Dodaj do ulubionych

Uczulenie i Problem

21.02.13, 21:24
Witam. Mam problem i mam nadzieję że pomożecie. Od jakiegoś czasu na skórze, szczególnie na udach, pośladkach i rękach wyskoczyły mi swędzące czerwone placki. Po kilku dniach nie pozbycia się problemu poszedłem do lekarza ogólnego który zalecił picie wapna, przepisał Claritine i miało wszystko być ok .. niestety plamy nie znikały, a nawet pojawiało się ich więcej. Po pewnym czasie poszedłem do dermatologa który przepisał jakąś maść robioną, drugą maść na rano o nazwie Bedicort G, potężną dawkę witaminy C, oraz tabletki Capivit A + E... Niestety problem nie zniknął, plamy które smarowałem po czasie zaczęły blaknąć, na rękach całkiem zniknęły, lecz pojawiały się nowe i nowe, które strasznie swędzą.. Czekam teraz na wizytę u dermatologa, ale na 99% jestem pewny że jestem uczulony na proszek w którym piorą moje ubrania robocze, niestety nie mogę tych ubrań brać do siebie, ani też nikt w firmie specjalnie dla mnie proszku nie zmieni .. Rzucenie pracy też nie wchodzi w rachubę .. I pytanie do was, co w takiej sytuacji można zrobić ? Trwa to już ok. 3 miesiącę, proszę pomóżcie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Uczulenie i Problem 23.02.13, 22:27
      W takiej sytuacji, to można się tylko... drapać, jak swędzi, i...
      smarować nadal Bedicortem G, lub innym sterydem, tylko że takie smarowanie może się źle skończyć, jak zapewne przeczytałeś już w ulotce od tego leku, (a jeśli nie przeczytałeś, to koniecznie przeczytaj o skutkach ubocznych).

A tak na poważnie, to dlaczego nie możesz zabrać ubrań i uprać ich w domu?
      Pytałeś swojego szefa o to? Są w jakiś szczególny sposób prane, sterylizowane?

A skąd ta pewność, że to właśnie proszek?
      Miałeś już jakieś problemy z proszkami do prania?
      Jeśli problem zaczął się po rozpoczęciu tam pracy, to może to sama praca, tak działa?
      Masz kontakt z jakimiś zwierzakami, chemikaliami,....?
      • achtung92 Re: Uczulenie i Problem 24.02.13, 13:51
        Witam, jeśli chodzi o zwierzaki to mam psa, tylko że posiadam go już od 7 lat i nigdy nie miałem z tym problemu. W sumie to nigdy nie byłem na nic uczulony. A jeśli chodzi o pracę to problem zaczął się od tych kilku miesięcy, a pracuję tam już ponad 2 lata, wiec od samej pracy raczej odpada. Tyle że z tego co się dowiadywałem to ostatnio zmienili oni proszek do prania tych ubrań roboczych. Jeśli chodzi o wynoszenie do domu to jest z tym problem, nawet jeśli załatwiłbym to z szefem, to nie nadążyłbym prać tych ubrań niestety.
        • mamb79 Re: Uczulenie i Problem 24.02.13, 20:07
          Ale jeśli jesteś prawie pewien,że to od proszku,to nie masz wyjścia-musisz prać w domu,bo w pracy pewnie proszku nie zmienią.Jeśli masz szansę na unikanie kontaktu z alergenem,to koniecznie to zrób-szkoda Twojego zdrowia(już nie mówiąc o dyskomforcie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka