Dodaj do ulubionych

jakie mleczko?

06.09.04, 10:34
witam,
chcialabym zmienic mleko sztuczne u mojej corci (4 miesiace). Mala ma egzeme
(nie wiemy na co, lekarz twierdzi, ze raczej nie na mleko), problemy z
trawieniem (raz na dwa, trzy dni) i zielone kupki. No i tak sie zastanawiam,
moze polecicie mi jakie powinnam sprobowac? Lekarz twierdzil, ze to bez
znaczenia, ze moze byc:
- sojowe
- hipoalergiczne
- pepti
czym one sie roznia i co polecacie?

dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • halina_mama_leny Re: jakie mleczko? 06.09.04, 10:37
      Polecamy zmienić lekarza, jesli nie widzi on różnicy miedzy hydrolizatem
      białkowym a mlekoiem hypoalergicznym. I to możliwie szybko.
    • kruffa Re: jakie mleczko? 06.09.04, 10:45
      Przychylam się do przedmówczymi. W pierwszej kolejności poszukaj lepszego
      lekarza.

Kruffa
    • merlott Re: jakie mleczko? 06.09.04, 11:58
      dzieki za takie rady, ale nie mam mozliwosci - mieszkam w Holandii i mam prawo
      tylko do 1 lekarza rodzinnego, prywatnych lekarzy tu nie ma.

bardzo prosze, wyjasnijcie mi roznice miedzy tymi mlekami. na domiar zlego nie
      znam holenderskiego, wiec nawet opisu na opakowaniach nie moge przeczytac.
      • halina_mama_leny Re: jakie mleczko? 06.09.04, 12:58
        Jesteś dożywotnio przywiązana do jednego lekarza?
        Ale OK,nie moja broszka
        - mleko hipoalergiczne to mleko dla dzieci _zagrożonych_ alergią, tzn., jesli
        rodzice sa alergikami, starsze rodzeństwo itp, ale nie ma podstaw, żeby
        przypuszczać, że dziecko na pewno alergię będzie mieć. Pewne najmocniej
        alergizujące białka sa w nim częściowo rozłozone, tak, że ich właściwośc
        alergizujące sa nieco mniejsze. NIE JEST TO MLEKO DLA ALERGIKÓW, tylko takie
        profilaktyczne
        - Bebilon pepti (czy tez Butramigen, nie wiem, co tam macie wink ) jest
        hydrolizatem białkowym, oznacza to, ze białka sa w nim wysokim stopniu
        rozłożone i nie powinny uczulać (poza jakimiś niezwykle ekstremalnymi
        przypadkami). Niestety takie sobie w smaku.
        - mleko sojowe, jak sama nazwa wskazuje z soi, nie zawiera rzecz jasna białek
        mleka, ale dzieci dośc często(statystycznie chyba co drugie)uczulone na mleko
        sa tez lub stają się nieco później uczulone tez na soję. Z tego powodu raczej
        ich się nie poleca przed ukończeniem 6. miesiąca.

Na jakiej podstawie lekarz twierdzi, że to nie alergia na mleko? Na oko? I w
        takim razie czym motywuje potrzebę zmiany mleka? Od kiedy córeczka ma
        te "egzemy" i problemy trawienne?
        • merlott Re: jakie mleczko? 06.09.04, 13:45
          przede wszystkim bardzo dziekuje ci za te wyjasnienia.

co do lekarzy i systemu medycznego w Holandii - powstrzymam sie z opisem, bo
          dnia by mi nie starczylo a i przeklenstw pewnie troche by sie tu znalazlo..

co do zadnia lekarza - tak, wszystkie diagnozy sa na oko. twierdzi, ze to
          raczej nie alergia na mleko, gdyz zmian nie ma na calym ciele, tylko w
          zgieciach (szyja, pod kolankami). poza tym on nie zaleca zmiany mleka. on
          zaleca masci sterydowe i tyle. mi sie oczywiscie nie podoba to rozwiazanie,
          wiec zapytalam czy moge zmienic mleko, czy to moze pomoc - stwierdzil, ze jak
          chce, to moge zmienic i wszystko jedno na jakie. kupek zielonych w ogole nie
          skomentowal.

co do Malej i jej problemu - corcia ma 4,5 miesiaca, problemy zaczely sie okolo
          6 tygodnia zycia. pomijam, ze miala ostra ciemieniuche (brwi, uszy, glowa) i
          tradzik, gdyz to przeszlo. W tym samym jednak czasie pojawily sie problemy z
          szyjka, kilka tygodni pozniej - pod kolankami, niedawno - pod paszkami (tu
          bardzo delikatnie). Problem polega na tym, ze na skorze sa duze czerwone
          placki - ranki, ktore w pewnym momencie zaczynaja sie strasznie paskudzic -
          saczyc, ropiec. oczywiscie po sterydach wszsytko znika i potem, po kilku dniach
          wraca. Co do kupek zielonych zas - Mala je ma odkad przeszlismy z mojego mleka
          na mleko sztuczne czyli w jej 2 miesiacu zycia. dlatego wlasnie chce sprobowac
          z innym mlekiem, gdyz to jakos wiaze.
          • kruffa Re: jakie mleczko? 06.09.04, 14:08
            Z tego co piszesz, postarałabym się jak najszybciej zmienić mleko. Najelepiej
            na odpowiednik Nutramigenu lub Bebilonu Pepti. Z sojowym bym nie kombinowała.

Kruffa
            • merlott Re: jakie mleczko? 06.09.04, 14:28
              dzieki wielkie. no wlasnie juz postanowilam sprobowac z Pepti. zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka