Dodaj do ulubionych

TORT URODZINOWY

31.08.04, 16:09
Witam.
Mam do Was ogromną prośbę.
Niebawem mój synek będzie miał roczek i chciałabym mu zrobić torcik
ale taki dla niego.Jest uczulony na białko mleka krowiego a co do jajek nie mam pewności.
Czy istnieje jakis przepis na taki torcik??
Pomóżcie proszę

pozdrawiam i dziękuje
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: TORT URODZINOWY 01.09.04, 07:05
      Wrzuć w wyszukiwarkę słowo "tort" - było sporo przepisów na forum.
      Z doświadczenia jednak wiem, że bez sensu jest robic tort dla takiego malucha -
      byłam na wielu 1 urodzinach. Żadne ze znanych mi dzieci (nie mówiąc o mojej
      córce, która od razu zainteresowała się prezentami, wśród których najlepsze to
      były papiery do pakowania smile)) nie chciało siedzieć przy stole, tort było
      kolejną zabawką i to bardzo mało atrakcyjną - szczególnie po zgaszeniu świeczki.

Kruffa
    • dominikams Re: TORT URODZINOWY 01.09.04, 10:36
      Taaak, u nas też wkrótce pierwsze urodziny, ale tort robię dla nas. Mała i tak
      nic z tego nie łapie, więc po co sobie głowę zawracać (tym bardziej, ze ona nie
      może ani ryżu, ani kukurydzy, więc naprawdę nieźle trzeba by się nagłowić, a
      efekt wątpliwy).

Tort dla niej zrobię za rok.
    • dominikams Re: TORT URODZINOWY 01.09.04, 10:38
      Aha, starszej swojego czsu robiłam szarlotkę w tortownicy (ciasto bez śmietany
      i jajek). Było ok, bardzo lubiła (goście też)
      • kruffa Re: TORT URODZINOWY 01.09.04, 10:51
        A dasz przepis na ciasto z tej szarlotki? Kolekcjonuję przepisy dla alergików ;-
        ))

Kruffa
        • dominikams Re: TORT URODZINOWY 01.09.04, 22:52
          To taka zwykła szarlotka (z mąki pszennej):

1 kostka margaryny
          ok. 3 - 3,5 szkl. mąki (chociaż kilka razy robiłam z żytniej razowej.
          Pierwszego dnia niespecjalna, ale następnego - jak ciasto nasiąknęło jabłkami -
          całkiem, całkiem)
          1/2 - 3/4 szkl. cukru
          łyżeczka proszku do pieczenia (kiedyś nie miałam akurat w domu i też wyszło,
          śmiałam się, ze niedługo wyjdzie też bez mąki...)

I to tyle na ciasto (do tortownicy nie potrzeba aż tyle, bo forma mniejsza)

trzeba zrobić ciasto i "większą" połową wyłożyć blachę (ciasto można przedtem
          włożyć do lodówki na pół godziny, ale ja czasem nie miałam na to czasu).

jeśli chodzi o środek, to ja lubię dużo jabłek, więc do tego przepisu brałam z
          1,5 kg jabłek (niezbyt kwaśnych, bo dzieci nie lubią, najlepsze takie zwykłe).
          Po obraniu i wypestkowaniu kroi się na kawałki i dusi w garnku. Czasem soku
          jest tyle, ze trzeba odlać (zależy od gatunku jabłek). Tę masę (jabłka nie
          powinny być całkiem rozgotowane)wykładamy na ciasto i przykrywamy resztą ciasta.

Aha, ja tam wolę wrzucić tę blachę z ciastem (tylko z pierwszą, dolną warstwą,
          bez jabłek) na 15 - 20 min. do pieca, wtedy jest lepsze.

Smacznego!!
          • dominikams Re: TORT URODZINOWY 01.09.04, 22:53
            No zupełnie zapomniałam o posypaniu jabłek cynamonem (lub dodaniu go do masy) -
            jak ktoś może...
    • halina_mama_leny Re: TORT URODZINOWY 01.09.04, 14:30
      Generalnie się zgadzam, nie ma się co przemęczać wink. Jak koniecznie chcesz
      cos "dziecinnego", to sugeruje kruche ciasto z jakimiś owocami i galaretką,
      roboty stosunkowo mało, a dzieciem powinno podejść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka