Dodaj do ulubionych

Zyrtec-jaka dawka?

09.07.04, 19:02
Dziewczyny,błagam pomózcie-moja 6 mies.córcia dostała wysypki na pupie,jest to najprawdopodobniej uczulenie na coś.Walczę z tym od 4 dni,dzisiaj znowu się nasiliło.Jutro sobota,więc dopiero w poniedziałek mogę poradzić się lekarza.Mam w domu Zyrtec,ale nie wiem jaka jest dawka dla takiego dziecka,może któraś z Was sie orientuje?
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Zyrtec-jaka dawka? 09.07.04, 19:52
      Nie aplikowałabym takiemu maluszkowi leku bez porozumienia z lekarzem. Po
      pierwsze, dawkę trzeba ustalić w stosunku do wieku i wagi, po drugie, zyrtec
      może wcale nie pomóc.
      Lepiej poszukać przyczyny. Może to uczulenie na pieluchy (może nowa paczka,
      jeśli rodzaj ten sam), może chusteczki czy coś innego. A może wprowadziłaś coś
      nowego do diety?
      Aha, wysypka na pupie nie musi być alergią, może być też efektem grzybicy.
      • olivka27 Re: Zyrtec-jaka dawka? 09.07.04, 22:30
        Cóż,musimy wybrać się do lekarza.Zmieniałam już wszystko-chusteczki,pieluszki,mydełko-wysypka dalej jest i to coraz gorsza.Piersią już nie karmię,a Zyrtec mam po starszym dziecku(jeszcze ważny),miało 9 mies jak brało,więc może 6 miesięcznemu też można dawać.Muszę jakoś wytrzymac do poniedziałku,kupiłam dzisiaj Dermosan-dziewczyny piszą że pomaga,oby tylko do poniedziałku...
    • anies75 Re: Zyrtec-jaka dawka? 09.07.04, 23:24
      e raczej nie dawaj
      to pewnie i tak nie pomoże
      na pupie to raczej od pieluch
    • anies75 Re: Zyrtec-jaka dawka? 09.07.04, 23:25
      ja na wszystkie dolegliwości skorne smaruje alantanem plus
    • kruffa Re: Zyrtec-jaka dawka? 10.07.04, 07:23
      Leć do apteki po Dermalibour A-dermy. Na opakowaniu jest napisane że goi dobrze
      pupę. Ja stosuję na twarz i ciało małej. Odkad go odkryłam mogłam zapomnieć o
      maćiach sterydowych, których i tak uzywałam sporadycznie.
      Wiele mam potwierdza opinie o tym kremie.
      POzdr
      • olivka27 Bardzo dziękuję! 10.07.04, 19:23
        Dziewczyny,dziękuję za odpowiedzi.Zaraz kupię tę maść,może coś pomoże.Boję się że to może być uczulenie na mleko,bo już wszystko zmieniałam i wysypka nadal jest.Nawet zupki sama zaczęłam gotować-najprostsze,bo Gerbera które dawałam miały dużo składników,więc bałam się że któryś z nich uczula.Kruffa,dzięki za tę nazwę,wypróbuję.Aha,Zyrtec nie dałam,bałam się.Pozdrawiam,Aga.
      • nika333 Re: Zyrtec-jaka dawka? 14.07.04, 11:01
        Nam niestety nie pomaga, dopiero po elidelu widac roznice crying
    • chalsia Re: Zyrtec-jaka dawka? 14.07.04, 01:02
      Zyrtec podaje się najwczesniej koło 12 miesiąca zycia.

Pozdrawiam,
      Chalsia
      • skarolina Re: Zyrtec-jaka dawka? 14.07.04, 08:18
        Chalsiu, Zyrtec w ulotce ma napisane, że od 12 m-ca, ale lekarze zapisują go
        już dużo wcześniej. Moja Majka dostała jako półroczniak - oczywiście w
        odpowiednio zmniejszonej dawce.
        • nika333 Re: Zyrtec-jaka dawka? 14.07.04, 11:00
          mojemu synkowi alergolog przepisal Zyrtec po skonczeniu 3.5 miesiaca. Bral 3
          krople na dobre
    • ewazeler Re: Zyrtec-jaka dawka? 15.07.04, 16:38
      ja podaję Basi 20 kropli , raz dziennie do picia
    • olivka27 Re: Zyrtec-jaka dawka? 16.07.04, 23:15
      Witajcie dziewczyny-nie dostałam maści polecanej przez Kruffę,pani w aptece poleciła Fenistil.Było to w niedzielę,w poniedziałek pupa wyglądała znacznie lepiej,ale pojechałam do lekarza.Pani doktor zerknęła,posmyrała policzki małej(żeby zobaczyć czy są gładkie-gdyby nie były mogłoby to świadczyć o alergii) i poradziła smarować pupę kremem Clotrimazol.Jest to lek przeciwgrzybiczy i te krostki mogą mieć takie podłoże.Nie wiem co się dzieje,gdy smaruje pupe tym kremem-jest w porządku,jak nie-zaczyna się czerwienić.Przychodzi mi do głowy myśl,że chyba w moczu jest coś nie tak skoro tak drażni,ale mała nie płacze jak sika,nie napina się.Poczekam jeszcze pare dni i znowu do lekarza,cos tu jest nie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka