Dodaj do ulubionych

testy potwierdzajace alergię

04.06.13, 16:20
Dziewczyny czy jeśli mojemu dziecku 4,5 lat, testy z krwi,płatkowe ani skórne nic nie wykazały(objawy alergii są i oddechowe i skórne i brzuszkowe) to znaczy że już raczej nam nigdy nic w nich nie wyjdzie? czy warto za jakiś czas testy powtórzyć? Jak u was jest,było?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: testy potwierdzajace alergię 04.06.13, 17:43
      Pytanie podstawowe - czy dziecko je to, co mu szkodzi, bo jeśli nie je, to testy mogą nie wychodzić.
      Jeśli je i mimo tego nic nie wyszło, to nie warto powtarzać wcześniej niż koło 7-8 roku życia.
      • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 04.06.13, 20:04
        Dlaczego piszesz o wieku 7,8lat? w tym wieku powinno coś wyjść jeśli jest alergikiem?dziecko nie je niektórych produktów mleka,jabłek,jajek,kurczaka,orzechów,kakao,ryby. Inne produkty które lubi to je.Chodzi mi nie tylko o testy na pokarmy ale również na roztocza,pyłki,pleśnie. Jak w szpitalu spytałam lekarza czy testy mogły nic nie wykazać bo dziecko tych produktów nie je to powiedział że tym bardziej powinna być reakcja w testach. Czy uważasz ze powinnam teraz testy z krwi powtórzyć?czy jest sens skoro dwa lata temu nic nie wyszło? Alergolog stwierdziła że dobrze było by je powtórzyć.
        • e-kasia27 Re: testy potwierdzajace alergię 04.06.13, 21:07
          anet01 napisała:

> Dlaczego piszesz o wieku 7,8lat?

Dlatego, że jest to wiek, w którym alergia u wielu alergików bardzo przybiera na sile.

>w tym wieku powinno coś wyjść jeśli jest alerg
          > ikiem?

Jest większa szansa, że coś wyjdzie z uwagi na to, co napisałam wyżej.

dziecko nie je niektórych produktów mleka,jabłek,jajek,kurczaka,orzechów,
          > kakao,ryby. Inne produkty które lubi to je.Chodzi mi nie tylko o testy na pokar
          > my ale również na roztocza,pyłki,pleśnie.

Uczulenie na roztocza, pyłki i pleśnie często pojawia się dopiero w wieku późniejszym, właśnie na początku szkoły, jako skutek alergii pokarmowej.

Jak w szpitalu spytałam lekarza czy t
          > esty mogły nic nie wykazać bo dziecko tych produktów nie je to powiedział że ty
          > m bardziej powinna być reakcja w testach.

Czy ten lekarz na pewno był lekarzem??

Jeśli dziecko nie ma z alergenem kontaktu, to ilość przeciwciał we krwi przeciwko temu alergenowi się zmniejsza, bo stare przeciwciała stopniowo zanikają a nowe się nie tworzą.
          Gdy przeciwciał jest mało, to reakcji na alergen w czasie testów skórnych nie ma, albo są minimalne(niezauważalne), a testy z krwi nie wychodzą, bo test nie jest w stanie wykryć przeciwciał.

Czy uważasz ze powinnam teraz testy z
          > krwi powtórzyć?czy jest sens skoro dwa lata temu nic nie wyszło? Alergolog stw
          > ierdziła że dobrze było by je powtórzyć.

Powtórzyć zawsze można - przez dwa lata mogło się sporo przeciwciał nawytwarzać, ale równie dobrze Twoje dziecko może w ogóle przeciwciał IgE nie wytwarzać, albo mogą one być związane w kompleksy, których test nie jest w stanie wykryć.

To znaczy, że dwa lata temu dziecko miało 4,5 roku, jak robiłaś testy, czy teraz ma 4,5, bo już się pogubiłam.
          • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 05.06.13, 11:05
            Dziecko teraz ma 4,5lat. Czyli najlepiej jakby dziecko jadło te produkty przed testami ale jak długo?W szpitalu kazali nam wprowadzić gluten,mały je bułki(bez mleka) i ma poliki lekko czerwone mimo to kazali gluten podawać. Ze względu na astmę,ciężko nam wprowadzić niektóre produkty,bo po nich kaszle. A pytam o testy bo wszędzie ma wpisane tylko alergia w obserwacji.Nie ma rozpoznania alergia na 100% a to ułatwiłoby nam sprawę,przez to ciężko o leki ,bo astmę też ma stwierdzoną na podstawie obserwacji a nie z badań.Jeszcze mimo leczenia flixotide, singulairem i ketotifenem na astmę dziecko ciągle choruje. Z testów nic nie wychodzi,więc lekarze zmuszają nas do rozszerzania diety a niestety zaraz jest albo lekka wysypka,biegunka ,kaszel bądź zapalenie oskrzeli. Ile już lekarzy pozmienialiśmy i żaden nas nie poprowadził odpowiednio.
    • pracadoktorska Re: testy potwierdzajace alergię 05.06.13, 21:38
      Niekoniecznie. Przede wszystkim standardowe testy badają tzw alergie wczesne - to jest badanie IgE. Testy skórne wykrywają nieraz inne rodzaje alergii, ale to zależy od sposobu przeprowadzania - standardowe testy skórne często też zawodzą. Dziecko może mieć nietolerancję pokarmową - można ją zbadać testem IgG. Może także mieć alergię komórkową - Instytut Matki i Dziecka w Warszawie bada tę alergię testem proliferacj ilimfocytów z antygenem mleka i mąki.
      Prawdopodobnie dziecko ma alergię, ale jest to alergia opóźniona, której nie stwierdza się przy pomocy standardowych metod
      • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 06.06.13, 09:52
        To że dziecko ma alergię to widzę po obserwacjach.Widzę jak reaguje na pokarmy(niestety jest ich bardzo dużo). Astma też jest potwierdzeniem tego że alergia była prawdopodobnie źle leczona.Rzeczywiście dziecko reaguje z opóźnieniem, niepożądana reakcja czasem dopiero po tygodniu występuję choć najczęściej 3dnia.
        • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 06.06.13, 10:00
          A wiecie coś na temat glutenu?dlaczego 4letnie dziecko które nie ma stwierdzonej celiakii,bądź alergii na gluten musi go jeść? W szpitalu strasznie mnie skrzyczeli jak powiedziałam że dziecko nie je glutenu. Lekarze powiedzieli że na dietę bezglutenową można przejść po konsultacji z lekarzem i przy wyraźnych do tego wskazaniach. Nie rozumię naszych lekarzy.
          • e-kasia27 Re: testy potwierdzajace alergię 06.06.13, 13:15
            A tam musi!
            Wcale nie musi jeść glutenu, podobnie, jak nie musi jeść mleka, ziemniaków, jabłek, marchewki, czekolady, herbaty i wielu innych rzeczy, bez których przeciętny współczesny człowiek zaraz by umarł z głodu.

A niektórzy nawet sądzą, że pszenica jest odpowiedzialna za wszelkie współczesne choroby cywilizacyjne.
            Przeczytaj np. to:
            nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
        • kruffa Re: testy potwierdzajace alergię 06.06.13, 13:03
          A miało plastry przyklejone przez co najmniej 3 dni?

Kruffa
          • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 06.06.13, 14:11
            Miało plastry przyklejone 48h a odczyt po 72h.
            • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 06.06.13, 14:23
              Czy tylko przed testami skórnymi należy odstawić leki typu ketotifen? czy singulair też?na ile dni wystarczy 10? W tym szpitalu to chyba wszystkie rozumy lekarze pozjadali,niestety 1 u nas taki szpital z oddziałam gastrologicznym typowo nastawiony na choroby gastrologiczne i metaboliczne. Każą również dziecko położyć na oddział by zrobić mu prowokacje na mleko,gdzie dzieciak ma stwierdzoną nietolerancje laktozy a zresztą na nabiał strasznie reaguje,odrobina masła wywołuje mega biegunkę.Dziecko przybiera na wadze, żywe,nie wysypane,dobrze się rozwija to myślą ze matka wariatka choroby dziecku wymyśla. Ale wygląda tak dzięki odpowiedniej diecie.A to że kaszle w nocy,nad ranem i przy wysiłku i ciągle tylko zapalenie oskrzeli to oczywiście zwalają na przedszkole i migdał.Na szczęście od kiedy pulmicortem jest inhalowany przy przeziębieniu nie schodzi na oskrzela i wychodzi z tego szybko.
              • wilgga Re: testy potwierdzajace alergię 18.06.13, 08:31
                Witaj. Nie wiem czy mnie jeszcze pamiętasz, kiedyś trochę pisałam na forum alergie, nasze dzieci miały podobne problemy.
                Chciałam napisać odnośnie glutenu. Moja córka bardzo źle reagowała na gluten, ale nie stwierdzono ani celiakii ani alergii. Lekarze też mówili że w takiej sytuacji gluten trzeba podawać aby dziecko mogło wytworzyć tolerancję na gluten, a dokładnie zacząć wytwarzać odpowiednie enzymy do jego trawienia.
                Dawałam jej mikroskopijne ilości chleba najpierw co 2 dni, jak było źle odstawiałam na tydzień i potem wracałam do tej mikroskopijnej ilości. Jak przez około 8-9 dni było dobrze podwajałam ilość chleba. Jak pojawiały się niepokojące objawy odstawiałam na tydzień i potem ponownie dawałam. Ciężko było, często po 2- 3 podaniach glutenu trzeba było odstawiać, a czasem i po jednym podaniu przerwa tygodniowa.
                Trwało to bardzo długo. Zanim doszliśmy do wielkości 1/4 kromki chleba minął chyba rok. Ale potem poszło już z górki, tygodniowe przerwy prawie się nie zdarzały.
                Teraz od kilku miesięcy je gluten normalnie bez ograniczeń. Objawów nie ma.
                • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 18.06.13, 11:26
                  Dobrze Was pamiętamwink właśnie tak myślałam by dawać małemu gluten może co kilka dni w małych ilościach na razie? Jeszcze pytanie jaki gluten bardziej bezpieczny i mniej uczulający? Czytałam że owies i orkisz bo jednak pszenica bardzo często uczula.
                  • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 18.06.13, 11:35
                    Mały po miesiącu jedzenia pszennych bułek najpierw miał nos strasznie zatkany praktycznie całą dobę krople nic nie działały,następnie nad ranem i w nocy kaszlał tak duszącym kaszlem jak przy astmie ani flixotide ani pulmicort w dużych dawkach nie pomagały i okazało się że ma zapalenie oskrzeli.Od dwóch dni odstawione bułki i rano się nie dusi. Może nadmiar glutenu lub pszenicy spowodował takie silne objawy.Jak w pełni wróci do zdrowia to spróbuję mu dać kawałek bułki na razie raz w tyg. i będę obserwowała. Tylko właśnie wolałabym może orkisz na razie ale nie wiem czy taki chleb u nas znajdę. Może macie przepisy na taki chleb.
                    • e-kasia27 Re: testy potwierdzajace alergię 18.06.13, 13:37
                      Jak chcesz sprawdzić gluten, pszenicę, to nie za pomocą pszennych bułek, tylko za pomocą kaszy manny, albo naleśników usmażonych z mąki i wody, albo ciasta drożdżowego upieczonego w domu z wody, drożdży, cukru, oleju i mąki, bo w bułkach sklepowych, to oprócz pszenicy jest cała masa innych rzeczy, które mogą uczulać.
    • mamaleonka Re: testy potwierdzajace alergię 19.06.13, 01:47
      Podłączam się do pytania, jak długo trzeba jeść alergeny, żeby wyszło w testach? Szczerze mówiąc to mnie trochę przeraża, bo objawy spożywania szczególnie nabiału były dość ciężkie sad
      I czy u dziecka, które nigdy nie miało wysypek na skórze (ale miało liszaje w zgięciach łokci i kolan) wyjdą ewentualne testy płatkowe, czy to nie ma żadnego związku?
      • e-kasia27 Re: testy potwierdzajace alergię 19.06.13, 09:45
        To nie tak, że trzeba jeść, aby wyszło w testach.
        To jest tylko większa pewność, nie daje to gwarancji, że w ogóle coś wyjdzie, zawsze może nie wyjść.

Jeśli objawy alergii u dziecka były ciężkie, to kompletną głupotą było by karmienie go alergenami ze względu na testy, bo to może być dla dziecka niebezpieczne.

Jeśli objawy alergii są duże, to testy powinny wyjść, niezależnie od tego, czy się jadło, czy nie., bo dziecko miało już kontakt z alergenami, gdy było w brzuchu mamy. Powinny, ale nie muszą, z różnych powodów.

Jeśli obserwujesz dużą reakcję na mleko, to po co koniecznie potrzebne Ci potwierdzenie tego faktu testami, skoro i tak wiesz, że dziecko jest uczulone na mleko??
        • anet01 Re: testy potwierdzajace alergię 19.06.13, 11:07
          Jasne ze powinnam dziecku najpierw czystą pszenicę dawać w postaci mąki pszennej lub kaszy manny ale oczywiście nasi mądrzy lekarze mówi żeby dawać chleb, bułki bo dziecko jest już duże i powinno jest wszystko. Oczywiście jak w szpitalu kazali mu jeść gluten w postaci chleba to było wszystko ok,nie wspomnę że w szpitalu byliśmy 3dni i żadnych złych objawów po spożywaniu chleba nie było. Wypuścili nas do domu,mając przekonanie że to Matka przesadza z dietą przecież dziecku nic nie dolegało po zjedzeniu chleba.Niestety po tyg jedzenia makaronu pszennego bez jajek,bułek dziecko miało cała dobę nos zatkany,szorstkie poliki a po miesiącu nocny i ranny duszący kaszel. U nas kaszel niestety zawsze pojawia się jak dziecko często i w dużej ilości spożywa dany produkt. Nagromadziło się w organizmie dużo pszenicy mam wrażenie i zaczął się kaszel. Tak było z kukurydzą i tranem i słonecznikiem -po miesiącu jedzenia codziennie tych produktów dziecko zaczęło kaszleć. U nas jak dziecko zje coś 1raz na tydz tragedii nie ma,więc może powinnam dawać jednak ten gluten 1 raz w tygodniu? na wiedzę lekarzy nie mam co liczyć. Ich słuchać to dziecko by chyba płuca wypluło do tej pory. Ja nie mam zamiaru dawać dziecku do jedzenia produktów na które bardzo źle reaguje,bo wiadomo że to tylko pogorszy jego stan i pogorszy u niego astmę.
          Z drugiej zaś strony dzieciak ma prawie 5 lat i coś jeść musi na większość produktów niestety źle reaguje. Niestety w środowisku lekarzy panuje przekonanie ze astma w większości przypadków jest konsekwencją alergii wziewnej, mało który lekarz wiąże astmę z pokarmówką. Matka wariatka,dziecko głodzi tak o mnie myślą
        • mamaleonka Re: testy potwierdzajace alergię 19.06.13, 16:07
          Nie, nie mam ciśnienia ma mleko. Wydawało mi się to dziwne, że wszędzie na forum napisane, żeby dawać alergeny przed testami. Teraz już rozumiem sens tych wypowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka