Dodaj do ulubionych

Mandat za niewidoczne znaki

14.09.08, 22:32
Witam.

Zostałem zatrzymany przez patrol Straży Miejskiej za 2 wykroczenia.
1. Niezastosowanie się do znaku "nakaz skrętu w prawo.
2. Niezastosowanie się do znaku "zakaz ruchu"

Opis sytuacji.
Wyżej wymienionymi znakami oznakowana była jezdnia dwupasmowa, którą jechałem. Znak zakaz ruchu był za skrzyżowaniem - tylko po prawej stronie (przy prawej jezdni). Znak nakaz jazdy w prawo - przed skrzyżowaniem również po prawej stronie (prawej jezdni).
Ja jechałem lewym pasem, obok mnie, prawym pasem jechał autobus miejski, który na skrzyżowaniu skręcał w prawo i skutecznie zasłaniał mi obydwa znaki.
Ja pojechałem prosto (zakaz ruchu).
Zostałem zatrzymany.
Strażnik miejski zaproponował mandat w wys. 200 zł oraz 5 pkt. karnych. Odmówiłem przyjęcia mandatu, gdyż moim zdaniem nie zareagowałem na znaki których nie mogłem w tej sytuacji widzieć.
Znaki były ustawione tymczasowo - podejrzewam, że pozostałość po remoncie drogi.
Po "rozmowie" ze strażnikiem miejskim wróciłem i zrobiłem zdjęcia oznakowania skrzyżowania, które mam nadzieję pomogę mi w sądzie.
Moim zdaniem skrzyżowanie było niedostatecznie oznakowane.
Pytanie: jak bronić się w sądzie?
Dodam, że sytuacja miała miejsce nie w moim mieście. Przede mną jechała taksówka, która również pojechała prosto, a ja za nią. Strażnik dostrzegł jednak tylko mnie.
Pozdrawiam
Paweł
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Mandat za niewidoczne znaki IP: *.idc.net.pl 15.09.08, 13:48
      Jedyne wyjście: nauczyć się patrzeć.
      Bez komentarza.
      • Gość: Mariussz Re: Mandat za niewidoczne znaki IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 15.09.08, 14:45
        "Gość" coś chce udowodnić, ma jakieś problemy, które chce odreagować
        na innych:-). Gościu, może do psychologa? Twoje wypowiedzi w różnych
        wątkach na tym Forum są wyjątkowo zjadliwe. Złość i frustracja Cię
        zżerają???
        • Gość: . Eeeeeetam IP: 80.48.90.* 15.09.08, 18:05
          Psycholog w takich przypadkach już nic nie pomoże.

Psychiatra ? Może pomoże ;-)
    • Gość: tsa5 Re: Mandat za niewidoczne znaki IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.08, 20:59
      brak argumentów w sądzie, niestety a tłumaczenie ,że autobus zasłonił
      znak jest równie dobre jak byś powiedział, że nie widziałeś znaku bo
      akurat się w lewo spojrzałeś.
      • Gość: gość Re: Mandat za niewidoczne znaki IP: *.idc.net.pl 15.09.08, 21:14
        Zgadzam się z tsa5.
        Patrzenie to podstawa jazdy, Panowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka