Dodaj do ulubionych

Zaświadczenie od alergologa-jak długo ważne?

08.06.12, 21:45
Dziewczyny, czy wiecie jak długo ważne jest zaświadczenie od alergologa uprawniające do wypisania Nutramigenu ze zniżką? Ponieważ dostaliśmy zaświadczenie na którym nie ma żadnego terminu i lekarka z przychodni twierdzi, że i tak jest ono pół roku ważne-nie dłużej.
Czy to jest prawda? Dopytuję, bo ta lekarka lubi wciskać "ciemnotę" i/lub często się myli w różnych formalnych sprawach.
Obserwuj wątek
    • anulka-am Re: Zaświadczenie od alergologa-jak długo ważne? 08.06.12, 21:52
      Moja też twierdzi, że pół roku.
      • monique301 Re: Zaświadczenie od alergologa-jak długo ważne? 10.06.12, 12:43
        Dokladnie. A jak zdobylas to zaswiadczenie? Bo nM z krwi nie wyszło jako, że młody ma nietolerancję laktozy no i w ogóle testy u 4 miesięcznych dzieci bywają zakłamane. Muszę płacić 100% . Inne mleka odpadająuncertain
        https://www.suwaczki.com/tickers/1kk0j44j3j8kp45i.png
        • chester28 Re: Zaświadczenie od alergologa-jak długo ważne? 10.06.12, 15:15
          Dzięki Dziewczyny za odpowiedź - trochę klapa, że tylko pół roku, bo później będzie "walka" o przedłużenie-kolejna prowokacja, u mnie w rodzinie dzieci tak szybko z alergii na mleko nie wyrastają.
          Monique301- koniecznie załatw dla Was zniżkę. Dziecku z alergią należy się hydrolizat ze zniżką. Tylko wiem, że lekarz chce jakąś podkładkę na to. U nas było tak, że syn miał alergiczne zapalenie jelit po zwykłym mm i po pepti, dopiero na Nutrze mu przeszło-z testów z krwi i płatkowych nic nie wyszło. Wówczas alergolog dawał zaświadczenia przez prawie rok, później były dwie prowokacje mlekiem HA (niestety dwie), z krwi nic nie wyszło znowu. Podczas prowokacji były widoczne znów objawy alergii i tak to się razem zbiegło z pobytem w szpitalu(ale z innego powodu), że na oddziale zrobili synowi testy płatkowe i punktowe na mleko-oba pozytywne, więc alergolog dał zaświadczenie bez kłopotu-ale nie wpisał terminu.
          Dodam jeszcze, że słyszałam o kilku przypadkach, gdy lekarze w przychodni przepisują pepti i nutrę na zniżkę bez zaświadczenia od alergologa. Tylko, że teraz te przepisy w sprawie refundacji leków chyba się zaostrzyły i pewnie lekarze boją się kontroli-i ja im się nie dziwię. Tylko, że jeśli u Was są ewidentne objawy alergii, to ja nie wiem dlaczego alergolog nie daje zaświadczenia. Może spróbujcie u innego? Może testy płatkowe by coś pokazały? Pozdrawiam.
          • anet01 Re: Zaświadczenie od alergologa-jak długo ważne? 10.06.12, 17:19
            Dziewczyny wiem że przed testami skórnymi leki na alergie należy odstawić czy przed płatkowymi i z krwi również?
            • e-kasia27 Re: Zaświadczenie od alergologa-jak długo ważne? 10.06.12, 19:17
              Przed płatkowymi też trzeba odstawić.
              Przed testami z krwi nie trzeba.
    • monique301 Re: Zaświadczenie od alergologa-jak długo ważne? 11.06.12, 10:41
      Dziękuję za informacje. A co to są testy platkowe i w jakim wieku sie robi? To są inaczej skórne?
    • alabama8 Zaświadczenie o chorobie przewlekłej 12 mies! 11.06.12, 13:31
      www.nfz-krakow.pl/index.php?site=art&idd=31&ida=538
      Dlaczego Zaświadczenie o chorobie przewlekłej?
      Małopolski Oddział Wojewódzki NFZ informuje, iż w obowiązującym stanie prawnym prawo do wystawienia recepty na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego refundowane w określonych schorzeniach przewlekłych (wskazania określone stanem klinicznym, zawarte w wykazie leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyrobów medycznych), ma zarówno lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, jak i lekarz nie będący lekarzem ubezpieczenia zdrowotnego, który zawarł z Funduszem umowę upoważniającą do wystawiania recept na refundowane leki i wyroby medyczne.

Podstawą do zasadnego wystawienia recepty na produkty lecznicze stosowane w leczeniu chorób przewlekłych jest prawidłowe udokumentowanie procesu diagnozowania, leczenia oraz monitorowania stanu zdrowia pacjenta. W tym miejscu należy także przypomnieć, iż zgodnie z obecnie obowiązującymi regulacjami prawnymi, a w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2010 r. w sprawie rodzajów i zakresu dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania (Dz.U.252.1697) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 2012 r. w sprawie recept lekarskich (Dz.U.12.50.260), każdorazowe wystawienie recepty, dla pacjenta korzystającego z leków wydawanych w chorobach przewlekłych bezpłatnie, za opłatą ryczałtową lub za częściową odpłatnością musi znajdować odzwierciedlenie w jego indywidualnej dokumentacji medycznej.
      W przypadku kontynuacji leczenia specjalistycznego przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej wystawienie przez niego recepty na leki refundowane w chorobach przewlekłych jest możliwe wyłącznie jeżeli posiada on informację od lekarza specjalisty dotyczącą rozpoznania, rokowania oraz przepisanych leków wraz z określeniem ich dawkowania, przewidywanym okresem przyjmowania oraz terminów wizyt kontrolnych. Informacja taka powinna być zgodnie z Ogólnymi warunkami umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, stanowiącymi załącznik do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 maja 2008 r. w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U.08.81.484),przekazywana przez lekarza specjalistę nie rzadziej niż raz na 12 miesięcy.
      Obowiązujące przepisy nie ograniczają kompetencji zawodowych i autonomii decyzji lekarza sprawującego opiekę nad pacjentem. Dysponowanie przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej wydanym przez lekarza specjalistę zaświadczeniem dotyczącym stanu zdrowia pacjenta, realizowanego procesu diagnostyczno-terapeutycznego i zaleceń do dalszego postępowania nie wyklucza możliwości samodzielnego zweryfikowania przez tego lekarza poz, zasadności zaordynowania leków, o których wypisanie pacjent zwrócił się do niego, jak również nie zwalnia lekarza z odpowiedzialności prawnej i zawodowej za skutki podjętej w związku z ordynowaniem leku, decyzji.
      • alabama8 Podstawa prawna: 12 mies! 11.06.12, 13:52
        www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q491&ms=383&ml=pl&mi=383&mx=0&mt=&my=596&ma=010594
        ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
        z dnia 6 maja 2008 r. w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej

Załącznik: OGÓLNE WARUNKI UMÓW O UDZIELANIE ŚWIADCZEŃ OPIEKI ZDROWOTNEJ
        § 12. pkt 4, 5 i 6
        4. Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, także w poradni specjalistycznej, lub felczer ubezpieczenia zdrowotnego, w przypadku stwierdzenia wskazań do hospitalizacji, wystawia skierowanie do leczenia szpitalnego.
        5. Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego leczący świadczeniobiorcę w poradni specjalistycznej zobowiązany jest do pisemnego, nie rzadziej niż co 12 miesięcy, informowania lekarza ubezpieczenia zdrowotnego lub felczera ubezpieczenia zdrowotnego kierującego i lekarza podstawowej opieki zdrowotnej świadczeniobiorcy o rozpoznaniu, sposobie leczenia, rokowaniu, ordynowanych lekach, w tym okresie ich stosowania i dawkowania oraz wyznaczonych wizytach kontrolnych.
        6. Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej może kontynuować leczenie farmakologiczne świadczeniobiorcy zastosowane przez lekarza w poradni specjalistycznej, jeżeli posiada informację, o której mowa w ust. 4.
        • chester28 Re: Podstawa prawna: 12 mies! 12.06.12, 10:19
          alabama8- dziękuję bardzo! Wydrukuję sobie tekst tego rozporządzenia, gdyby lekarz poz nie chciał wystawiać recept. Tam jest co prawda zapis, że lekarz poz może zaordynować inne leczenie, ale w praktyce-nie sądzę. Dziękuję i pozdrawiam.
          • alabama8 Re: Podstawa prawna: 12 mies! 12.06.12, 12:28
            Szukałam tego chyba ze 2 godziny, tak skrzętnie zaszyte nie wiadomo gdzie. Niby wszyscy piszą, że w słynnej "ustawie refundacyjnej" - a to wcale nie. W starych - od dawna funkcjonujących przepisach, tylko z uwagi na możliwe kary - lekarze nagle się obudzili i zapragnęli zacząć stosowanie przepisów sprzed lat.
    • chester28 monique 301 12.06.12, 10:35
      Testy płatkowe to jest odmiana skórnych, ale bada inny typ reakcji alerg.niż te punktowe "prick" W płatkowych na hipoalergicznym podłożu nakłada się alergeny (my mieliśmy na pokarmowe, więc niewielka ilość danego produktu)i przykleja na plastrze(na plecach) na 48 godzin. Po tym czasie odkleja się i robi odczyt na podstawie zmian skórnych, po 72 godzinach kolejny.
      Z tym, że: takie testy-przynajmniej w moim mieście-wykonuje się tylko w szpitalu; u mojego syna pierwszy raz wykonywane, gdy miał około 4 tyg.nic nie wykazały, a alergia na mleko była; niektórzy alergolodzy są dość sceptyczni co do wiarygodności tych testów, ale jeśli wyjdą pozytywnie to u nas była podstawa do zaświadczenia o alergii.
      Tylko jeszcze dodam, że mój syn w ostatnim czasie miał dwa razy robione takowe testy. Po pierwszym razie wykluczyliśmy 9 produktów-nie było żadnych efektów, kolejny test ponad tydzień temu-wykluczyliśmy kolejne 2 produkty (które syn jadał b.często-brokuł, wieprzowina). No i tak, jak byłam sceptycznie nastawiona do testów, to faktem jest, że syn od tygodnia ma super gładką skórę na buzi-żadnych rumieńców-a tak już od miesięcy nie było.
      Jednak pierwsze zaświadczenie na Nutrę mieliśmy bez żadnego potwierdzenia w badaniach-po prostu po podaniu hydrolizatu objawy alergii zaczęły się cofać.
      I tak nam już kilku alergologów mówiło-złotym standardem diagnozy w alergiach jest metoda prowokacji i eliminacji-więc z tego co zrozumiałam-tak jak jest u Was.Może spróbujcie u innego alergologa. Pozdrawiam.
      • monique301 Re: monique 301 16.06.12, 14:19
        Dziękuję bardzo za odpowiedź!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka