przez dziecko pożywienia. Zdrowe, tzn. pozbawione wszelkich konserwantów, barwników, ulepszaczy, polepszaczy i czego tam jeszcze pożywienie sprzyja poprawie stanu skóry. Czytałam już opinie innych, że zdrową, naturalną dietą dziecko zostało wyleczone. Proponuję w tym wątku wpisywać swoje doświadczenia, wszelkie wskazówki, linki do interesujących treści na ten temat, przepisy…
Ja sama piekę Małej pieczywo, nie jada gotowych wędlin, słodyczy (cukru nie je w ogóle), nie stosuję żadnych fixów, sproszkowanych gotowców… Przy jednoczesnym odstawieniu alergenów (które wytropiłam na podstawie obserwacji – mleko, kukurydza, strączkowe i żyto) skóra na dzień dzisiejszy idealna, bez śladów zdiagnozowanego przez pediatrę AZS, nie stosuję przepisanego lekką ręką przez dermatologa protopicu. Nie mam doświadczenia z objawami ze strony dróg oddechowych, u nas alergia objawiała się tylko na skórze – może ktoś się wypowie czy i tu pozbawienie żywności nadmiaru chemii miało zbawienny wpływ na stan zdrowia dziecka?
Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: zdrowe odżywanie 08.06.12, 09:37
      W akcie desperacji przez jakiś czas mój syn jadł tylko gotowany ryż, mięso królicze i indyka. Bez wędlin, polepszaczy, konserwantów i innych cudów niewidów. NIC to nie pomogło.
      • aska80 Re: zdrowe odżywanie 09.06.12, 21:48
        Synowi wprowadziłam dietę "bez chemii" przy okazji odrobaczania. Po pierwszym odrobaczeniu dalej miał owsiki. Była jednak ogromna poprawa stanu skóry - ale trwało to może 2 miesiące. Od tego czasu (ponad rok) syn nie ma żadnych zmian na skórze ani suchości. Uważam, że dieta ma ogromne znaczenie. Przynajmniej u moich dzieci, jeśli coś wyskakuje na skórze, to na 100% to od jedzenia. Przerobiłam proszki, kurz, kontaktówkę. Zawsze dieta nam pomaga.
      • dyzia13 do Alabama8 10.06.12, 09:22
        możesz napisać na co jest uczulone Twoje dziecko i co mu dajesz jeść
    • halszka111 Re: zdrowe odżywanie 10.06.12, 15:55
      Generalnie taka dieta służy każdemu. Polepszacze, barwniki i inne wynalazki na nikogo nie mają dobrego wpływu, a stan skóry dziecka (jeśli to jest przyczyną problemów lub to nasila problemy lub jest dla nich katalizatorem) może się poprawić gdy to odstawimy. Moja córka starsza dostaje wysypki w zgięciach łokciowych jak zaczyna te wynalazki jadać (np. w szkole), normalnie ma skórę idealną. W domu takich rzeczy nie jadamy całą rodziną, sporadycznie kupię jakiś gotowy sos do makaronu (ale z tych mniej chemicznych). Wędliny jadamy kupne ale nie te produkowane przemysłowo z wielkich koncernów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka